Σκωτία: Η πρώτη χώρα που διαθέτει δωρεάν ταμπόν και σερβιέτες σε όλες τις γυναίκες
Μια νίκη ορόσημο για το παγκόσμιο κίνημα ενάντια στην «περίοδο της φτώχειας»
Η Σκωτία έγινε επίσημα η πρώτη χώρα σε όλον τον κόσμο που διαθέτει δωρεάν σερβιέτες και ταμπόν σε δημόσιες εγκαταστάσεις σε όλη τη χώρα.
Μια μεγάλη επιτυχία για την σκωτζέζα βουλευτή Μόνικα Λένον, μια νίκη ορόσημο για το παγκόσμιο κίνημα ενάντια στην «περίοδο της φτώχειας».
Το Σκωτσέζικο Κοινοβούλιο ψήφισε ομόφωνα υπέρ του νομοσχεδίου και αυτό σημαίνει ότι τα προϊόντα περιόδου θα διατίθενται δωρεάν σε δημόσια κτίρια, συμπεριλαμβανομένων σχολείων και πανεπιστημίων σε όλη την Σκωτία.
The Period Products (Free Provision) (Scotland) Bill has been passed unanimously by MSPs this evening.
Find out more about what the Bill sets out to change: https://t.co/pdkiesJxGG pic.twitter.com/Pfz2TqJIP7
— Scottish Parliament (@ScotParl) November 24, 2020
Σύμφωνα με τους νέους κανόνες, εναπόκειται στις τοπικές αρχές και τους παρόχους εκπαίδευσης να διασφαλίσουν ότι τα προϊόντα διατίθενται δωρεάν.
Τα προϊόντα θα είναι διαθέσιμα σε δημόσιους χώρους όπως κοινοτικά κέντρα, κέντρα νέων και φαρμακεία κ.α.
Το Νομοσχέδιο (Ελεύθερης Προμήθειας) Προϊόντων Περιόδου στη Σκωτία προτάθηκε από τη Σκωτσέζα βουλευτή Μόνικα Λένον, που υπέβαλε το προσχέδιο της πρότασής της το 2017.
«Δεν πρόκειται για προϊόντα πολυτελείας. Είναι πράγματι απαραίτητα και καμία γυναίκα στη Σκωτία δεν θα πρέπει να στερείται τα προϊόντα περιόδου», δήλωσε η Λένον, προσθέτοντας:
«Αλλάζουμε τη νοοτροπία και είναι πραγματικά συναρπαστικό που και άλλες χώρες σε όλο τον κόσμο παρακολουθούν στενά τι κάνουμε.
Η περίοδος είναι ένα φυσιολογικό κομμάτι της ζωής αλλά παράλληλα κοστίζει ακριβά.
Κατά τη διάρκεια της προσπάθειάς μας τα τελευταία τέσσερα χρόνια συναντήσαμε νέους ανθρώπους, νέες κοπέλες που δεν είχα τα χρήματα για προϊόντα αυτά ή ντρέπονταν να ζητήσουν από ένα μέλος της οικογένειάς τους να τους δώσουν σερβιέτες ή ταμπόν και αυτό μπορεί να είναι μια πολύ αγχωτική κατάσταση ιδιαίτερα για τους νέους ανθρώπους».
Ένα στα 10 κορίτσια στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν μπορούσε να αγοράσει τα προϊόντα, σύμφωνα με έρευνα του 2017.
Η έρευνα διαπίστωσε επίσης ότι σχεδόν τα μισά τα κορίτσια ηλικίας 14 έως 21 ετών ντρέπονται για την περίοδό τους, ενώ περίπου τα μισά είχαν χάσει μια ολόκληρη μέρα στο σχολείο εξαιτίας αυτού.
Η Αγγλία ξεκίνησε πέρσι μια πρωτοβουλία να παρέχει δωρεάν προϊόντα υγιεινής στα σχολεία ενώ και η Νέα Ζηλανδία έκανε το ίδιο νωρίτερα φέτος.
- ΣΥΡΙΖΑ: Τα μπλόκα έχουν ονοματεπώνυμο, «Κυριάκος Μητσοτάκης» – Δεν είναι επιλογή αλλά κραυγή επιβίωσης
- Συγκεντρώσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις κατά της στρατιωτικής επέμβασης των ΗΠΑ στη Βενεζουέλα
- Live streaming: Ολυμπιακός – Πρωτέας Βούλας
- Βενεζουέλα: Όλα όσα ξέρουμε για την αμερικανική επίθεση και τη σύλληψη Μαδούρο
- Άννα Βίσση: Κυκλοφόρησε το live album της από το Παναθηναϊκό Στάδιο – Το ορόσημο, τα ρεκόρ, και ένα σαρωτικό 2025
- Μαγνησία: Στο νοσοκομείο 67χρονη μετά τη φωτιά που ξέσπασε στο σπίτι της
- Ο ΣΥΡΙΖΑ καταδικάζει την επίθεση των ΗΠΑ στη Βενεζουέλα – «Το διεθνές δίκαιο δεν συνάδει με καουμπόικες λογικές»
- LIVE: Άστον Βίλα – Νότιγχαμ Φόρεστ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 03.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/tim-marshall-oMI4Xs46ar4-unsplash-315x220.jpg)







































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442