Τατουάζ: Πόσο ασφαλή είναι για την υγεία μας και πώς μπορούν να αφαιρεθούν;
Οι χρωστικές τους είναι υπό εξέταση και οι ειδικοί προειδοποιούν
Στην εκπομπή «Όλα για τη ζωή μας» βρέθηκε σήμερα ο δερματολόγος – αφροδισιολόγος Χάρης Καζάκος, ο οποίος μίλησε για τα τατουάζ και πόσο ασφαλή είναι για την υγεία μας, ενώ έδωσε και χρήσιμες συμβουλές για όσους θέλουν να προχωρήσουν στο να κάνουν ένα τατουάζ, αλλά και πώς να το αφαιρέσουν.
«Όταν μιλάμε για μελάνι στο τατουάζ, είναι ένα διάλυμα, σφαιρίδια χρωστικής. Επιτρέπεται η χρήση τους, αλλά το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν θορυβηθεί οι ρυθμιστικές αρχές. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Χημικών Προϊόντων κατέταξε περίπου 4.000 ουσίες που βρίσκονται στα μελάνια των τατουάζ που είναι ύποπτες για πιθανή μεταλλαξιογόνο, αλλεργιογόνο ερεθιστική, διαβρωτική δράση», είπε ο κ. Καζάκος.
Να προτιμάται μαύρο χρώμα
«Θα έλεγα σε κάποιον που σκέφτεται να κάνει τατουάζ να προτιμήσει μαύρο χρώμα, όχι μεγάλη επιφάνεια, και να γίνει σε σημείο που καλύπτεται από τα ρούχα. Η εμπειρία έχει αποδείξει ότι τατουάζ μπορούν να γίνουν σε οποιοδήποτε μέρος του σώματος», εξήγησε ο ίδιος.
Σε ό,τι αφορά στην αφαίρεσή τους, όπως εξήγησε ο κ. Καζάκος η διαδικασία δεν είναι εύκολη.
«Εύκολα το αποκτάς, δύσκολα το διώχνεις. Η πλέον αποτελεσματική θεραπεία είναι το λέιζερ, που πλεονεκτεί σε σχέση με παλαιότερες μεθόδους, δε μένει ούτε σημάδι, ούτε ουλή. Όσο πιο σκούρο είναι το τατουάζ, τόσο πιο εύκολα φεύγει. Για ένα μαύρο τατουάζ απαιτούνται περίπου 8-10 συνεδρίες λέιζερ, με μεσοδιαστήματα 2-3 μηνών», είπε χαρακτηριστικά.
- Φοινικούντα: «Μίλαγα με τον αδελφό μου & έμαθα από τα σάιτ ότι τον δολοφόνησαν» λέει ο αδερφός του επιστάτη
- Αναγκαιότητα και όχι πολυτέλεια για τις ΜμΕ η Τεχνητή Νοημοσύνη
- Ουκρανία: Λάρι Φινκ και Τζάρεντ Κούσνερ κυρίαρχοι στο παιχνίδι της ανοικοδόμησης
- Google: Απευθείας ηχητική μετάφραση στα ακουστικά ήχου με τη βοήθεια της AI
- Αποκαλύψεις από τον Ρούνεϊ: «Δέχτηκα θανατικές απειλές όταν πήγα από την Έβερτον στη Γιουνάιτεντ»
- Ζουγανέλη: «Ο νόμος ισχύει για όλους» – Η ανάρτηση μετά την αφαίρεση διπλώματος για αλκοόλ
- Lloyd’s List: Μαρινάκης και Αγγελικούση στην κορυφή – 17 Έλληνες στο top 100 της παγκόσμιας ναυτιλίας
- Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 13.12.2025]
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

![H στιγμή της επίθεσης στο τουρκικό πλοίο από τη Ρωσία με Geran 2 / Shahed 136 [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/CENK-RORO-2-111x85.jpg)




![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 13.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/nathan-anderson-npruZYZgfA0-unsplash-315x220.jpg)



















































![Ιράν: Οι Φρουροί της Επανάστασης κατέσχεσαν δεξαμενόπλοιο με «λαθραίο ντίζελ» [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/Iran-tanker-1-315x220.jpg)




![H στιγμή της επίθεσης στο τουρκικό πλοίο από τη Ρωσία με Geran 2 / Shahed 136 [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/CENK-RORO-2-315x220.jpg)



















Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442