Ερντογάν : Παράπονα σε Τριντό για την αναστολή εξαγωγής τεχνολογίας drone στην Τουρκία
Ο Καναδάς ανέστειλε την εξαγωγή κάποιας τεχνολογίας drone στην Τουρκία νωρίτερα αυτόν τον μήνα καθώς διερευνά κατηγορίες ότι ο εξοπλισμός αυτός χρησιμοποιήθηκε από τις δυνάμεις των Αζέρων που εμπλέκονται στις μάχες με την Αρμενία.
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε στον Καναδό πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό ότι η αναστολή από τον Καναδά της εξαγωγής στην Τουρκία κάποιας τεχνολογίας μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drone) αντιβαίνει στο πνεύμα της συμμαχίας, ανακοίνωσε αργά χθες Παρασκευή το βράδυ το γραφείο του Ερντογάν.
Ο Καναδάς ανέστειλε την εξαγωγή κάποιας τεχνολογίας drone στην Τουρκία νωρίτερα αυτόν τον μήνα καθώς διερευνά κατηγορίες ότι ο εξοπλισμός αυτός χρησιμοποιήθηκε από τις δυνάμεις των Αζέρων που εμπλέκονται στις μάχες με την Αρμενία.
Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν χθες, ο Ερντογάν και ο Τριντό συζήτησαν για την βελτίωση των σχέσεων και την αύξηση του διμερούς εμπορίου, αναφέρει η τουρκική προεδρία σε ανακοίνωσή της, στην οποία προσθέτει ότι συζήτησαν επίσης για την επίλυση θεμάτων όσον αφορά την συνεργασία στον αμυντικό τομέα.
«Στη διάρκεια αυτής της τηλεφωνικής συνομιλίας, ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η αναστολή από τον Καναδά της εξαγωγής κάποιων στρατιωτικών προϊόντων στην Τουρκία λόγω της σύγκρουσης Αζερμπαϊτζάν-Αρμενίας (…) αντιβαίνει στο πνεύμα της συμμαχίας», αναφέρει η τουρκική προεδρία.
Η Τουρκία και ο Καναδάς είναι μέλη του ΝΑΤΟ.
Μετά την ανακοίνωση του Καναδά, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών είχε ανακοινώσει ότι η αναστολή αυτή δείχνει δύο μέτρα και δύο σταθμά.
Οι στρατιωτικές εξαγωγές της Τουρκίας στο συμμαχικό της Αζερμπαϊτζάν εξαπλασιάστηκαν φέτος, με τις πωλήσεις drones και λοιπού στρατιωτικού εξοπλισμού να φτάνει στα 77 εκατομμύρια δολάρια μόνον τον περασμένο μήνα, προτού ξεσπάσει η σύγκρουση για το Ναγκόρνο-Καραμπάχ, σύμφωνα με δεδομένα εξαγωγών.
Η καναδική οργάνωση για τον έλεγχο των εξοπλισμών Project Ploughshares ανακοίνωσε ότι βίντεο από αεροπορικές επιδρομές που έδωσε στη δημοσιότητα το Αζερμπαϊτζάν δείχνει ότι τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη ήταν εξοπλισμένα με σύστημα απεικόνισης και στόχευσης που κατασκευάζει η L3Harris Wescam, η μονάδα της L3Harris Technologies Inc που έχει έδρα στον Καναδά.
Η Άγκυρα έχει δηλώσει ότι υποστηρίζει σθεναρά τον στενό του σύμμαχο στην σύγκρουση για το Ναγκόρνο-Καραμπάχ.
Πηγή: ΑΠΕ -ΜΠΕ
- Αρνήθηκαν την μετάθεση σε πατέρα παιδιού με βαρύ αυτισμό – Δουλεύει 507 χλμ. μακριά από το σπίτι του
- Όλα τα γκολ και τα highlights της 22ης αγωνιστικής της Super League (vids)
- Το «αδιαχώρητο» στη Βαρβάκειο αγορά για το σαρακοστιανό τραπέζι – Πού κυμαίνονται οι τιμές
- Super League: Η βαθμολογία μετά την ολοκλήρωση της 22ης αγωνιστικής
- ΑΕΚ – Λεβαδειακός 4-0: Άνετη νίκη για την Ένωση στην άδεια Νέα Φιλαδέλφεια
- Μια μικρή ιστορία που δεν μάθαμε ποτέ για το «The Sopranos» – Προδοσία επί πληρωμή στο πλατό;
- Τραμπ: Ποιος θα είναι ο διάδοχός του; Στο μυαλό του Αμερικανού προέδρου
- Σπάτα: Υπό μερικό έλεγχο η φωτιά σε αποθήκη εταιρείας με αθλητικά είδη – Μεγάλη καταστροφή
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 22.02.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/02/tony-chen-9hX9N-wMyzQ-unsplash-1-315x220.jpg)







































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442