Εμβόλια : Τι δείχνει νέα μελέτη για Astra Zeneca και Pfizer
Μια μελέτη που έγινε υπό πραγματικές συνθήκες στη Βρετανία, σε άτομα ηλικίας άνω των 70 ετών, δείχνει ότι τα εμβόλια των εταιριών Pfizer και AstraZeneca για τον νέο κορονοϊό είναι «πολύ αποτελεσματικά» μετά τη χορήγηση της πρώτης δόσης, ιδίως σε ό,τι αφορά την πρόληψη των νοσηλειών.
Μια μελέτη που έγινε υπό πραγματικές συνθήκες στη Βρετανία, σε άτομα ηλικίας άνω των 70 ετών, δείχνει ότι τα εμβόλια των εταιριών Pfizer και AstraZeneca για τον νέο κορονοϊό είναι «πολύ αποτελεσματικά» μετά τη χορήγηση της πρώτης δόσης, ιδίως σε ό,τι αφορά την πρόληψη των νοσηλειών.
Ο υπουργός Υγείας της Βρετανίας Ματ Χάνκοκ έκανε λόγο για «μια πολύ καλή είδηση», σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Ντάουνινγκ Στριτ.
Που καταλήγει η μελέτη
Η μελέτη της υπηρεσίας Δημόσιας Υγείας Αγγλίας (PHE), η οποία ωστόσο δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί από ομοτίμους, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι τα δύο εμβόλια έχουν αποτελεσματικότητα άνω του 80% σε ό,τι αφορά την αποφυγή της σε άτομα άνω των 80 ετών, τρεις με τέσσερις εβδομάδες μετά τη χορήγηση της πρώτης δόσης. Το εμβόλιο της Pfizer μειώνει μάλιστα κατά 83% τους θανάτους που οφείλονται στην Covid-19.
Στα άτομα άνω των 70 ετών, η προστασία από τις συμπτωματικές μορφές της ασθένειας, τέσσερις εβδομάδες μετά την πρώτη δόση, βρίσκεται μεταξύ 57-61% για το εμβόλιο της Pfizer και μεταξύ 60-73% για εκείνο της εταιρείας AstraZeneca και του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.
Η AstraZeneca
Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της AstraZeneca αποτελούσε θέμα συζήτησης το τελευταίο διάστημα, επειδή δεν είχαν συγκεντρωθεί επαρκή δεδομένα για τις ηλικιακές ομάδες άνω των 65 ετών στις κλινικές δοκιμές που είχαν προηγηθεί.
«Αυτή η νέα ανάλυση προστίθεται στις ολοένα και περισσότερες αποδείξεις ότι τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά και προστατεύουν από τις σοβαρές μορφές της ασθένειας, τις νοσηλείες και τους θανάτους», υπογραμμίζει η PHE στην ανακοίνωσή της.
Η Γυναίκα της Ζάκυθος και άλλες αιώνιες μνήμες είναι ένα ποιητικό έργο που ο Σολωμός δεν τελείωσε ποτέ - όπως δεν τελείωσε ποτέ τα περισσότερα έργα του.
Η ταινία, που ολοκληρώθηκε πρόσφατα έπειτα από τρία χρόνια παραγωγής φέρνει και πάλι στο προσκήνιο το πιο κρίσιμο ζήτημα του καιρού μας: την κλιματική κρίση. Το Mankind’s Folly έρχεται στον κινηματογράφο Δαναό για δύο μόνο προβολές το Σάββατο 17 & την Κυριακή 18 Ιανουαρίου.
Μυστικά, σχέσεις και συγκρούσεις ξεδιπλώνονται μέσα από τις ζωές τριών ανθρώπων που προσπαθούν να σταθούν ο ένας απέναντι στον άλλον και τελικά απέναντι στον ίδιο τους τον εαυτό.
Σύνταξη
WIDGET ΡΟΗΣ ΕΙΔΗΣΕΩΝΗ ροή ειδήσεων του in.gr στο site σας