Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κακοκαιρία Λέανδρος : Νέα επέλαση του χιονιά - Πολικό ψύχος και χιόνια πιθανόν και στις παραθαλάσσιες περιοχές της Αττικής [χάρτες]

Κακοκαιρία Λέανδρος : Νέα επέλαση του χιονιά – Πολικό ψύχος και χιόνια πιθανόν και στις παραθαλάσσιες περιοχές της Αττικής [χάρτες]

Μετεωρολόγοι «βλέπουν» νέα επέλαση του χιονιά

Αγριεύει από Δευτέρα ο «Λέανδρος», που συνεχίζει να σαρώνει τη χώρα με πολικές θερμοκρασίες και χιόνια.

Δριμύ ψύχος επικράτησε το πρωί της Κυριακής 17/1, ιδιαίτερα στα βόρεια αλλά και στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας, ενώ νέο κύμα κακοκαιρίας αναμένεται από τη Δευτέρα, με τον μετεωρολόγο, Σάκη Αρναούτογλου, να «βλέπει», χιόνια μέχρι και σε παραθαλάσσιες περιοχές της Αττικής.

Ο γνωστός μετεωρολόγος σε ανάρτησή του στο Facebook το βράδυ του Σαββάτου αναφέρει: «Μόλις κάθισα μετά από μία εξαντλητική μέρα να ρίξω μία ματιά στα καιρικά μελλούμενα και βλέπω ότι τις πρωινές προμεσημβρινές ώρες της ερχόμενης Δευτέρας και χοντρικά για ένα πεντάωρο-εξάωρο ο Λευκός επισκέπτης δεν θα αφήσει παραπονεμένους μεταξύ και άλλων περιοχών της νότιας ηπειρωτικής Ελλάδας και τους κατοίκους της Αττικής ακόμα και παραθαλάσσιων ίσως τμημάτων του νομού πριν αρχίζει να ανεβαίνει η θερμοκρασία σταδιακά από την Τρίτη».

Φίλες και φίλοι!

Μόλις κάθισα μετά από μία εξαντλητική μέρα να ρίξω μία ματιά στα καιρικά μελλούμενα και βλέπω ότι τις…

Δημοσιεύτηκε από Σάκης Αρναούτογλου Sakis Arnaoutoglou στις Σάββατο, 16 Ιανουαρίου 2021

Νέα επέλαση του χιονιά

Νέα επέλαση του χιονιά στη χώρα, «βλέπει» και ο Κλέαρχος Μαρουσάκης.

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο, βαρομετρικό χαμηλό στον κόλπο της Γένοβας αναμένεται να οργανωθεί και καθώς θα μετατοπιστεί προς τη χώρα μας θα προκαλέσει νέα επιδείνωση του καιρού σε αρκετές περιοχές της χώρας μας και από το βράδυ σήμερα.
Το σύστημα κακοκαιρίας καθώς θα συνδυαστεί με τις πολικές αέριες μάζες που έχουν εγκατασταθεί στη χώρα μας και τα βόρεια Βαλκάνια γενικότερα, θα προκαλέσει πυκνές χιονοπτώσεις ακόμη και σε πεδινές περιοχές της κεντρικής, ανατολικής και νότιας ηπειρωτικής χώρας (τρίτος χάρτης) που είναι σε θέση να δημιουργήσουν σημαντικά προβλήματα.

Χιόνια και στην Αττική

Σύμφωνα με τον κ. Μαρουσάκη, χιονοπτώσεις που δεν αποκλείεται να είναι και πυκνές αναμένονται στο νομό Αττικής από τα ξημερώματα – πρωινές ώρες της Δευτέρας και μέχρι τα ξημερώματα της Τρίτης.

«Είναι αρκετά πιθανό αυτό το κύμα κακοκαιρίας να φέρει χιόνι και στο κέντρο της πόλης ενώ οι ήδη υπάρχουσες χαμηλές θερμοκρασίες θα οδηγήσουν και σε χιονόστρωση με έμφαση τα βόρεια τμήματα.
Καθώς το βαρομετρικό χαμηλό θα αλληλεπιδράσει με τις θάλασσες στα νότια της χώρας μας είναι πολύ πιθανό να σχηματίσει ένα δευτερεύον αβαθές βαρομετρικό χαμηλό το οποίο ενδέχεται να προκαλέσει υποτροπή των χιονοπτώσεων από το πρωί της Τρίτης και μέχρι το απόγευμα της ίδιας ημέρας περίπου, στην Αττικοβοιωτία και προς την κεντρική και νότια Εύβοια.

Επειδή αυτό θα συμβεί αν συμβεί τα ξημερώματα της Τρίτης, είναι πολύ πιθανό εκεί που το κύμα χιονοπτώσεων φαίνεται να υποχωρεί, να ενταθεί εκ νέου και δεν θα ήταν απίθανο να δούμε χιονόστρωση ακόμη και σε κεντρικές περιοχές του νομού εξαιτίας και των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών που θα επικρατούν ήδη», αναφέρει ο μετεωρολόγος.

Πού να δείξουμε προσοχή

Σύμφωνα με τον κ. Μαρουσάκη αυτό το κύμα κακοκαιρίας θα φέρει ισχυρές βροχές και καταιγίδες στα νότια θαλάσσια τμήματα της χώρας μας.

Μεγάλη προσοχή πρέπει να δοθεί στην περιοχή της Κρήτης αλλά και στα Δωδεκάνησα. Μάλιστα ενδέχεται να χιονίσει πυκνά ακόμη και σε σχετικά χαμηλά υψόμετρα στην Κρήτη.

Καθώς το βαρομετρικό χαμηλό αναμένεται να οργανωθεί στα νότια θαλάσσια τμήματα της χώρας μας θα δημιουργηθεί ισχυρή βαροβαθμίδα (διαφορά πίεσης) με αποτέλεσμα στα νότια θαλάσσια τμήματα να παρατηρηθούν επικίνδυνα ενισχυμένοι άνεμοι ικανοί να προκαλέσουν προβλήματα.

Ισχυρός παγετός

Ο μετεωρολόγος, εκτιμά ότι η βόρεια Ελλάδα, δεν θα επηρεαστεί αυτή τη φορά από αυτό το κύμα χιονοπτώσεων ή αν επηρεαστεί θα επηρεαστεί σε μικρότερο βαθμό και για λίγες ώρες το πρωί της Δευτέρας.

Σημειώνει  ωστόσο, ότι οι κάτοικοι εκείνων των περιοχών θα πρέπει να δείξουν ιδιαίτερη προσοχή στον πολύ ισχυρό παγετό που σε αρκετές περιπτώσεις θα κρατήσει ολόκληρο 24ωρο.

ΝΕΑ ΕΠΕΛΑΣΗ ΤΟΥ ΧΙΟΝΙΑ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ

Βαρομετρικό χαμηλό στον κόλπο της Γένοβας (εικόνα μετεωρολογικού δορυφόρου)…

Δημοσιεύτηκε από Klearhos Marousakis στις Σάββατο, 16 Ιανουαρίου 2021

Τους μείον 18 βαθμούς άγγιξε ο υδράργυρος

Δριμύ ψύχος επικράτησε το πρωί της Κυριακής 17/1, ιδιαίτερα στα βόρεια αλλά και στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας.

Στον πίνακα που ακολουθεί παρουσιάζονται οι 8 σταθμοί του δικτύου αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr που κατέγραψαν τις χαμηλότερες θερμοκρασίες. Όπως προκύπτει από αυτόν, η απολύτως ελάχιστη σημειώθηκε στην Κίτρινη Λίμνη Κοζάνης και ήταν ίση με -17.8 βαθμούς Κελσίου.

Σημειώνεται ότι στο χιονοδρομικό κέντρο Καϊμακτσαλάν (σταθμοί που λειτουργούν σε χιονοδρομικά κέντρα και ορεινά καταφύγια δεν συμπεριλαμβάνονται στον πίνακα) η ελάχιστη έφτασε τους -18.7 βαθμούς Κελσίου.

Πολικές θερμοκρασίες στην Καστοριά

Πολικές θερμοκρασίες έφερε η κακοκαιρία στην Καστοριά.
Συγκεκριμένα, σήμερα στην πόλη, η θερμοκρασία κυμάνθηκε στους -6 βαθμούς Κελσίου, ενώ στην γειτονική Κλεισούρα, η θερμοκρασία έφτασε 17 βαθμούς κάτω από το μηδέν.

Ωστόσο, η λίμνη δεν πάγωσε.

Στους μείον 10 η θερμοκρασία στα Τρίκαλα

Στα λευκά έχει ντυθεί και η Ελάτη Τρικάλων μετά την επέλαση του «Λέανδρου». Η θερμοκρασία έχει πέσει στους -10 βαθμούς Κελσίου, ενώ το χιόνι έχει φτάσει στο ένα μέτρο.

Η πρόσβαση στο σημείο είναι δύσκολη και χρειάζεται αντιολισθητικές αλυσίδες, ενώ οι δρόμοι καθαρίζονται συνεχώς.

Κλειστοί δρόμοι στην Αττική

Λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων, έχει διακοπεί η κυκλοφορία, σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, σε διάφορα σημεία του οδικού δικτύου της Αττικής.

Ειδικότερα, κλειστές για την κυκλοφορία των οχημάτων είναι οι εξής λεωφόροι και οδοί:

– Πάρνηθος και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, από το ύψος του τελεφερίκ.

– Περιφερειακή οδός Αλίμου – Κατεχάκη προς τη θέση Καλοπούλα, από το ύψος του Πυροφυλακίου Καισαριανής.

– Αναπαύσεως, περιοχής Παπάγου, από το ύψος του νεκροταφείου προς Υμηττό.

– Φυλής, στο ρεύμα προς Βοιωτία, από το ύψος της Μονής Κλειστών.

– Τατοϊου, 2 χιλιόμετρα μετά τα Ανάκτορα στο ρεύμα προς Κατσιμίδι.

– Επαρχιακή οδός Αγίου Μερκουρίου από το ύψος της ταβέρνας Θέα προς Ιποοκράτειο Πολιτεία.

– Αριστογείτονος, θέση Παζαροπούλου, από την περιοχή Αφιδνών προς Ιπποκράτειο Πολιτεία.

Άνοιξαν οι περισσότεροι δρόμοι στην Κ. Μακεδονία-  Πού είναι απαραίτητες οι αλυσίδες

Στο μεταξύ άνοιξαν σχεδόν όλοι οι δρόμοι στο οδικό δίκτυο της Κεντρικής Μακεδονίας, καθώς αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων σε διάφορα σημεία, που είχαν αποκλειστεί λόγω των προβλημάτων που προκάλεσε η σφοδρή χιονόπτωση.

Τα μόνα σημεία όπου δεν έχει αποκατασταθεί ακόμη η κυκλοφορία, σύμφωνα με το ΑΠΕ, είναι στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα η διασταύρωση Χορτιάτη- Αγίου Βασιλείου, στο ύψος του Χορτιάτη και η επαρχιακή οδός Μελισοχωρίου- Ωραιοκάστρου. Ωστόσο σε πολλά σημεία είναι απαραίτητη η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων λόγω χιονόπτωσης και παγετού.

Συγκεκριμένα, για την κίνηση των οχημάτων απαραίτητες είναι οι αλυσίδες σε:

 Ημαθία

-από το 88ο έως το 98ο χιλιόμετρο της παλαιάς εθνικής οδού Θεσσαλονίκης -Κοζάνης (διασταύρωση Σελίου έως όρια με νομό Κοζάνης)

-οδικά δίκτυα προς τα χιονοδρομικά κέντρα Σελίου & 3-5 Πηγάδια

-από το 16ο έως το 43ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Βέροιας – Δασκίου

Κιλκίς

-επαρχιακή οδός Καστανερής-Λιβαδίων

Πέλλα

-επαρχιακό & δημοτικό οδικό δίκτυο της Δημοτικής Ενότητας Βεγορίτιδας του Δήμου Έδεσσας

Χαλκιδική

-από το 50ο έως το 65ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης – Πολυγύρου (διασταύρωση Βάβδου έως Πολύγυρο)

-από το 50ο έως το 98ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης – Ιερισσού (διασταύρωση Βάβδου έως Στρατώνι)

-από το 55ο έως το 65ο και από το 70ο έως το 85ο χιλιόμετρο της παλαιάς εθνικής οδού Θεσσαλονίκης – Ιερισσού μέσω Ταξιάρχη.

-επαρχιακή οδός Νεοχωρίου – Βαρβάρας

-επαρχιακή οδός Αρναίας – Στανού

-επαρχιακή οδός Παλαιοχωρίου – Αγίου Νικολάου

-επαρχιακή οδός Στρατωνίου – Ολυμπιάδας

-δασική οδός Πολυγύρου – Ταξιάρχη (μέσω Τσουκαλά)

-διασταύρωση Βάβδου έως Βάβδο

-δημοτικά διαμερίσματα Πολυγύρου – Παλαιοκάστρου – Ταξιάρχη – Βάβδου.

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού από την ΕΜΥ για σήμερα Κυριακή

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

Καιρός: Στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και τη Χαλκιδική νεφώσεις κατά περιόδους αυξημένες με τοπικές χιονοπτώσεις, κυρίως τις πρωινές και εκ νέου από τις βραδινές ώρες. Στις υπόλοιπες περιοχές λίγες νεφώσεις, οι οποίες από το βράδυ θα αυξηθούν.

Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ και τις πρωινές ώρες στα θαλάσσια τοπικά 7 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση.

Θερμοκρασία: Από -06 (μείον 6) έως 03 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία από -15 (μείον 15) έως -04 (μείον 4) βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και από το βράδυ στο Ιόνιο θα σημειωθούν τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες.

Ανεμοι: Βορειοδυτικοί 5 με 6 και τις πρωινές ώρες στο Ιόνιο τοπικά 7 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση.

Θερμοκρασία: Από -02 (μείον 2) έως 11 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου από -08 (μείον 8) έως 02 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές χιονοπτώσεις στην Εύβοια, τις Σποράδες και τις πρωινές ώρες στα ανατολικά τμήματα της ανατολικής Στερεάς, με σταδιακή βελτίωση. Στις υπόλοιπες περιοχές λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες τις πρωινές ώρες και εκ νέου από αργά το απόγευμα.

Ανεμοι: Βορειοδυτικοί 4 με 6 και στα ανατολικά τοπικά 7 με 8 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση.

Θερμοκρασία: Από -04 (μείον 4) έως 07 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και χιονοπτώσεις στα ορεινά. Χιόνια θα πέσουν και στα ημιορεινά των βόρειων Κυκλάδων. Πρόσκαιρη εξασθένηση των φαινομένων τις βραδινές ώρες.

Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 6 με 7 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση.

Θερμοκρασία: Από 07 έως 11 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα βόρεια και στα ορεινά των Δωδεκανήσων.

Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 5 με 7 μποφόρ, με σταδιακή εξασθένηση από τα βόρεια.

Θερμοκρασία: Από 08 έως 13 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια από 00 έως 06 βαθμούς Κελσίου.

ΣΑΜΟΣ

Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά – ημιορεινά.

Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 5 με 7 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση.

Θερμοκρασία: Από 06 έως 08 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ

Καιρός: Λίγες νεφώσεις που σταδιακά θα αυξηθούν από το απόγευμα.

Ανεμοι: Βορειοδυτικοί 4 με 6 και στα ανατολικά τοπικά 7 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση.

Θερμοκρασία: Από 01 έως 06 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Καιρός: Λίγες νεφώσεις οι οποίες το βράδυ θα αυξηθούν.

Ανεμοι: Βορειοδυτικοί 5 με 7 και στο Θερμαϊκό πρόσκαιρα έως 8 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση.

Θερμοκρασία: Από -02 (μείον 2) έως 03 βαθμούς Κελσίου.

Η πρόγνωση της ΕΜΥ για τη Δευτέρα

Στην Ήπειρο, τη Μακεδονία, τη Θράκη, το βόρειο Ιόνιο και τη δυτική Στερεά τοπικές νεφώσεις, με παροδικές χιονοπτώσεις στη Χαλκιδική και σταδιακή βελτίωση.

Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται νεφώσεις με βροχές ή χιονόνερο, σποραδικές καταιγίδες στις νότιες θαλάσσιες – παραθαλάσσιες περιοχές, βαθμιαία κατά τόπους ισχυρές.

Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά – ημιορεινά των Κυκλάδων και της Κρήτης, στην Πελοπόννησο (ενδεικτικό υψόμετρο 300 μέτρα), καθώς και σε πεδινές περιοχές της ανατολικής Στερεάς, της Εύβοιας και πρόσκαιρα της ανατολικής Θεσσαλίας.

Οι χιονοπτώσεις κυρίως στην Πελοπόννησο και την Κρήτη θα είναι κατά τόπους πυκνές. Τις πρωινές ώρες θα χιονίσει πρόσκαιρα και στα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου.

Οι άνεμοι θα πνέουν ανατολικοί βορειανατολικοί 4 με 6 και στα νότια πελάγη τοπικά 7 με 8 μποφόρ, οι οποίοι μέχρι το βράδυ θα στραφούν σε βόρειους με την ίδια ένταση.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε χαμηλά επίπεδα. Παγετός θα σημειωθεί κυρίως στα ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες, στα κεντρικά και τα βόρεια κατά τόπους ισχυρός και στη δυτική Μακεδονία κατά τόπους ολικός.

Sports in

Ο Ολυμπιακός είναι η μεγαλύτερη διαφήμιση για το ελληνικό ποδόσφαιρο στην Ευρώπη

Μια τεράστια βραδιά για τον Ολυμπιακό, με τους «ερυθρόλευκους» να κάνουν την διαφορά

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024