Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ενίσχυση της παραγωγής φαρμάκων στην Ευρώπη με βοήθεια από το Ταμείο Ανάκαμψης

Ενίσχυση της παραγωγής φαρμάκων στην Ευρώπη με βοήθεια από το Ταμείο Ανάκαμψης

Ανάγκη για να κρατηθούν στην αγορά παλαιά αναντικατάστατα φάρμακα, επισημαίνουν οι φορείς της φαρμακευτικής βιομηχανίας γενοσήμων διεθνώς – Επενδύσεις 1,2 δις. ευρώ υπόσχονται οι ελληνικές φαρμακευτικές

Η επιστροφή της παραγωγής φαρμάκων στην Ευρώπη, θα πάρει χρόνο. Δεν θα συμβεί σε μια νύχτα. Πρόκειται για μια διαδικασία που πήρε 10 χρόνια. Θα πρέπει να δούμε γιατί συνέβη και το γιατί αφορά την μείωση του κόστους. Οι παράγοντες είναι τρεις. Ποιότητα, τιμή, διανομή. Δεν μπορεί να τα έχεις όλα ταυτόχρονα.

Τα παραπάνω τόνισε η πρόεδρος του Medicines for Europe, του ευρωπαϊκού συνδέσμου των φαρμακευτικών που παράγουν γενόσημα, Ρεμπέκα Γκούντερν σε συνέντευξη Τύπου, με αφορμή το τριήμερο συνέδριο του συνδέσμου, που διεξάγεται μέχρι αύριο στην Αθήνα.

Η κ. Γκούντερν με αφορμή το ξέσπασμα της πανδημίας, που ανέδειξε την απομάκρυνση της παραγωγής φαρμάκων από την Ευρώπη και τη μεταφορά της σε τρίτες χώρες, σημείωσε πως αυτό συνέβη στην πάροδο μιας δεκαετίας.

Στην ίδια κατεύθυνση, o γενικός διευθυντής της Medicines for Europe Άντριαν Βαν Ντεν Χόβεν, σημείωσε πως ήδη σειρά φαρμακευτικών βιομηχανιών στην Ευρώπη, έχουν καταρτίσει επενδυτικά προγράμματα για ενίσχυση της παραγωγής στο ευρωπαϊκό έδαφος, στην Ελλάδα, Αυστρία, Ιταλία κλπ, όμως αυτό που χρειάζεται είναι η τεχνική υποστήριξή τους από το Ταμείο Ανάκαμψης. Γιατί πολλά προγράμματα όταν υποβάλλονται στην Κομισιόν για έγκριση διαπιστώνεται ότι δεν πληρούν κάποιες προδιαγραφές, με αποτέλεσμα να μην χρηματοδοτούνται, άρα να μην ολοκληρώνονται. Άρα θα πρέπει να υπάρξει μια πολιτική δέσμευση για την εφαρμογή των σχετικών προγραμμάτων και τώρα είναι η ώρα για την αξιολόγησή τους.

Διαβάστε επίσης: Η Ευρώπη αναζητά κίνητρα για ενίσχυση της παραγωγής βασικών φαρμάκων

Ένα ακόμη θέμα που ανέδειξε η πανδημία, είναι η διαχείριση των αναντικατάστατων φαρμάκων, που μπορεί μεν να είναι παλιά, όμως πρέπει να κρατηθούν στην αγορά παρότι η παραγωγή τους είναι οριακή για τις φαρμακευτικές. Η πρόεδρος της Medicines for Europe υπογράμμισε πως η Ε.Ε. πρέπει να δει πώς θα κρατηθούν αυτά τα φάρμακα στην αγορά, ενώ ταυτόχρονα καθώς υπάρχει η ζήτηση γι΄ αυτά τα αναντικατάστατα φάρμακα, να διασφαλιστεί ότι η κατανάλωσή τους με την αύξηση της παραγωγής, θα γίνεται στην Ευρώπη.

Από την πλευρά του αμερικανικού συνδέσμου φαρμακευτικών εταιρειών γενοσήμων International Generic and Biosimilar Medicines Association (IGBA), η γενική γραμματέας Σουζέτ Κόξ, επεσήμανε την επέκταση του χαρτοφυλακίου της βιομηχανίας φαρμάκων κατά 25% στις ΗΠΑ, για να τονίσει πως πάνω από 100 βιο-ισοδύναμα φάρμακα χάνουν ως το 2029 την προστασία της πατέντας τους, γεγονός που αποτελεί ευκαιρία για ενίσχυση του ανταγωνισμού και διευκόλυνση της πρόσβασης των ασθενών σε φάρμακα.

Στην ισχυρή παραγωγική βάση στη χώρα μας, αναφέρθηκε στη διάρκεια της συνέντευξης, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας Θεόδωρος Τρύφων, τονίζοντας ότι ταυτόχρονα πρέπει να κρατήσουμε τα ταλέντα στη χώρα μας και να αποφύγουμε το brain drain που προκλήθηκε από την παρατεταμένη οικονομική κρίση που πέρασε η χώρα μας πριν την πανδημία.

Διαβάστε επίσης: Αυξήθηκαν κατά 59,7% οι εξαγωγές φαρμάκων – Πρωταγωνιστούν τα ελληνικά φάρμακα

Ο κ. Τρύφων υπογράμμισε ότι ενώ υπάρχει η δυνατότητα για κάλυψη των αναγκών των Ελλήνων ασθενών κατά 70% από γενόσημα φάρμακα, εντούτοις μόνο το 25% καλύπτεται. Για την ενίσχυση της χρήσης των γενοσήμων χρειάζονται κίνητρα σε γιατρούς και ασθενείς, καθώς επίσης και άμεση πρόσβαση των γενοσήμων στο σύστημα υγείας, και ένταξή τους στο σύστημα αποζημίωσης, αμέσως μετά την λήξη της προστασίας πατέντας.

Ταυτόχρονα χρειάζονται κίνητρα για επενδύσεις, ακόμη και στην Αττική, προκειμένου να συμβάλλουν στην ανάπτυξη της οικονομίας της χώρας. Ήδη υπάρχουν συνεργασίες ελληνικών φαρμακευτικών με αλλοδαπούς οίκους στην προσπάθεια αναζήτησης συνεργειών.

Ο κ. Τρύφων αναγνώρισε ότι γίνονται προσπάθειες περιστολής του clawback με την καθιέρωση της συνυπευθυνότητας του κράτους τα επόμενα χρόνια, θέτοντας πλαφόν 50-400 εκατ. ευρώ, καθώς και με τον συμψηφισμό του clawback με επενδύσεις, τονίζοντας ότι η καινοτομία μπορεί να συνδυαστεί με την επαναφορά επιστημόνων που έχουν μεταναστεύσει, ώστε η Ελλάδα να αποτελέσει ερευνητικό hub στη Νότια Ευρώπη, με σύνθετα γενόσημα και άλλες υβριδικές μορφές.

Στην κατεύθυνση αυτή, ο πρόεδρος της ΠΕΦ κατά την ομιλία του στο συνέδριο επεσήμανε ότι οι ελληνικές παραγωγικές μονάδες σχεδιάζουν επενδύσεις 1,2 δις. ευρώ.

Sports in

LIVE: Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης

LIVE: Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης. Παρακολουθήστε live την εξέλιξη της αναμέτρησης Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης για τα προημιτελικά του Champions League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024