Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σύνδρομο της Αβάνας - Κρούσματα της μυστηριώδους πάθησης και στο Βερολίνο

Σύνδρομο της Αβάνας – Κρούσματα της μυστηριώδους πάθησης και στο Βερολίνο

Η αστυνομία ερευνά «φερόμενη επίθεση με ηχητικό όπλο εναντίον εργαζομένων της πρεσβείας των ΗΠΑ»

Η γερμανική αστυνομία επιβεβαίωσε την Παρασκευή ρεπορτάζ του Der Spiegel σύμφωνα με το οποίο η αστυνομία του Βερολίνου ερευνά φερόμενα κρούσματα του «συνδρόμου της Αβάνας» στην αμερικανική πρεσβεία.

Περίπου 200 αμερικανοί αξιωματούχοι σε όλο τον κόσμο έχουν εμφανίσει μέχρι σήμερα το μυστηριώδες σύνδρομο, το οποίο έγινε γνωστό το 2016 έπειτα από δεκάδες κρούσματα σε διπλωμάτες της αμερικανικής πρεσβείας στην Αβάνα της Κούβας, τα οποία οδήγησαν σε υποψίες για επίθεση με «όπλο κατευθυνόμενης ενέργειας».

Οι αξιωματούχοι που επηρεάστηκαν ανέφεραν ότι εμφάνισαν πονοκέφαλο, ζάλη, απώλεια μνήμης και επίμονα συμπτώματα που παραπέμπουν σε διάσειση, ενώ ορισμένοι υποστήριξαν ότι άκουσαν περίεργους, ισχυρούς ήχους πριν από την αιφνίδια εκδήλωση των συμπτωμάτων.

H αμερικανική πρεσβεία στο Βερολίνο σε φωτογραφία του Reuters

Έκτοτε, ανάλογα περιστατικά έχουν καταγραφεί σε αμερικανικές υπηρεσίες στην Ευρώπη, τη Ρωσία και πιο πρόσφατα στην Αυστρία, ενώ ένα παρόμοιο περιστατικό φέρεται να οδήγησε τον Αύγουστο σε αναβολή του ταξιδιού της αντιπροέδρου των ΗΠΑ Καμάλα Χάρις στο Βιετνάμ.

«Επίθεση με ηχητικό όπλο»

Επιβεβαιώνοντας το ρεπορτάζ του Der Spiegel, η αστυνομία του Βερολίνου ανακοίνωσε ότι διερευνά από τον Αύγουστο «φερόμενη επίθεση με ηχητικό όπλο εναντίον εργαζομένων της πρεσβείας των ΗΠΑ», χωρίς να δώσει λεπτομέρειες.

Το ξενοδοχείο Nacional στην Αβάνα της Κούβας ήταν μια από τις τοποθεσίες των πρώτων «επιθέσεων»

Ο διευθυντής της CIA Ουίλιαμ Μπερνς, επισημαίνει το Reuters, δήλωσε τον Ιούλιο ότι περίπου 100 μέλη της υπηρεσίας του έχουν εμφανίσει σύνδρομο της Αβάνας.

Κανείς δεν γνωρίζει με βεβαιότητα αν πρόκειται όντως για επιθέσεις ή για σύμπτωμα μαζικής υστερίας, ή αν οι αξιωματούχοι επηρεάστηκαν από εξοπλισμό παρακολούθησης που χρησιμοποιεί ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία.

Πέρυσι, πάντως, έκθεση των αμερικανικών Εθνικών Ακαδημιών Επιστήμης κατέληγε στο συμπέρασμα ότι τα παράξενα συμπτώματα θα μπορούσαν να είχαν προκληθεί από «κατευθυνόμενα μικροκύματα», αν και οι συντάκτες απέφευγαν να κάνουν λόγο για εσκεμμένες επιθέσεις.

Sports in

Αυτά μόνο ο Ολυμπιακός: Διεκδικεί 6 ευρωπαϊκά σε 4 αθλήματα!

Δεν υπάρχει αυτό που έχει καταφέρει ο Ολυμπιακός, καθώς βρισκόμαστε στο δεύτερο μισό του Απρίλη και διεκδικεί ακόμα 6 ευρωπαϊκά σε 4 διαφορετικά αθλήματα!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024