Τι αλλάζει στην εμπλοκή των ΗΠΑ στη Λιβύη – Πού δίνει έμφαση η Αθήνα
H νέα νομοθεσία ανοίγει τον δρόμο για ενεργότερη διπλωματική δραστηριοποίηση των ΗΠΑ στη Λιβύη, δίδοντας, μεταξύ άλλων, τη δυνατότητα στην αμερικανική κυβέρνηση να επιβάλει κυρώσεις σε οποιονδήποτε απειλεί την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ασφάλεια στη χώρα.
Υπερψηφίσθηκε προσφάτως από τη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ η νέα εκδοχή του νομοσχεδίου για την Αμερικανική πολιτική στη Λιβύη.
Εισηγητές του νομοσχεδίου ήταν ο Bουλευτής Ted Deutch, τον οποίο συνάντησε ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας κατά το πρόσφατο ταξίδι του στη Ουάσιγκτoν, και ο Βουλευτής Joe Wilson, οπως υπενθυμίζουν διπλωματικές πηγές.
Δυνατότητα επιβολής κυρώσεων
H νέα νομοθεσία ανοίγει τον δρόμο για ενεργότερη διπλωματική δραστηριοποίηση των ΗΠΑ στη Λιβύη, δίδοντας, μεταξύ άλλων, τη δυνατότητα στην αμερικανική κυβέρνηση να επιβάλει κυρώσεις σε οποιονδήποτε απειλεί την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ασφάλεια στη χώρα.
Το νομοσχέδιο κάνει ειδική αναφορά στην ανάγκη πλήρους αποχώρησης του συνόλου των ξένων δυνάμεων (τακτικών στρατιωτικών δυνάμεων και μισθοφόρων) από τη Λιβύη.
Επιπλέον, ζητείται η ενεργός υποστήριξη των ΗΠΑ στις προσπάθειες να τηρηθεί το εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ και να καταπολεμηθεί το λαθρεμπόριο πετρελαίου, καθώς και στην:
– Πολιτική διαδικασία, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, για τη δημιουργία μίας συμπεριληπτικής, μη στρατιωτικής (civilian) κυβέρνησης.
– Προετοιμασία για εκλογές στις 24 Δεκεμβρίου 2021.
– Ενίσχυση των διπλωματικών προσπαθειών για να πεισθούν οι εμπλεκόμενες χώρες να διακόψουν την παροχή οπλισμού και χρηματοδότησης που παρατείνουν τη σύγκρουση.
Στο πλαίσιο αυτό, καλείται ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ να υποβάλει έκθεση, εντός 90 ημερών από τη θέση σε ισχύ της νομοθεσίας, ως προς τις δραστηριότητες ξένων κυβερνήσεων στη Λιβύη, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και η Τουρκία.
Έμφαση δίδεται, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στη χρήση drones και αεροπορικών πληγμάτων, στην αναλυτική καταγραφή μισθοφόρων και σε ανάλυση ως προς τον βαθμό στον οποίο οι ενέργειες των προαναφερόμενων ξένων δυνάμεων παραβιάζουν το εμπάργκο όπλων και το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο.
Επισημαίνεται ότι εκκρεμεί η εξέταση της συγκεκριμένης νομοθεσίας στη Γερουσία.
Ο αποσταθεροποιητικός ρόλος της Τουρκίας
Υπενθυμίζεται ότι η Αθήνα έχει, εδώ και καιρό, δώσει έμφαση, σε επαφές της με την αμερικανική πλευρά πιο πρόσφατα στην συνάντηση του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών με τον Αμερικανό ομόλογό του, στον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας στη Λιβύη, κυρίως όσον αφορά τη στρατιωτική εμπλοκή και την παρεμπόδιση της πολιτικής διαδικασίας, καθώς και στην ανάγκη πλήρους αποχώρησης του συνόλου των ξένων δυνάμεων από τη χώρα.
Τα ζητήματα αυτά βρέθηκαν στο επίκεντρο του χθεσινού πρωινού εργασίας που διοργάνωσε ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας με τη συμμετοχή της Λίβυας ΥΠΕΞ Najla El Mangoush και αρκετών ΥΠΕΞ των Κρατών Μελών της ΕΕ.
Επίσης αναμένεται να συζητηθούν στη συνάντηση που διοργανώνει η Λίβυα ΥΠΕΞ στην Τρίπολη την προσεχή Πέμπτη 21 Οκτωβρίου (Libya Stabilization Initiative) και στην οποία θα παραβρεθεί ο ΥΠΕΞ κ. Δένδιας.
- Θεσσαλονίκη: Προφυλακίστηκε ο 42χρονος για τη δολοφονία του 64χρονου στην Ευκαρπία – Αρνείται τις κατηγορίες
- Η κόρη του Ρίτσαρντ Μπάρτον, το διαζύγιο των γονιών της και η σχέση της με την Ελίζαμπεθ Τέιλορ
- Διαμαρτυρία της Μπαρτσελόνα πριν τη ρεβάνς με την Ατλέτικο για το… χορτάρι του «Μετροπολιτάνο» (vid)
- Ψηφιακή ετικέτα: Το νέο πεδίο μάχης για την ενιαία αγορά στην Ευρώπη
- Εμπρησμός σε μάντρα ενοικιαζόμενων οχημάτων: Τι έδειξαν οι κάμερες ασφαλείας – Δύο οι δράστες
- Δωρεά αναπηρικού αμαξιδίου στο Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας από τον Δήμο
- Στο Κόσοβο ο Δένδιας την Πέμπτη – Δεν θα είναι παρών στη συζήτηση για το Κράτος Δικαίου στη Βουλή
- Τσερνόμπιλ: SOS από Greenpeace για την προστατευτική κατασκευή του πυρηνικού αντιδραστήρα – «Κίνδυνος διαρροής»
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τρίτη 14.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/liana-young-r7LB1pnVH0A-unsplash-315x220.jpg)









































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442