Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
FT - Ο Όλαφ Σολτς σχεδιάζει παράκαμψη στους κανόνες για το χρέος της Γερμανίας

FT – Ο Όλαφ Σολτς σχεδιάζει παράκαμψη στους κανόνες για το χρέος της Γερμανίας

Ο νέος κυβερνητικός συνασπισμός έχει πληθώρα σχεδίων για την άντληση κεφαλαίων χωρίς να παραβιάζεται το συνταγματικό όριο για το νέο δανεισμό

Η νέα κυβέρνηση της Γερμανίας θέλει να κάνει δύο πράγματα που φαίνονται αντικρουόμενα – να αυξήσει τις επενδύσεις, ενώ τηρεί τους αυστηρούς κανόνες της Γερμανίας για το δημόσιο χρέος.

Το να συμβιβάσει και τα δύο θα μπορούσε να αποδειχθεί ένα από τα πιο δύσκολα καθήκοντα που θα αντιμετωπίσει. Αλλά ο Όλαφ Σολτς, ο νέος καγκελάριος, είναι βέβαιος ότι μπορεί να τετραγωνίσει τον κύκλο. Η συμφωνία συνασπισμού που αποκάλυψε τον περασμένο μήνα περιέχει πλήθος σχεδίων για την άντληση κεφαλαίων χωρίς να παραβιάζεται το λεγόμενο «φρένο του χρέους» – το συνταγματικό όριο της Γερμανίας στο νέο δανεισμό.

Η αντιπολίτευση τα έχει απορρίψει αυτά ως «κόλπα» και ορισμένοι νομικοί προειδοποιούν ότι θα μπορούσαν να έρθουν σε σύγκρουση με το συνταγματικό δικαστήριο της Γερμανίας.

Άλλοι, όμως, πιστεύουν ότι, συνδυαστικά, αποτελούν ένα λογικό σχέδιο δράσης.

«Αυτά τα μέτρα, εάν εφαρμοστούν πλήρως, θα διασφαλίσουν ότι ο συνασπισμός έχει αρκετά χρήματα για να κάνει ό,τι χρειάζεται», δήλωσε ο Jens Südekum, καθηγητής διεθνών οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Heinrich Heine του Ντίσελντορφ. «Εάν η ατζέντα τους αποτύχει, δεν θα οφείλεται σε έλλειψη ρευστού».

Ο συνασπισμός που σχηματίστηκε μετά τις εθνικές εκλογές του Σεπτεμβρίου συγκεντρώνει τρία κόμματα, τους Σοσιαλδημοκράτες του Scholz, τους Πράσινους και τους Φιλελεύθερους, που δεν είναι φυσικοί σύμμαχοι.

Οι Πράσινοι υποσχέθηκαν να χαλαρώσουν το φρένο του χρέους και να επενδύσουν 50 δισ. ευρώ ετησίως τα επόμενα 10 χρόνια για να εκσυγχρονίσουν τη Γερμανία και να την καταστήσουν ουδέτερη από εκπομπές άνθρακα. Οι φιλελεύθεροι Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP) δήλωσαν ότι θα μπλοκάρουν οποιεσδήποτε απόπειρες αύξησης φόρων ή οποιασδήποτε αλλαγής στο φρένο χρέους, που εισήχθη το 2009 μετά την παγκόσμια οικονομική κρίση η οποία δημιούργησε τρύπα στα δημόσια οικονομικά της Γερμανίας.

Αν και οι θέσεις τους έμοιαζαν ασυμβίβαστες πριν από τις εκλογές, κατάφεραν να βρουν πολλές δημιουργικές λύσεις για να ικανοποιήσουν και τις δύο πλευρές.

Ένα από αυτά προβλέπει τη μετατροπή της KfW, μιας κρατικής αναπτυξιακής τράπεζας, σε «φορέα καινοτομίας και επενδύσεων», την ανακεφαλαιοποίησή της και τη χρήση του διευρυμένου ισολογισμού της για τη μόχλευση των ιδιωτικών επενδύσεων στην πράσινη ενέργεια και την ψηφιοποίηση.

«Η KfW θα είναι σε θέση, μεταξύ άλλων, να παρέχει δάνεια σε χαμηλές τιμές σε ιδιοκτήτες κατοικιών για να μονώνουν τα σπίτια τους ή να βελτιώνουν την ενεργειακή τους απόδοση», δήλωσε ο Südekum.

Η KfW έχει ήδη χορηγήσει σχεδόν 70 δισεκατομμύρια ευρώ δανείων με κρατική εγγύηση σε γερμανικές επιχειρήσεις στο πλαίσιο προγράμματος στήριξης του κορωνοϊού που ξεκίνησε στην αρχή της πανδημίας.

Αυτά εξαιρέθηκαν από τους επίσημους υπολογισμούς του χρέους, πράγμα που σημαίνει ότι το σχέδιο θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως μοντέλο για τη χρηματοδότηση άλλων τομέων της οικονομίας, όπως η ψηφιοποίηση ή η πράσινη ενέργεια, είπε στενός σύμμαχος του Σόλτς.

Ομοίως, ο συνασπισμός θέλει να επιτρέψει σε κρατικές εταιρείες όπως η Deutsche Bahn και η BImA — το Ινστιτούτο Ομοσπονδιακής Ακίνητης Περιουσίας — να αναλάβουν χρέη που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για επενδύσεις. Είναι ήδη σαφές ότι ο Scholz θεωρεί την BImA, μια κυβερνητική υπηρεσία που διαχειρίζεται 460.000 εκτάρια κρατικής περιουσίας, ως κρίσιμης σημασίας για την υλοποίηση ενός από τους βασικούς στόχους του SPD – την κατασκευή 400.000 νέων διαμερισμάτων ετησίως, εκ των οποίων τα 100.000 επιδοτούνται από το κράτος.

Μια άλλη πρόταση περιλαμβάνει την παραβίαση των κανόνων του φρένου στο χρέους και ειδικότερα της λεγόμενης «κυκλικής συνιστώσας», η οποία καθορίζει πόσα περιθώρια έχει η κυβέρνηση να αυξήσει το χρέος ανάλογα με την κατάσταση της οικονομίας.

Το κλειδί εδώ είναι το “παραγωγικό κενό” – η διαφορά μεταξύ του ΑΕΠ και ενός μέτρου των δυνατοτήτων της οικονομίας: η αλλαγή του τρόπου υπολογισμού θα μπορούσε να αυξήσει το ποσό δανεισμού που επιτρέπεται να αναλάβει η κυβέρνηση υπό το φρένο χρέους.

Διαβάστε περισσότερα στον ΟΤ

Sports in

«Τελικός» για Παναθηναϊκό στην Μπολόνια και στο… βάθος ντέρμπι «αιωνίων»

Ο Παναθηναϊκός φιλοξενείται (29/3, 21:30) στην έδρα της Βίρτους Μπολόνια για την 32η αγωνιστική της Euroleague με στόχο να διατηρηθεί στην τετράδα και να συνεχίσει στην διεκδίκηση της δεύτερης θέσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024