Οι δύο πρώτες μεταμοσχεύεις του 2021 πραγματοποιήθηκαν μέσα στην πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου στη Χειρουργική Κλινική Μεταμοσχεύσεων του ΑΠΘ στο Ιπποκράτειο, παρά το τη δραματική έλλειψη μοσχευμάτων και μεταμοσχεύσεων που παρατηρείται παγκοσμίως εν καιρώ πανδημίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το δώρο ζωής ήρθε από την Κρήτη. Χάρη στη δωρεά οργάνων 63χρονου, ο οποίος απεβίωσε στις 7 Ιανουαρίου από ισχαιμικό αγγειακό επεισόδιο στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο του Ηρακλείου, πραγματοποιήθηκε μεταμόσχευση ήπατος σε 66χρονη με κίρρωση ήπατος, η οποία βρισκόταν στη λίστα για 39 μήνες ενώ μεταμόσχευση νεφρού έγινε σε άντρα 41 ετών, ο οποίος υποβαλλόταν σε πρόγραμμα υποκατάστασης της νεφρικής λειτουργίας του για περισσότερα από δύο χρόνια.
«Οι μεταμοσχεύσεις αυτές ήταν οι πρώτες στο 2021, με την ελπίδα ότι θα αποτελέσουν συνέχεια του ιστορικού ρόλου του Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης “ Ιπποκράτειο”, αλλά και του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, βασικό πυλώνα των μεταμοσχεύσεων στην Ελλάδα», αναφέρεται σε ανακοίνωση της Διοίκησης του Νοσοκομείου, η οποία εκφράζει τις ευχαριστίες της στην οικογένεια του δότη.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στη Χειρουργική Κλινική Μεταμοσχεύσεων του ΑΠΘ, από την ίδρυσή της έχουν γίνει 1691 μεταμοσχεύσεις νεφρού σε ενήλικες. Επίσης, η Κλινική παραμένει το πιο ενεργό κέντρο στη μεταμόσχευση ήπατος (623 μεταμοσχεύσεις), στις παιδιατρικές νεφρικές μεταμοσχεύσεις (190 μεταμοσχεύσεις) και στη μεταμόσχευση παγκρέατος, στον ελληνικό χώρο.
Η Γυναίκα της Ζάκυθος και άλλες αιώνιες μνήμες είναι ένα ποιητικό έργο που ο Σολωμός δεν τελείωσε ποτέ - όπως δεν τελείωσε ποτέ τα περισσότερα έργα του.
Η ταινία, που ολοκληρώθηκε πρόσφατα έπειτα από τρία χρόνια παραγωγής φέρνει και πάλι στο προσκήνιο το πιο κρίσιμο ζήτημα του καιρού μας: την κλιματική κρίση. Το Mankind’s Folly έρχεται στον κινηματογράφο Δαναό για δύο μόνο προβολές το Σάββατο 17 & την Κυριακή 18 Ιανουαρίου.
Σύνταξη
WIDGET ΡΟΗΣ ΕΙΔΗΣΕΩΝΗ ροή ειδήσεων του in.gr στο site σας