Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τζ. Κ. Ρόουλινγκ : Eπιστρέφει το βραβείο για τα ανθρώπινα δικαιώματα λόγω των απόψεών της για την τρανς κοινότητα

Τζ. Κ. Ρόουλινγκ : Eπιστρέφει το βραβείο για τα ανθρώπινα δικαιώματα λόγω των απόψεών της για την τρανς κοινότητα

«Λόγω της σοβαρής σύγκρουσης απόψεων μεταξύ εμού και του RFKHR, πιστεύω ότι δεν έχω άλλη επιλογή παρά να επιστρέψω το βραβείο Ripple of Hope που μου έδωσε πέρυσι», έγραψε η ίδια

Η Τζ. Κ. Ρόουλινγκ επιστρέφει το βραβείο Ripple of Hope που της δόθηκε πέρυσι από τον οργανισμό Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Ρόμπερτ Φ. Κένεντι (RFKHR) αφού η πρόεδρος της, κόρη του Κένεντι, επέκρινε τις απόψεις της απέναντι στα τρανς θέματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Guardian, το βραβείο το οποίο μάλιστα απευθύνεται σε άτομα που έχουν δείξει «δέσμευση για κοινωνική αλλαγή», απονεμήθηκε στη Ρόουλινγκ τον Δεκέμβριο για τη δουλειά της με τη φιλανθρωπική οργάνωση των παιδιών της, Lumos.

Επιστρέφει το βραβείο έπειτα από προσωπικές διαφωνίες

Αφού έλαβε το βραβείο, η Ρόουλινγκ το χαρακτήρισε ως «μία από τις μεγαλύτερες τιμές που μου έδωσαν ποτέ» και είπε «ο Robert Kennedy ενσαρκώνει ό,τι θαυμάζω περισσότερο σε έναν άνθρωπο». Οι προηγούμενοι νικητές περιλαμβάνουν τον Μπαράκ Ομπάμα, τον αρχιεπίσκοπο Ντέσμοντ Τούτου και τον Τζο Μπάιντεν.

Αλλά νωρίτερα αυτόν τον μήνα, η Κέρυ Κένεντι, δικηγόρος και πρόεδρος της RFKHR, δημοσίευσε μια δήλωση που περιγράφει την «απογοήτευσή» της για τα «πολύ ανησυχητικά τρανσφοβικά tweets και δηλώσεις» που έκανε η συγγραφέας του Χάρι Πότερ.

Στις αρχές Ιουνίου, η συγγραφέας έγραψε μια σειρά σχολίων στο Twitter, αναφέροντας τις απόψεις της σχετικά με την ταυτότητα του φύλου, αναφέροντας ότι: «Εάν το φύλο δεν είναι πραγματικό, η ζωντανή πραγματικότητα των γυναικών παγκοσμίως διαγράφεται. Γνωρίζω και αγαπώ τους τρανς ανθρώπους, αλλά η διαγραφή της έννοιας του φύλου καταργεί την ικανότητα πολλών να συζητούν ουσιαστικά για τη ζωή τους».

Αυτά τα σχόλια καταδικάστηκαν από φιλανθρωπικά ΛΟΑΤ ιδρύματα, καθώς και από πολλούς ηθοποιούς που έχουν εργαστεί στο franchise του Χάρι Πότερ.

Στη συνέχεια, η Ρόουλινγκ έγραψε ένα πολύ προσωπικό δοκίμιο αποκαλύπτοντας την εμπειρία της ενδοοικογενειακής κακοποίησης και σεξουαλικής επίθεσης, στην οποία υποστήριξε ότι οι τρανς γυναίκες που δεν έχουν υποβληθεί σε ορμονική θεραπεία ή χειρουργική μετάβαση δεν πρέπει να έχουν πρόσβαση σε χώρους του φύλου με το οποίο αυτοπροσδιορίζονται.

Δηλώσεις Κένεντι – Ρόουλινγκ

Στη δήλωσή της, η Κένεντι είπε ότι τα σχόλια της Ρόουλινγκ «είχαν ως αποτέλεσμα την υποβάθμιση των εμπειριών των τρανς ανθρώπων» και ότι «οι επιθέσεις της στην κοινότητα των τρανς είναι ασυμβίβαστες με τις θεμελιώδεις πεποιθήσεις και αξίες του RFKHR και αντιπροσωπεύουν μια απόρριψη του οράματος του πατέρα μου».

«Η επιστήμη είναι σαφής και αποφασιστική: το φύλο δεν είναι δυαδικό», έγραψε η Κένεντι, προσθέτοντας ότι είχε μιλήσει με τη συγγραφέα για να εκφράσει τη «βαθιά απογοήτευσή της που επέλεξε να χρησιμοποιήσει τα αξιοσημείωτα δώρα της για να δημιουργήσει μια αφήγηση που μειώνει την ταυτότητα τως trans και των non binary, υπονομεύοντας την εγκυρότητα και την ακεραιότητα ολόκληρης της τρανς κοινότητας ».

Την Πέμπτη, η Ρόουλινγκ ανακοίνωσε στον ιστότοπό της ότι θα επέστρεφε το βραβείο.

«Λόγω της σοβαρής σύγκρουσης απόψεων μεταξύ εμού και του RFKHR, πιστεύω ότι δεν έχω άλλη επιλογή παρά να επιστρέψω το βραβείο Ripple of Hope που μου έδωσε πέρυσι», έγραψε η Ρόουλινγκ.

«Λυπάμαι βαθιά που το RFKHR αισθάνθηκε υποχρεωμένο να υιοθετήσει αυτή τη στάση, αλλά κανένα βραβείο ή τιμή, ανεξάρτητα από τον θαυμασμό μου για το άτομο για το οποίο ονομάστηκε, σημαίνει τόσα πολλά για μένα που θα με έκανε να μην ακολουθώ αυτά που μου υπαγορεύει η συνείδησή μου».

Η Ρόουλινγκ είπε ότι η δήλωση της Κένεντι «υπονοούσε λανθασμένα ότι ήμουν τρανσφοβική και ότι είμαι υπεύθυνη για τη βλάβη προς τους τρανς ανθρώπους».

Η συγγραφέας είπε ότι είχε λάβει «χιλιάδες ιδιωτικά emails υποστήριξης… από άτομα που επηρεάζονται από αυτά τα ζητήματα, τόσο εντός όσο και εκτός της τρανς κοινότητας» και ότι «αντικρούει απολύτως την κατηγορία ότι μισεί τους τρανς ανθρώπους ή ότι τους εύχεται αρρώστιες, ή ότι το να υπερασπίζεται τα δικαιώματα των γυναικών είναι λάθος και ότι τάχα προξενεί διακρίσεις ή προκαλεί βλάβη ή βία στην τρανς κοινότητα».

«Ο RFKHR έχει δηλώσει ότι δεν υπάρχει σύγκρουση μεταξύ του τρέχοντος ριζοσπαστικού κινήματος υπέρ των δικαιωμάτων των τρανς και των δικαιωμάτων των γυναικών», δήλωσε η Ρόουλινγκ.

«Οι χιλιάδες γυναίκες που ήρθαν σε επαφή μαζί μου διαφωνούν και, όπως και εγώ, πιστεύω ότι αυτή η σύγκρουση δικαιωμάτων μπορεί να επιλυθεί μόνο εάν επιτρέπεται περισσότερη απόχρωση στη συζήτηση».

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024