Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Pegasus: Στη μαύρη λίστα των ΗΠΑ η εταιρεία του λογισμικού κατασκοπείας

Pegasus: Στη μαύρη λίστα των ΗΠΑ η εταιρεία του λογισμικού κατασκοπείας

Το λογισμικό διατέθηκε σε κυβερνήσεις που το χρησιμοποίησαν για να κατασκοπεύουν αξιωματούχους, δημοσιογράφους και ακτιβιστές.

Στη «μαύρη λίστα» του αμερικανικού υπουργείου Εμπορίου βρίσκεται πλέον η NSO Group, η ισραηλινή εταιρεία που ανέπτυξε το λογαριασμό κατασκοπείας Pegasus.

Με την ένταξη της NSO στη μαύρη λίστα, η κυβέρνηση των ΗΠΑ απαγορεύει σε επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα να συναλλάσσονται με την εταιρεία.

Η απόφαση έρχεται μετά τις αποκαλύψεις ότι το Pegasus διατέθηκε σε κυβερνήσεις που το χρησιμοποίησαν για να κατασκοπεύουν αξιωματούχους, δημοσιογράφους και ακτιβιστές.

Διαβάστε επίσης:

«Οι ΗΠΑ είναι αποφασισμένες να χρησιμοποιήσουν τους ελέγχους εξαγωγών με αποφασιστικό τρόπο προκειμένου να καταστήσουν υπόλογες εταιρείες που αναπτύσσουν, εμπορευματοποιούν ή χρησιμοποιούν τεχνολογίες για κακόβουλους σκοπούς, που απειλούν την κυβερνοασφάλεια μελών της κοινωνίας των πολιτών ή κυβερνήσεων, αντιφρονούντων και οργανώσεων που εδρεύουν εδώ και στο εξωτερικό» δήλωσε σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο η υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ Τζίνα Ραϊμόντο.

Το καλοκαίρι, κοινοπραξία 17 μέσων ενημέρωσης αποκάλυψε ότι το Pegasus χρησιμοποιήθηκε σε βάρος δεκάδων δημοσιογράφων, πολιτικών, ακτιβιστών, ακόμη και αρχηγών κρατών, όπως ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

Αντιδρώντας στην απόφαση της Τετάρτης, η NSO δήλωσε «άναυδη».

«Ο όμιλος NSO είναι άναυδος από την απόφαση» και «θα εργαστεί για να διασφαλίσει ότι αυτή η απόφαση θα αλλάξει» τόνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος της εταιρείας που εδρεύει στα προάστια του Τελ Αβίβ.

Στη μαύρη λίστα του υπουργείου καταχωρήθηκαν επίσης μια δεύτερη ισραηλινή εταιρεία, η Candiru, και η ρωσική Positive Technology και η Computer Security Initiative Consultancy PTE, με έδρα τη Σιγκαπούρη.

Sports in

Ολυμπιακός: Οι 11 του Μεντιλίμπαρ για το παιχνίδι με τον Άρη (pic)

Οι επιλογές του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ για την αναμέτρηση στο Κλεάνθης Βικελίδης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024