Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Killer robots» - Ο ΟΗΕ ζητά θεσμικό πλαίσιο για τα αυτόνομα οπλικά συστήματα

«Killer robots» – Ο ΟΗΕ ζητά θεσμικό πλαίσιο για τα αυτόνομα οπλικά συστήματα

Ελπίδες για διεθνή συνθήκη που θα περιορίζει τη χρήση αυτόνομων πολεμικών μηχανών.

Κανόνες για τη χρήση των αυτόνομων στρατιωτικών ρομπότ ζήτησε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ ανοίγοντας τις εργασίες διεθνούς διάσκεψης στη Γενεύη για τα λεγόμενα «killer robots».

Το ζήτημα εξετάζεται σε διεθνείς συνομιλίες εδώ και οκτώ χρόνια, ωστόσο οι πιέσεις εντάθηκαν έπειτα από φετινή έκθεση του ΟΗΕ που ανέφερε ότι η πρώτη αυτόνομη επίθεση από drone ενδέχεται να έχει ήδη πραγματοποιηθεί στη Λιβύη.

Στη Γενεύη, οι 125 χώρες που έχουν επικυρώσει τη Συνθήκη για Συγκεκριμένα Συμβατικά Όπλα συζητούν το κατά πόσο πρέπει να περιοριστεί η χρήση «θανατηφόρων αυτόνομων όπλων», ή LAWS, οπλικών συστημάτων που ελέγχονται πλήρως από υπολογιστές και βασίζονται σε τεχνολογίες όπως η τεχνητή νοημοσύνη και η βιομετρική αναγνώριση προσώπων.

«Προτρέπω τη Διάσκεψη Αναθεώρησης να συμφωνήσει σε ένα φιλόδοξο σχέδιο για το αύριο προκειμένου να προσδιοριστούν περιορισμοί σε ορισμένα είδη αυτόνομων όπλων» δήλωσε ο επικεφαλής του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες ανοίγοντας την πενθήμερη συνάντηση.

Η Αυστρία και ορισμένες άλλες χώρες-μέλη της Συνθήκης ζητούν πλήρη απαγόρευση των LAWS, ενώ χώρες όπως οι ΗΠΑ εμφανίζονται επιφυλακτικές και υποστηρίζουν ότι τα αυτόνομα όπλα ίσως προσφέρουν πλεονεκτήματα, όπως η αυξημένη ακρίβεια στη στόχευση.

Η Διεθνής Αμνηστία και οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών προγραμμάτιζαν να ξεκινήσουν τη Δευτέρα συλλογή υπογραφών προκειμένου να πιέσουν για την υπογραφή διεθνούς συμφωνίας για τα LAWS.

«Ο ρυθμός εξέλιξης της τεχνολογίας πραγματικά αρχίζει να προσπερνά την ταχύτητα των διπλωματικών συνομιλιών» προειδοποίησε η Κλερ Κόνμποϊ της οργάνωσης Stop Killer Roboys. «Έχουμε μια ιστορική ευκαιρία προκειμένου να λάβουν τα κράτη μέτρα για την προστασία της ανθρωπότητας από την αυτονομία στη χρήση βίας».

Ωστόσο οι διαφωνίες χωρών όπως η Ρωσία δημιουργούν αμφιβολίες για το κατά πόσο η απόφαση της διάσκεψης, η οποία πρέπει να εγκριθεί ομόφωνα, θα ανοίξει το δρόμο για διεθνή συνθήκη.

«Δεν υπάρχει επαρκής στήριξη για διεθνή συνθήκη σε αυτή τη φάση, πιστεύουμε όμως ότι ίσως υπάρξει συμφωνία σε κάποιες αρχές προκειμένου να εφαρμοστούν σε εθνικό επίπεδο» δήλωσε στο Reuters διαπραγματευτής που δεν κατονομάζεται.

Αν δεν υπάρξει συμφωνία στη διάσκεψη της Γενεύης, οι χώρες-μέλη θα μπορούσαν να συνεχίσουν τις συνομιλίες υπό τη σκέψη διαφορετικού φορέα, είτε εντός είτε εκτός του ΟΗΕ.

Sports in

Η μεγάλη βραδιά του Ολυμπιακού

Παραμιλάει η Ευρώπη με το νέο έπος του Ολυμπιακού με ήρωα τον Τζολάκη - Πύρινος κόσμος έκανε τη νύχτα μέρα στο Πασαλιμάνι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024