Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
DisinfoHacks – «Xακάροντας» την παραπληροφόρηση

DisinfoHacks – «Xακάροντας» την παραπληροφόρηση

Πρόκειται για μια ολιστική προσέγγιση για την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης στην οποία συμμετέχουν ΜΜΕ, δημοσιογράφοι, influencers, νέοι επιχειρηματίες.

Η DCN Global, το ADPR Lab και το YET δημιούργησαν ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που αποσκοπεί στην ενημέρωση ενδιαφερόμενων φορέων όχι μόνο από τον χώρο τον ΜΜΕ σχετικά με την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης με τη χρήση πολλαπλών εργαλείων.

Το Digital Communication Network (DCN) έχει περισσότερα από 6000 μέλη παγκοσμίως και ο πρόεδρος του, καθηγητής του ΑΠΘ, Νίκος Παναγιώτου υπογράμμισε παρουσιάζοντας την πρωτοβουλία για την Ελλάδα πως ο σχεδιασμός του προγράμματος προβλέπει την συνεργασία Μέσων Ενημέρωσης, δημοσιογράφων, επικοινωνητών, infuencers, ειδικών στο digital , νέων, φοιτητών, επιχειρηματιών, κ.α . Η πρόκληση θα είναι όλοι να συμβάλλουν από τον τομέα τους ώστε να αποκτήσουν οι συμμετέχοντες νέες δεξιότητες και αντιλήψεις, να εφεύρουν νέες πρακτικές και  λύσεις ώστε να καταπολεμηθούν προσπάθειες και δράσεις παραπληροφόρησης.

Είναι ένα «hack» με την πιο θετική έννοια της λέξης, μια προσπάθεια καινοτομίας και εύρεσης νέων προσεγγίσεων για την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης και για αξιόπιστες ροές κοινωνικής δικτύωσης, ειδήσεις, ακόμη και των καθημερινών μας συνομιλιών, είπε ο αμερικανός πρέσβης Jeffrey Pyatt αναδεικνύοντας στην ομιλία του τη σημασία που αποδίδουν οι ΗΠΑ και προσωπικά ο πρόεδρος Baiden – που πρόσφατα συγκάλεσε διεθνή διάσκεψη και για αυτό το θέμα.

Η παραπληροφόρηση ( Disinformation) – καθώς ο όρος fake news εγκαταλείφθηκε διεθνώς λόγω της πολιτικής χροιάς που είχε προσλάβει- μεταξύ άλλων,  υπονομεύει δημοκρατικούς θεσμούς, κυβερνήσεις, κόμματα και οργανισμούς ενώ προωθεί τον εξτρεμισμό, τον οξύ πολιτικό λόγο, το μίσος, τον ρατσισμό και θέτει εμπόδια στην υλοποίηση της εξωτερικής πολιτικής των κρατών και διεθνών συμφωνιών.

Το Disinfohacks αποτελεί μια εργαλειοθήκη, μια αποκλειστική ψηφιακή πλατφόρμα, αναρτήσεων ιστολογίου, ενημερωτικών δελτίων, podcast και πολλά άλλα για να  ενισχύσει και να επεκτείνει το δίκτυο όσων συμμερίζονται τις ίδιες ανησυχίες.

Σύμφωνα με έρευνα που παρουσίασε ο καθηγητής Παναγιώτου περισσότεροι από 6 στους 10 Έλληνες έχουν επηρεαστεί από ειδήσεις που αργότερα αποδείχθηκαν ψευδείς ενώ το 77% δηλώνει πως βρίσκεται αντιμέτωπο με την παραπληροφόρηση πολλές φορές την ημέρα ( 28%) και πολλές φορές την εβδομάδα (49%).

Ειδικότερα, για την Covid-19 στην Ελλάδα λόγω της παραπληρόφορησης δημιουργήθηκε στρεβλή άποψη σε μεγάλα τμήματα της κοινής γνώμης.

Η καθηγήτρια του Παντείου Πανεπιστημίου κ. Μπέττυ Τσακαρέστου και επικεφαλής του ADPR Lab η οποία συμμετέχει στο πρόγραμμα παρουσίασε αναλυτικά τους δυνητικούς ενδιαφερόμενους που θα συμμετέχουν.

Επίσης από την οργάνωση ΥΕΤ η κ. Μάγδα Καϊλή, ως εταίρος του προγράμματος έδωσε το χρονοδιάγραμμα των δράσεων οι οποίες ξεκινούν τον Ιανουάριο και ολοκληρώνονται τον Οκτώβριο, οπότε και θα δημοσιοποιηθεί ένας οδηγός για την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης με στόχο την ενίσχυση του εγγραμματισμού του κοινού.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στον εγγραμματισμό των Μέσων , όπως έδειξε η έρευνα που παρουσίασε ο καθηγητής Παναγιώτου, η Ελλάδα κατατάσσεται πολύ χαμηλά, στην 27η θέση

Το πρόγραμμα υποστηρίζεται από το GEC του State Department και την αμερικανική αποστολή στην Ελλάδα.

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024