Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Προσφυγικό: Ξεκίνησε η εκκένωση της δημοτικής δομής του Καρά Τεπέ

Προσφυγικό: Ξεκίνησε η εκκένωση της δημοτικής δομής του Καρά Τεπέ

Όπως έγινε γνωστό, οι πρόσφυγες τοποθετήθηκαν σε διαμερισματοποιημένες κλιματιζόμενες μεγάλες σκηνές.

Ξεκίνησε όπως φαίνεται η εκκένωση της δημοτικής δομής προσφύγων του Καρά Τεπέ, την οποία είχε προαναγγείλει η κυβέρνησης.

Οι πρώτοι 54 από τους 600 περίπου φιλοξενουμένους στη δημοτική δομή αιτούντων άσυλο του Καρά Τεπέ, μεταφέρθηκαν νωρίς σήμερα Σάββατο 24 Απριλίου το πρωί στον γειτονικό καταυλισμό του ΚΥΤ τον επονομαζόμενο επίσημα και σαν «Μαυροβούνι».

Όπως έγινε γνωστό τοποθετήθηκαν σε διαμερισματοποιημένες κλιματιζόμενες μεγάλες σκηνές (τύπου ραπχολς), σύμφωνα με την ιστοσελίδα stonisi.gr.

Ανάλογα θα διαμένουν και άλλοι 350 αιτούντες άσυλο που θα μεταφερθούν κατά ομάδες των 50 – 100 ατόμων τις επόμενες μέρες. Άλλα 200 άτομα θα μεταφερθούν κατά ομάδες στην ενδοχώρα σε δομές και διαμερίσματα.

«Είμαστε έτοιμοι να υλοποιήσουμε την υπόσχεση που έδωσε ο Υπουργός κ. Μηταράκης και μέχρι τα τέλη Απριλίου, να παραδώσουμε τα κλειδιά του Καρά Τεπέ στον Δήμο της Μυτιλήνης για να αξιοποιήσει την περιοχή, όπως επιθυμεί» είχε δηλώσει ο Γενικός Γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής Πάτροκλος Γεωργιάδης.

«Αυτό είναι σκληρό και παράλογο! Αντί να μετακινεί τους ανθρώπους στην ασφάλεια, η ΕΕ και η Ελλάδα κάνουν ακριβώς το αντίθετο!» αναφέρουν σε ανάρτησή τους οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα.

«Λουκέτο» σε μια ακόμη δομή αξιοπρεπούς φιλοξενίας

«Οι φιλοξενούμενοι στο Κέντρο Φιλοξενίας στο Καρά Τεπέ διαβιούν μέσα σε κοντέινερ. Επίσης υπάρχουν κρεβάτια, θέρμανση, ηλεκτροδότηση, υδροδότηση, συνθήκες δηλαδή που διασφαλίζουν μία στοιχειώδη αξιοπρεπή διαβίωση. Παρά τα κατά καιρούς σημαντικά προβλήματα που αντιμετώπιζαν όσοι διέμεναν εκεί τα χρόνια της λειτουργίας της δομής, υπήρξαν μία σειρά από δραστηριότητες δημιουργικής απασχόλησης τόσο για ανήλικους, όσο και για τους ενήλικες, όπως επίσης εκπαιδευτικές και διαπολιτισμικές πρωτοβουλίες. Επίσης παιδιά προσφύγων είχαν εγγραφεί στο δημόσιο σχολείο και παρακολουθούσαν τα μαθήματα είτε δια ζώσης είτε μέσω τηλεκπαίδευσης, λόγω των μέτρων για τον περιορισμό εξάπλωσης του COVID-19, ενώ στο χώρο υπάρχει παιδική χαρά» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η οργάνωση Refugee Support Aegean (RSA).

«Είναι ακόμα άγνωστο πόσοι από τους αιτούντες άσυλο που θα υποχρεωθούν να εγκαταλείψουν τη δομή θα μεταφερθούν σε δομές στην ενδοχώρα και πόσοι στο προσωρινό ΚΥΤ στο Μαυροβούνι, όπου οι άνθρωποι ζουν σε σκηνές, χωρίς κρεβάτια, σε ανύπαρκτες συνθήκες υγιεινής, χωρίς καμία ασφάλεια, ενώ τα παιδιά αποκλείονται από την πρόσβαση σε δημόσιο σχολείο» τονίζει η ανακοίνωση.

«Ενημερώθηκα χθες το βράδυ ότι το κέντρο θα κλείσει. Όλοι θα μεταφερθούν στο νέο καταυλισμό. Κατά τη διάρκεια της νύχτας δεν μπορούσα να κοιμηθώ. Θυμάμαι εκείνο το πρωί, όταν το ΠΙΚΠΑ έκλεισε, όλοι ήταν αγχωμένοι. Η Ευρώπη έχει γίνει εφιάλτης για τους αιτούντες άσυλο», λέει ένας πρώην φιλοξενούμενος στο ΠΙΚΠΑ που περιμένει να μεταφερθεί από το Καρά Τεπέ στο προσωρινό ΚΥΤ.

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024