Γεωργικά φάρμακα: Απαγόρευση ψεκασμών για την προστασία των μελισσών
Υπό όρους ο ψεκασμός με τα κατάλληλα σκευάσματα και κατά την ανθοφορία
Από 26 Απριλίου έως και 31 Μαΐου 2022 απαγορεύονται οι ψεκασμοί με φυτοπροστατευτικά προϊόντα που έχουν στην ετικέτα τους σήμανση επικινδυνότητας για τις μέλισσες κατά την διάρκεια της ανθοφορίας σε όλα τα οπωροφόρα δένδρα και ειδικά στα εσπεριδοειδή, με απόφαση του διευθυντή Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της ΠΕ Άρτας.
Σε εξαιρετικές περιπτώσεις εξειδικευμένου προβλήματος (έντονες προσβολές από τετράνυχους, αφίδες (μελίγκρες), φυλλοδέτες κ.λ.π.) οι παραγωγοί μπορούν να ψεκάζουν με τα κατάλληλα σκευάσματα και κατά την ανθοφορία, με τις παρακάτω όμως προϋποθέσεις.
Τα σκευάσματα που θα χρησιμοποιηθούν :
- δεν πρέπει να αναγράφουν στην ετικέτα τους ότι είναι επικίνδυνα ή τοξικά για τις μέλισσες
- να έχουν έγκριση για τη συγκεκριμένη χρήση
- να έχουν έγκριση για την καλλιέργεια των εσπεριδοειδών
- να τηρούνται σχολαστικά οι οδηγίες χρήσης-περιορισμών-απαγορεύσεων και προφυλάξεων που αναγράφονται στην ετικέτα των σκευασμάτων.
Οι καλλιεργητές πρέπει να ενημερώνουν έγκαιρα τους μελισσοκόμους, να απομακρύνουν τα μελισσοσμήνη από τις ανθισμένες καλλιέργειες σε περίπτωση ανάγκης εφαρμογής ψεκασμών.
Υπενθυμίζεται ότι, η καλύτερη χρονική στιγμή εκτέλεσης των ψεκασμών είναι μετά τη δύση του ήλιου, αφού τότε οι μέλισσες δεν πετούν.
Εάν είναι απαραίτητος ο ψεκασμός κατά τη διάρκεια της ημέρας, συνιστάται να γίνεται νωρίς το πρωί ή όταν επικρατεί συννεφιά και δροσερές συνθήκες.
Να σημειωθεί, ότι επειδή είναι σημαντικότατη η συμβολή των μελισσών στην επικονίαση των ανθέων και στην αύξηση της καρπόδεσης με συνέπεια την καλή παραγωγή των δένδρων, οι ψεκασμοί στην ανθοφορία με εντομοκτόνα σκευάσματα που προκαλούν μη αποδεκτές επιδράσεις στις μέλισσες απαγορεύονται, και δεν προσφέρουν κανένα όφελος.
- Συνταγή: Stroganoff με μανιτάρια
- Επίδειξη ισχύως στην Κίνα: Βομβαρδιστικά των ΗΠΑ ικανά να φέρουν πυρηνικά όπλα πέταξαν πάνω από τη θάλασσα της Ιαπωνίας
- Φρίκη στη Μιανμάρ: 31 νεκροί σε βομβαρδισμό της χούντας εναντίον νοσοκομείου
- Hair trends: Τα 5 must χτενίσματα του χειμώνα
- Καιρός: Γενικά αίθριος σε όλη τη χώρα με μικρή άνοδο της θερμοκρασίας
- Ποια είναι τα μπαζωμένα ρέματα που πλημμυρίζουν την Αθήνα
- Margo’s Got Money Troubles: Η πρεμιέρα της σειράς με τις Μισέλ Φάιφερ, Ελ Φάνινγκ και Νικόλ Κίντμαν
- Πάρ’ το αλλιώς: Έξι τρόποι για να βάλεις τη σχέση από το τέλμα
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Πέμπτη 11.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/colton-sturgeon-6FQuEH9mcNk-unsplash-315x220.jpg)












































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442