«Εκρηκτικό» κοκτέιλ λόγω φωτιάς και καύσωνα – Αποπνικτική η ατμόσφαιρα – Τι πρέπει να προσέξετε
Το ατμοσφαιρικό κοκτέιλ που δημιουργείται από τις υψηλές θερμοκρασίες και από το νέφος των πυρκαγιών δημιουργούν μια αποπνικτική ατμόσφαιρα στις περιοχές όπου πλήττονται όπως για παράδειγμα στην Αττική με την μεγάλη πυρκαγιά της Βαρυμπόμπης
Την ώρα που τα πύρινα μέτωπα βρίσκονται σε εξέλιξη σε πολλές περιοχές της χώρας, η ανησυχία των ειδικών επικεντρώνεται στην ατμόσφαιρα που δημιουργούν ο καπνός σε συνδυασμό με τον καύσωνα.
Η αποπνικτική ατμόσφαιρα από τις φωτιές καθώς οι υψηλές θερμοκρασίες λόγω καύσωνα εγείρουν σοβαρούς κινδύνους για την υγεία. Οι ειδικοί προειδοποιούν τις ευπαθείς ομάδες και κυρίως όσους αντιμετωπίζουν σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα να μείνουν στα σπίτια τους και να μην μετακινούνται άσκοπα.
Το ατμοσφαιρικό κοκτέιλ που δημιουργείται από τις υψηλές θερμοκρασίες και από το νέφος των πυρκαγιών δημιουργούν μια αποπνικτική ατμόσφαιρα στις περιοχές όπου πλήττονται όπως για παράδειγμα στην Αττική με την μεγάλη πυρκαγιά της Βαρυμπόμπης.

«Το τοξικό νέφος, αν μπορούμε να το πούμε έτσι, έχει μέσα του τα πάντα. Μικροσωματίδια και βλαβερές ενώσεις που αναπτύσσονται και μεταφέρονται με την πυρκαγιά γιατί η φωτιά δεν καίει μόνο δάσος καίει σπίτια, εργοστάσια και αποθήκες. Η σύσταση λοιπόν αφορά ανθρώπους που αντιμετωπίζουν προβλήματα με το αναπνευστικό τους να μείνουν σπίτια τους και να βάλουν σε χαραμάδες βρεγμένες πετσέτες και σεντόνια ώστε να απορροφηθούν τα αιωρούμενα σωματίδια. Είναι επιβλαβή και καλό είναι να μην εκτίθενται όσοι έχουν προβλήματα», είπε ο γενικός γραμματέας της Ακαδημίας Αθηνών και εθνικός εκπρόσωπος για την Κλιματική Αλλαγή καθηγητής Χρήστος Ζερεφός.
Από την πλευρά του ο πνευμονολόγος και βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Ζήσης Τζηκαλάγιας επισήμανε ότι: «Πρέπει να περιορίσουμε την άσκοπη μετακίνηση και αν είμαστε έξω να φοράμε μάσκα. Όταν έχουμε και καπνό από πυρκαγιά και καύσωνα όπως τώρα αυτές τις ημέρες. Αυτοί που έχουν χρόνιες παθήσεις και οι γυναίκες που κυοφορούν πρέπει να δείχνουν πολύ μεγάλη προσοχή και να μην μετακινούνται άσκοπα. Όταν έχει υψηλές θερμοκρασίες και ρίπους από πυρκαγιά μένουμε στο σπίτι».

Χθες, το Εθνικό Αστεροσκοπείο σήμανε συναγερμό για την κατάσταση της ατμόσφαιρας και μέσω της σελίδας του στο facebook ανέφερε: ««Εφιστούμε την προσοχή στους κατοίκους του λεκανοπεδίου να παραμείνουν εντός των σπιτιών τους με ερμητικά κλειστά παράθυρα και πόρτες», αναφέρει χαρακτηριστικά το Εθνικό Αστεροσκοπείο.
Έγραψε δε: «4 Αυγούστου 05:00: Η κατάσταση πλέον σε πολλές περιοχές της Αθήνας είναι άσχημη όσο αφορά τα επιβλαβή σωματίδια PM2.5 (λεπτά εισπνεόμενα σωματίδια, με διάμετρο περί τα 2,5 μικρόμετρα και μικρότερα)».

Από την πλευρά του ο διευθυντής Ερευνών του Αστεροσκοπείου Αθηνών Κώστας Λαγουβάρδος, μιλώντας στο protothema.gr σχετικά με το «τοξικό νέφος» στην ατμόσφαιρα μετά και την πυρκαγιά της Βαρυμπόμπης εξήγησε ότι η φωτιά άυξησε κατά πολύ τα σωματίδια στην ατμόσφαιρα της Αττικής όπου λόγω των υψηλών θερμοκρασιών θέλει μεγάλη προσοχή. «Από τη στιγμή που η φωτιά σβήστηκε η κατάσταση στην ατμόσφαιρα καλυτέρεψε ενώ και οι άνεμοι έχουν βοηθήσει στο να καθαρίσει».

- Ουκρανία: Λάρι Φινκ και Τζάρεντ Κούσνερ κυρίαρχοι στο παιχνίδι της ανοικοδόμησης
- Google: Απευθείας ηχητική μετάφραση στα ακουστικά ήχου με τη βοήθεια της AI
- Αποκαλύψεις από τον Ρούνεϊ: «Δέχτηκα θανατικές απειλές όταν πήγα από την Έβερτον στη Γιουνάιτεντ»
- Ζουγανέλη: «Ο νόμος ισχύει για όλους» – Η ανάρτηση μετά την αφαίρεση διπλώματος για αλκοόλ
- Lloyd’s List: Μαρινάκης και Αγγελικούση στην κορυφή – 17 Έλληνες στο top 100 της παγκόσμιας ναυτιλίας
- Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 13.12.2025]
- Πασκουάλ: «Νιώθω υπερήφανος για τους παίκτες μου – Σημαντική νίκη, αλλά όχι κάτι παραπάνω»
- Ουνιόν Βερολίνου – Λειψία 3-1: Την… προσγείωσε απότομα
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

![H στιγμή της επίθεσης στο τουρκικό πλοίο από τη Ρωσία με Geran 2 / Shahed 136 [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/CENK-RORO-2-111x85.jpg)




![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 13.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/nathan-anderson-npruZYZgfA0-unsplash-315x220.jpg)















































![Ιράν: Οι Φρουροί της Επανάστασης κατέσχεσαν δεξαμενόπλοιο με «λαθραίο ντίζελ» [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/Iran-tanker-1-315x220.jpg)




![H στιγμή της επίθεσης στο τουρκικό πλοίο από τη Ρωσία με Geran 2 / Shahed 136 [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/CENK-RORO-2-315x220.jpg)




















Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442