Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
COP26 – Οι αποζημιώσεις στα θύματα της κλιματικής κρίσης στο επίκεντρο της συνόδου

COP26 – Οι αποζημιώσεις στα θύματα της κλιματικής κρίσης στο επίκεντρο της συνόδου

Μέχρι το 2030 ο λογαριασμός θα φτάνει τα εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο.

Το φλέγον ζήτημα της χρηματοδότησης των ευάλωτων χωρών για τις καταστροφές που έχει ήδη προκαλέσει η κλιματική αλλαγή έρχονται αυτή την εβδομάδα στο επίκεντρο της Διάσκεψης του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή.

Βασικό θέμα που διαβρώνει την εμπιστοσύνη των συμμετεχόντων  στην COP26 είναι η αποτυχία των ανεπτυγμένων οικονομιών να εκπληρώσουν την υπόσχεσή τους για χρηματοδότηση 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων ανά έτος, προκειμένου να μπορέσουν οι αναπτυσσόμενες χώρες να μειώσουν τις εκπομπές άνθρακα και να προσαρμοστούν στη νέα πραγματικότητα της κλιματικής αλλαγής.

Ο στόχος αναμένεται τώρα να επιτευχθεί το 2022 ή το 2023, όμως οι φτωχότερες χώρες ζητούν αύξηση της χρηματοδότησης στο προσεχές μέλλον.

Ένα δεύτερο άλυτο ζήτημα είναι οι αποζημιώσεις για τις «ζημίες και απώλειες» που ήδη προκαλεί η παγκόσμια θέρμανση, κυρίως σε νησιωτικές χώρες που απειλούνται από την άνοδο της στάθμης των ωκεανών.

Διαβάστε επίσης: Η βιομηχανία ορυκτών καυσίμων έστειλε τη μεγαλύτερη αντιπροσωπεία της COP26

O υπουργός Εξωτερικών του Τουβαλού εμφανίστηκε σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα βυθισμένος στη θάλασσα ως τα γόνατα (Reuters)

Σε μια προσπάθεια να αναδείξει τον κίνδυνο από την άνοδο της στάθμης των ωκεανών, ο υπουργός Εξωτερικών του Τουβαλού εμφανίστηκε σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα από τη μικρή χώρα του στον Ειρηνικό φορώντας κοστούμι και γραβάτα ενώ στεκόταν βυθισμένος στη θάλασσα μέχρι τα γόνατα.

Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες που επικαλέστηκε το Ίδρυμα «Χάινριχ Μπολ», το κόστος των «ζημιών και απωλειών» στον αναπτυσσόμενο κόσμο θα κυμανθεί από τα 400 έως τα 580 δισεκατομμύρια δολάρια ανά έτος έως το 2030, ενώ μέχρι το 2050 θα έχει εκτιναχθεί στο αστρονομικό επίπεδο των 1,8 τρισεκατομμυρίων δολαρίων ανά έτος.

Τα νούμερα θα είναι ακόμα υψηλότερα αν η σύνοδος της Γλασκώβης αποτύχει να κρατήσει ζωντανό τον στόχο για άνοδο της θερμοκρασίας το πολύ κατά 1,5 βαθμό έως το 2100, σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα.

«Οι ζημίες και απώλειες παραμένουν ταμπού για τις ανεπτυγμένες χώρες» διαμαρτυρήθηκε στην Cop6 ο Άλφα Ουμάρ Καλόγκα, διαπραγματευτής του Africa Group.

«Στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων υποστηρίξαμε επανειλημμένα ότι οι ζημίες και απώλειες πρέπει να αναφέρονται σε ξεχωριστή στήλη της των εκθέσεων για τα οικονομικά της κλιματικής αλλαγής, αφού αυτές οι ζημίες και απώλειες συμβαίνουν σε όλο τον κόσμο» είπε.

Η Βρετανία, η χώρα που φιλοξενεί τη σύνοδο, επιχείρησε να δώσει το παράδειγμα ανακοινώνοντας νέο πρόγραμμα χρηματοδότησης ύψους 290 εκατ. λιρών, το οποίο θα διατεθεί μεταξύ άλλων για την προσαρμογή χωρών του Ειρηνικού.

Το ποσό αυτό, είπε η Βρετανία, έρχεται να προστεθεί «στα δισεκατομμύρια της επιπρόσθετης διεθνούς χρηματοδότησηυς» που υποσχέθηκαν χώρες όπως η Δανία, η Ιαπωνία και οι ΗΠΑ για την προσαρμογή ευάλωτων χωρών.

H πρόοδος στη σύνοδο είναι μάλλον περιορισμένη όσον αφορά τη μείωση των εκπομπών άνθρακα, αν και την περασμένη εβδομάδα υπήρξαν συμφωνίες για την αποδάσωση, τις εκπομπές μεθανίου και τον λιθάνθρακα.

Sports in

Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: ΘΡΥΛΑΡΑ στη Βαρκελώνη – Μυθική εμφάνιση και break για το 1-0!

Μυθικό παιχνίδι για τον Ολυμπιακό, που «έσπασε» την έδρα της Μπαρτσελόνα και έκανε το 1-0 στη σειρά των playoffs της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024