Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Hπατίτιδα C: Δεν έχει διαγνωστεί το 60% των πασχόντων

Hπατίτιδα C: Δεν έχει διαγνωστεί το 60% των πασχόντων

Εκστρατεία ενημέρωσης για την ηπατίτιδα C ξεκινούν η Ελληνική Εταιρία Μελέτης Ήπατος, ο Σύλλογος Ασθενών Προμηθέας και η φαρμακευτική Gilead Sciences, προκειμένου να εξετασθούν και να διαγνωστούν οι φορείς της νόσου που δεν γνωρίζουν ότι πάσχουν

Οι μισοί ασθενείς με ηπατίτιδα C παίρνουν την κατάλληλη θεραπεία εκρίζωσης του ιού, ενώ και ο ρυθμός νέων διαγνώσεων υπολείπεται κατά 60%, με αποτέλεσμα οι φορείς να μην γνωρίζουν για τη νόσο τους.

Κι αυτό, τη στιγμή που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει θέσει ως στόχο την εκρίζωση της νόσου ως το 2030, εφόσον είναι πλέον διαθέσιμες οι κατάλληλες θεραπείες κατά του ιού.

Με αφορμή τα παραπάνω δεδομένα, η Ελληνική Εταιρεία Μελέτης του Ήπατος (ΕΕΜΗ), ο Σύλλογος Ασθενών Ήπατος Ελλάδος «Προμηθέας» και η βιοφαρμακευτική εταιρεία Gilead Sciences ξεκινούν εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την ηπατίτιδα C, στη Θεσσαλονίκη. Το κεντρικό μήνυμα της εκστρατείας είναι «Κάνε την εξέταση για την Ηπατίτιδα C τώρα».

Αφορμή για την έναρξη της εκστρατείας είναι η Παγκόσμια Ημέρα Ηπατίτιδας που έχει οριστεί για τις 28 Ιουλίου.

Οι δράσεις ξεκίνησαν ήδη την Πέμπτη 8 Ιουλίου στην Πλατεία Αριστοτέλους, όπου σε ειδικά διαμορφωμένο περίπτερο, επίσημοι φορείς της πόλης και το ευρύτερο κοινό είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τη σιωπηλή νόσο, την έκταση του προβλήματος, αλλά και την ανάγκη πρώιμης διάγνωσης και αντιμετώπισης.

Παράλληλα, και για ένα μήνα, λεωφορεία που διασχίζουν ολόκληρη την πόλη της Θεσσαλονίκης «ντύνονται» με τα εικαστικά της εκστρατείας με στόχο την προτροπή στις ευάλωτες κοινωνικά ομάδες να προχωρήσουν σε εξέταση για την Ηπατίτιδα C.

Η ΕΕΜΗ, ο Προμηθέας και η Gilead Sciences θέτουν σε πρώτο πλάνο την εξάλειψη της χρόνιας ηπατίτιδας C στην Ελλάδα, επενδύοντας και στηρίζοντας διαρκώς και αμείωτα, την έγκαιρη διάγνωση και διασύνδεση με την φροντίδα των ασθενών προκειμένου να επιτευχθεί η βελτιστοποίηση της αντιμετώπισης και τελικώς της εκρίζωσης της νόσου μέχρι το 2030, όπως ακριβώς έχει θέσει και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Ενημέρωση

Στο πλαίσιο της εκστρατείας ενημέρωσης, ο Αντιπρόεδρος της ΕΕΜΗ Ιωάννης Γουλής επεσήμανε ότι «Στη διάρκεια των τελευταίων ετών έχουν αναπτυχθεί στη Θεσσαλονίκη σημαντικές δράσεις από τη Δ’ Παθολογική Κλινική του Ιατρικού Τμήματος του ΑΠΘ σε συνεργασία με την ΕΕΜΗ, τον ΟΚΑΝΑ, το Εργαστήριο Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής του του ΕΚΠΑ και το σύλλογο ασθενών «Προμηθέας» με στόχο την εξάλειψη της ηπατίτιδας C, εστιασμένα κυρίως σε ομάδες ασθενών υψηλού κινδύνου, με ιστορικό χρήσης ουσιών ή κρατούμενους σωφρονιστικών ιδρυμάτων. Η εκδήλωση αυτή ήταν μια ευκαιρία να αναδειχθούν τα σημαντικά αποτελέσματα αυτών των δράσεων, που συνεχίζονται αδιάλειπτα παρά το δύσκολο υγειονομικό περιβάλλον που δημιουργεί η πανδημία, αλλά και να τονιστεί η ανάγκη για την ενίσχυση των προσπαθειών που αποσκοπούν στην επίτευξη του στόχου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την εκρίζωση των ηπατιτίδων έως το 2030».

Από την πλευρά των ασθενών ο Πρόεδρος του Συλλόγου «Προμηθέας» Γιώργος Καλαμίτσης υπογράμμισε πως «Η δύσκολη συγκυρία της πανδημίας, όχι μόνο δεν θα πρέπει να αποτελέσει δικαιολογία αναχαίτισης των δράσεων εξάλειψης λοιμωδών νοσημάτων, αλλά το εφαλτήριο για την περαιτέρω εντατικοποίηση τους. Η στρατηγική του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, αναφορικά με την πλήρη εξάλειψη της Ηπατίτιδας C έως το 2030, καθώς και το υγιές πλέγμα συνεργασίας της Κοινωνίας των Πολιτών, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και όλων των φορέων της υγείας εν μέσω πανδημίας, κάνουν το χαρακτήρα αυτών των δράσεων ακόμα πιο επιτακτικό».

Την δράση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης τίμησαν με την παρουσία τους οι κ.κ.:  Δημήτρης Κούβελας (Βουλευτής Ν.Δ.), Θεοδώρα Αυγέρη (Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ), Κωνσταντίνος Ζέρβας (Δήμαρχος Θεσσαλονίκης), Χρήστος Μήττας (Αντιπεριφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας), Χάρης Αηδονόπουλος (Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Θεσσαλονίκης).

Η ηπατίτιδα C

Η ιογενής ηπατίτιδα C, μια λοιμώδης νόσος του ήπατος, ευθύνεται κυρίως για την ανάπτυξη κίρρωσης και ηπατοκυτταρικού καρκίνου. Εκτιμάται ότι το 2016 έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας της νόσου 399.000 άτομα σε ολόκληρο τον κόσμο.  Αν και δεν υπάρχει εμβόλιο για τον ιό της ηπατίτιδας C, οι νεότερες αντιϊικές θεραπείες μπορούν να θεραπεύσουν τον ιό σε πάνω από το 95% των ασθενών, ώστε  να μειώσουν σημαντικά τον κίνδυνο θνησιμότητας, αλλά και να συμβάλουν στην εξάλειψη του ιού και τη – σταδιακή – εκρίζωση της νόσου στην κοινότητα.

Ο ιός μπορεί να εκριζωθεί

Η καταπολέμηση της ιογενούς ηπατίτιδας συμπεριλαμβάνεται στους στόχους των Ηνωμένων Εθνών για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη και ο ΠΟΥ έχει αναπτύξει σειρά οδηγιών για να βοηθήσει τα κράτη μέλη του να τον επιτύχουν. Αν τα κράτη μέλη εφαρμόσουν τις οδηγίες του ΠΟΥ, οι ειδικοί εκτιμούν ότι σε λιγότερο από μια δεκαετία θα είναι εφικτό οι περισσότεροι από 71 εκατομμύρια άνθρωποι που ζουν με ηπατίτιδα C να διαγνωστούν και, στην πορεία, με τη διασύνδεση με την κατάλληλη για αυτούς φροντίδα, να ιαθούν.

Παρά τη σύνταξη Εθνικού Σχεδίου Δράσης το 2017, διαπιστώνεται πως ο ετήσιος ρυθμός ατόμων που θεραπεύονται υπολείπεται κατά 50% έναντι των στόχων και ο ρυθμός νέων διαγνώσεων κατά 60%. Είναι αναγκαία η ενεργοποίηση του Σχεδίου, η επικαιροποίηση των προτεραιοτήτων αλλά και η πολιτική βούληση ώστε να είναι εφικτός ο στόχος της εκρίζωσης της νόσου έως το 2030 (σύμφωνα με τη στρατηγική του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας).

Sports in

LIVE: Τενερίφη – Περιστέρι

Παρακολουθήστε live στις 19:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Τενερίφη – Περιστέρι για τον ημιτελικό του Final Four του Basketball Champions League. Tηλεοπτικά από Cosmote Sports 4.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024