Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κακοκαιρία Λέανδρος : Νέα επιδείνωση του καιρού από το βράδυ - Πού θα χτυπήσει

Κακοκαιρία Λέανδρος : Νέα επιδείνωση του καιρού από το βράδυ – Πού θα χτυπήσει

Επιδείνωση του καιρού προβλέπει η ΕΜΥ, με κύρια χαρακτηριστικά  χιονοπτώσεις, ισχυρές βροχές και καταιγίδες, θυελλώδεις ανέμους και παγετό.

Για επιδείνωση του καιρού από το βράδυ, προειδοποιεί η ΕΜΥ, με έκτακτο δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων.

Η μετεωρολογική, προειδοποιεί ότι από σήμερα το βράδυ Κυριακή (17-01-2021) προβλέπεται νέα επιδείνωση του καιρού, η οποία θα επηρεάσει από τα νοτιοδυτικά έως αύριο Δευτέρα (18-01-2021) τη νότια κυρίως χώρα, με κύρια χαρακτηριστικά  χιονοπτώσεις, ισχυρές βροχές και καταιγίδες, θυελλώδεις ανέμους και παγετό.

Χιονοπτώσεις

Σύμφωνα με την ΕΜΥ, χιόνια θα πέσουν:

α. Στα νησιά του Ιονίου από την Κεφαλονιά και νοτιότερα και τη δυτική Πελοπόννησο και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο (ενδεικτικά 300 μέτρα) τη Δευτέρα μέχρι τις απογευματινές ώρες, οι οποίες θα είναι πρόσκαιρα πυκνές τις πρωινές ώρες.

β. Στη Χαλκιδική, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και σε πεδινές περιοχές, από σήμερα Κυριακή μέχρι αργά το απόγευμα της Δευτέρας, κατά διαστήματα πυκνές κυρίως στη Χαλκιδική.

γ. Στην ανατολική Πελοπόννησο, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια, την ανατολική Θεσσαλία (κυρίως Μαγνησία), τις Σποράδες και σε πεδινές περιοχές, καθώς και στα ορεινά και ημιορεινά των Κυκλάδων και της Κρήτης. Οι χιονοπτώσεις θα είναι τοπικά πυκνές μέχρι αργά το απόγευμα της Δευτέρας και βαθμιαία θα εξασθενήσουν.

δ. Από το μεσημέρι στα ορεινά των Δωδεκανήσων.

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες αναμένονται σε:

α. Στα νησιά του Ιονίου από την Κεφαλονιά και νοτιότερα και τις παραθαλάσσιες περιοχές της δυτικής Πελοποννήσου από τη νύχτα της Κυριακής μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας.

β. Στην περιοχή των Κυθήρων και της νότιας Πελοποννήσου από τις πρώτες πρωινές μέχρι τις μεσημβρινές ώρες της Δευτέρας.

γ. Στις Κυκλάδες (κυρίως δυτικές και νότιες) και κυρίως στην Κρήτη από τις πρωινές μέχρι τις απογευματινές ώρες της Δευτέρας.

δ. Στις νοτιότερες περιοχές των Δωδεκανήσων (Κάσο, Κάρπαθο) και πιθανώς την περιοχή του Καστελλόριζου, από τις προμεσημβρινές ώρες μέχρι αργά το απόγευμα της Δευτέρας.

Θυελλώδεις άνεμοι και παγετός

Η ΕΜΥ προειδοποιεί για θυελλώδεις ανέμους ανατολικών διευθύνσεων εντάσεως 7 έως 8 μποφόρ, που θα επικρατήσουν στα νότια πελάγη τη Δευτέρα, αλλά και για ισχυρό παγετό ο οποίος θα διατηρηθεί μέχρι και την Τρίτη (19-01-2021) στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά κατά τις βραδινές και τις πρωινές ώρες.

Επιπλέον, σε περιοχές της Μακεδονίας την Κυριακή και τη Δευτέρα, θα είναι κατά τόπους ολικός.

Χιόνια και στην Αττική

Δριμύ ψύχος επικράτησε και το πρωί της Κυριακής 17/1, ιδιαίτερα στα βόρεια αλλά και στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας, ενώ μετεωρολόγος, Σάκης Αρναούτογλου, δεν απέκλεισε να χιονίσει και σε παραθαλάσσιες περιοχές της Αττικής.

«Οπως θα δείτε στο καιρικό βίντεο, μετατοπιζόμενο το σύστημα ανατολικότερα μέχρι και το μεσημέρι της Δευτέρα θα περάσει και ελαφρώς νοτιότερα της Αττικής δίνοντας αρκετές βροχές η και τοπικές καταιγίδες στις Κυκλάδες την Κρήτη και τα υπόλοιπα νοτιοανατολικά νησιωτικά τμήματα και στα Δωδεκάνησα οπότε και δεν αποκλείεται να αφήσει χιονοπτώσεις και στην Αττική (λογω των πιο χαμηλών θερμοκρασιών που θα επικρατούν σε μεγάλο τμήμα του νομού) έστω και για λίγες ώρες ακόμα και σε πολύ χαμηλό υψόμετρο!», αναφέρει μεταξύ άλλων.

Νέα επέλαση του χιονιά

Νέα επέλαση του χιονιά στη χώρα, «βλέπει» και ο Κλέαρχος Μαρουσάκης.

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο, βαρομετρικό χαμηλό στον κόλπο της Γένοβας αναμένεται να οργανωθεί και καθώς θα μετατοπιστεί προς τη χώρα μας θα προκαλέσει νέα επιδείνωση του καιρού σε αρκετές περιοχές της χώρας μας και από το βράδυ σήμερα.
Το σύστημα κακοκαιρίας καθώς θα συνδυαστεί με τις πολικές αέριες μάζες που έχουν εγκατασταθεί στη χώρα μας και τα βόρεια Βαλκάνια γενικότερα, θα προκαλέσει πυκνές χιονοπτώσεις ακόμη και σε πεδινές περιοχές της κεντρικής, ανατολικής και νότιας ηπειρωτικής χώρας (τρίτος χάρτης) που είναι σε θέση να δημιουργήσουν σημαντικά προβλήματα.

Χιόνια και στην Αττική

Σύμφωνα με τον κ. Μαρουσάκη, χιονοπτώσεις που δεν αποκλείεται να είναι και πυκνές αναμένονται στο νομό Αττικής από τα ξημερώματα – πρωινές ώρες της Δευτέρας και μέχρι τα ξημερώματα της Τρίτης.

«Είναι αρκετά πιθανό αυτό το κύμα κακοκαιρίας να φέρει χιόνι και στο κέντρο της πόλης ενώ οι ήδη υπάρχουσες χαμηλές θερμοκρασίες θα οδηγήσουν και σε χιονόστρωση με έμφαση τα βόρεια τμήματα.
Καθώς το βαρομετρικό χαμηλό θα αλληλεπιδράσει με τις θάλασσες στα νότια της χώρας μας είναι πολύ πιθανό να σχηματίσει ένα δευτερεύον αβαθές βαρομετρικό χαμηλό το οποίο ενδέχεται να προκαλέσει υποτροπή των χιονοπτώσεων από το πρωί της Τρίτης και μέχρι το απόγευμα της ίδιας ημέρας περίπου, στην Αττικοβοιωτία και προς την κεντρική και νότια Εύβοια.

Επειδή αυτό θα συμβεί αν συμβεί τα ξημερώματα της Τρίτης, είναι πολύ πιθανό εκεί που το κύμα χιονοπτώσεων φαίνεται να υποχωρεί, να ενταθεί εκ νέου και δεν θα ήταν απίθανο να δούμε χιονόστρωση ακόμη και σε κεντρικές περιοχές του νομού εξαιτίας και των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών που θα επικρατούν ήδη», αναφέρει ο μετεωρολόγος.

Πού να δείξουμε προσοχή

Σύμφωνα με τον κ. Μαρουσάκη αυτό το κύμα κακοκαιρίας θα φέρει ισχυρές βροχές και καταιγίδες στα νότια θαλάσσια τμήματα της χώρας μας.

Μεγάλη προσοχή πρέπει να δοθεί στην περιοχή της Κρήτης αλλά και στα Δωδεκάνησα. Μάλιστα ενδέχεται να χιονίσει πυκνά ακόμη και σε σχετικά χαμηλά υψόμετρα στην Κρήτη.

Καθώς το βαρομετρικό χαμηλό αναμένεται να οργανωθεί στα νότια θαλάσσια τμήματα της χώρας μας θα δημιουργηθεί ισχυρή βαροβαθμίδα (διαφορά πίεσης) με αποτέλεσμα στα νότια θαλάσσια τμήματα να παρατηρηθούν επικίνδυνα ενισχυμένοι άνεμοι ικανοί να προκαλέσουν προβλήματα.

Ισχυρός παγετός

Ο μετεωρολόγος, εκτιμά ότι η βόρεια Ελλάδα, δεν θα επηρεαστεί αυτή τη φορά από αυτό το κύμα χιονοπτώσεων ή αν επηρεαστεί θα επηρεαστεί σε μικρότερο βαθμό και για λίγες ώρες το πρωί της Δευτέρας.

Σημειώνει  ωστόσο, ότι οι κάτοικοι εκείνων των περιοχών θα πρέπει να δείξουν ιδιαίτερη προσοχή στον πολύ ισχυρό παγετό που σε αρκετές περιπτώσεις θα κρατήσει ολόκληρο 24ωρο.

ΝΕΑ ΕΠΕΛΑΣΗ ΤΟΥ ΧΙΟΝΙΑ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ

Βαρομετρικό χαμηλό στον κόλπο της Γένοβας (εικόνα μετεωρολογικού δορυφόρου)…

Δημοσιεύτηκε από Klearhos Marousakis στις Σάββατο, 16 Ιανουαρίου 2021

Τους μείον 18 βαθμούς άγγιξε ο υδράργυρος

Δριμύ ψύχος επικράτησε το πρωί της Κυριακής 17/1, ιδιαίτερα στα βόρεια αλλά και στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας.

Στον πίνακα που ακολουθεί παρουσιάζονται οι 8 σταθμοί του δικτύου αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr που κατέγραψαν τις χαμηλότερες θερμοκρασίες. Όπως προκύπτει από αυτόν, η απολύτως ελάχιστη σημειώθηκε στην Κίτρινη Λίμνη Κοζάνης και ήταν ίση με -17.8 βαθμούς Κελσίου.

Σημειώνεται ότι στο χιονοδρομικό κέντρο Καϊμακτσαλάν (σταθμοί που λειτουργούν σε χιονοδρομικά κέντρα και ορεινά καταφύγια δεν συμπεριλαμβάνονται στον πίνακα) η ελάχιστη έφτασε τους -18.7 βαθμούς Κελσίου.

Κλειστοί δρόμοι στην Αττική

Λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων, έχει διακοπεί η κυκλοφορία, σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, σε διάφορα σημεία του οδικού δικτύου της Αττικής.

Ειδικότερα, κλειστές για την κυκλοφορία των οχημάτων είναι οι εξής λεωφόροι και οδοί:

– Πάρνηθος και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, από το ύψος του τελεφερίκ.

– Περιφερειακή οδός Αλίμου – Κατεχάκη προς τη θέση Καλοπούλα, από το ύψος του Πυροφυλακίου Καισαριανής.

– Αναπαύσεως, περιοχής Παπάγου, από το ύψος του νεκροταφείου προς Υμηττό.

– Φυλής, στο ρεύμα προς Βοιωτία, από το ύψος της Μονής Κλειστών.

– Τατοϊου, 2 χιλιόμετρα μετά τα Ανάκτορα στο ρεύμα προς Κατσιμίδι.

– Επαρχιακή οδός Αγίου Μερκουρίου από το ύψος της ταβέρνας Θέα προς Ιποοκράτειο Πολιτεία.

– Αριστογείτονος, θέση Παζαροπούλου, από την περιοχή Αφιδνών προς Ιπποκράτειο Πολιτεία.

Άνοιξαν οι περισσότεροι δρόμοι στην Κ. Μακεδονία-  Πού είναι απαραίτητες οι αλυσίδες

Στο μεταξύ άνοιξαν σχεδόν όλοι οι δρόμοι στο οδικό δίκτυο της Κεντρικής Μακεδονίας, καθώς αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων σε διάφορα σημεία, που είχαν αποκλειστεί λόγω των προβλημάτων που προκάλεσε η σφοδρή χιονόπτωση.

Τα μόνα σημεία όπου δεν έχει αποκατασταθεί ακόμη η κυκλοφορία, σύμφωνα με το ΑΠΕ, είναι στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα η διασταύρωση Χορτιάτη- Αγίου Βασιλείου, στο ύψος του Χορτιάτη και η επαρχιακή οδός Μελισοχωρίου- Ωραιοκάστρου. Ωστόσο σε πολλά σημεία είναι απαραίτητη η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων λόγω χιονόπτωσης και παγετού.

Συγκεκριμένα, για την κίνηση των οχημάτων απαραίτητες είναι οι αλυσίδες σε:

 Ημαθία

-από το 88ο έως το 98ο χιλιόμετρο της παλαιάς εθνικής οδού Θεσσαλονίκης -Κοζάνης (διασταύρωση Σελίου έως όρια με νομό Κοζάνης)

-οδικά δίκτυα προς τα χιονοδρομικά κέντρα Σελίου & 3-5 Πηγάδια

-από το 16ο έως το 43ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Βέροιας – Δασκίου

Κιλκίς

-επαρχιακή οδός Καστανερής-Λιβαδίων

Πέλλα

-επαρχιακό & δημοτικό οδικό δίκτυο της Δημοτικής Ενότητας Βεγορίτιδας του Δήμου Έδεσσας

Χαλκιδική

-από το 50ο έως το 65ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης – Πολυγύρου (διασταύρωση Βάβδου έως Πολύγυρο)

-από το 50ο έως το 98ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης – Ιερισσού (διασταύρωση Βάβδου έως Στρατώνι)

-από το 55ο έως το 65ο και από το 70ο έως το 85ο χιλιόμετρο της παλαιάς εθνικής οδού Θεσσαλονίκης – Ιερισσού μέσω Ταξιάρχη.

-επαρχιακή οδός Νεοχωρίου – Βαρβάρας

-επαρχιακή οδός Αρναίας – Στανού

-επαρχιακή οδός Παλαιοχωρίου – Αγίου Νικολάου

-επαρχιακή οδός Στρατωνίου – Ολυμπιάδας

-δασική οδός Πολυγύρου – Ταξιάρχη (μέσω Τσουκαλά)

-διασταύρωση Βάβδου έως Βάβδο

-δημοτικά διαμερίσματα Πολυγύρου – Παλαιοκάστρου – Ταξιάρχη – Βάβδου.

Sports in

Η μεγάλη βραδιά του Ολυμπιακού

Παραμιλάει η Ευρώπη με το νέο έπος του Ολυμπιακού με ήρωα τον Τζολάκη - Πύρινος κόσμος έκανε τη νύχτα μέρα στο Πασαλιμάνι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024