Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ανεξέλεγκτος ο  κοροναϊός: 5.000 νέα κρούσματα σε 24 ώρες – Πώς «σαρώνει» τον οργανισμό

Ανεξέλεγκτος ο κοροναϊός: 5.000 νέα κρούσματα σε 24 ώρες – Πώς «σαρώνει» τον οργανισμό

Κατακόρυφα αυξήθηκαν τα κρούσματα του κοροναϊού τα τελευταία 24ωρα με τον αριθμό των νεκρών να φτάνει τους 1.400.

Κατακόρυφα αυξήθηκαν τα κρούσματα του κοροναϊού τα τελευταία 24ωρα με τον αριθμό των νεκρών να φτάνει τους 1.400.

Ειδικότερα, η  Εθνική Επιτροπή Υγείας δήλωσε ότι 121 θάνατοι καταγράφηκαν χθες από τον φονικό ιό που ξεκίνησε από την πόλη Ουχάν, ενώ έχουν επιβεβαιωθεί 5.090 νέα κρούσματα.

Μάλιστα μετά την αλλαγή του τρόπου μέτρησης των κρουσμάτων από τον φονικό ιό στην Κίνα, ο αριθμός των νέων περιπτώσεων αυξάνονται κατακόρυφα.

Βέβαια πιο δύσκολη η κατάσταση είναι στην Κίνα, όπου μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί 64.000 κρούσματα και 1.3800 θάνατοι από τον COVID-19.

Ο Paul Hunter, καθηγητής προστασίας της υγείας στο Πανεπιστήμιο της East Anglia, δήλωσε: «Υποψιάζομαι, αλλά δεν μπορώ να είμαι βέβαιος ότι η υποκείμενη τάση εξακολουθεί να είναι προς τα κάτω. Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει πως έχουμε έξαρση του ιού εν μία νυκτί.

Οι απότομες αυξήσεις πιστεύεται ότι προκλήθηκαν εξαιτίας της αλλαγής στον τρόπο με τον οποίο οι γιατροί στην επαρχία Χουμπέι κάνουν διάγνωση του ιού.

Ειδικότερα, οι αρμόδιοι αποφάσισαν να θεωρούνται ως κρούσματα και τα άτομα που έχουν συμπτώματα του ιού, αλλά βγήκαν αρνητικοί στο τεστ.

Οι περιπτώσεις επιβεβαιώθηκαν από ειδικές εξετάσεις, καθώς δεν επαρκούν τα τεστ για όλους όσους θα πρέπει να εξεταστούν για τον κοροναϊό.

Τι ακριβώς κάνει ο κοροναϊός στο σώμα σου

Και μπορεί πολλά να είναι ακόμη είναι για τον νέο κοροναϊό, αλλά ένα πράγμα είναι σίγουρο.

Πως όταν εισβάλει στο σώμα σου, προκαλεί…καταιγίδα.

Σύμφωνα με τους ειδικούς αυτή είναι άλλωστε η φύση των παρωχημένων ζωονοσοκομικών κοροναϊών, που ξεπήδησαν από τα ζώα στους ανθρώπους όπως ο  SARS και ο MERS.

Σε αντίθεση με τους απλούς ιούς, όπως τα κρυολογήματα, αυτοί οι αναδυόμενοι κοροναϊοί μπορεί να πυροδοτήσουν μια «πυρκαγιά»  από άλλους ιούς σε πολλά όργανα του σώματος.

Αυτό εξηγεί γιατί η επιδημία COVID-19 έχει σκοτώσει περισσότερους από 1.300 ανθρώπους, ξεπερνώντας τον αριθμό των θανάτων του SARS σε διάστημα εβδομάδων.

Οι πνεύμονες: το έδαφος μηδέν

Για τους περισσότερους ασθενείς, το COVID-19 αρχίζει και τελειώνει στους πνεύμονες, επειδή οι κοροναϊοί είναι αναπνευστικές παθήσεις.

Ο κοροναϊός διαδίδεται συνήθως όταν ένα μολυσμένο άτομο βήχει ή φτερνίζεται, «ψεκάζοντας» σταγονίδια που μπορούν να μεταδώσουν τον ιό σε οποιονδήποτε είναι σε κοντινή απόσταση.

Οι κοροναϊοί προκαλούν επίσης συμπτώματα παρόμοια με τη γρίπη: Οι ασθενείς μπορεί να ξεκινήσουν με πυρετό και βήχα που θα εξελιχθεί σε πνευμονία.

Το στομάχι: Κοινή πύλη

Κατά τη διάρκεια της γρίπης SARS και MERS, σχεδόν το ένα τέταρτο των ασθενών είχε διάρροια, το οποίο και είναι ένα πολύ σημαντικό χαρακτηριστικό αυτών των ζωονοσογόνων κοροναϊών.

Ωστόσο οι ειδικοί δεν γνωρίζουν ακόμη με σαφήνεια εάν τα γαστρεντερικά συμπτώματα παίζουν σημαντικό ρόλο στην τελευταία εστία, δεδομένου ότι οι περιπτώσεις διάρροιας και κοιλιακού πόνου είναι σπάνιες.

Γιατί όμως ένας αναπνευστικός ιός ενοχλεί το έντερο;

Όταν οποιοσδήποτε ιός εισέρχεται στο σώμα μας, αναζητά ανθρώπινα κύτταρα «περνώντας» από τις αγαπημένες του  πόρτες-τις πρωτεΐνες -που βρίσκονται στο εξωτερικό των κυττάρων. Αν ο ιός βρει έναν συμβατό υποδοχέα σε ένα κύτταρο, μπορεί να εισβάλει.

Κάποιοι ιοί είναι «επιλεκτικοί» σχετικά με την πόρτα που επιλέγουν, αλλά άλλοι είναι λίγο πιο αδιάκριτοι.

«Μπορούν πολύ εύκολα να διεισδύσουν σε όλους τους τύπους κυττάρων» λέει η επιστήμονας Anna Suk-Fong Lok στο National Geographic.

Οι ερευνητές δεν γνωρίζουν ακόμη πάντως αν ο κοροναϊός χτυπάει όντως στο έντερο, αλλά θεωρούν πως ο COVID-19 χρησιμοποιεί την ίδια πορεία με το SARS και μπορεί να χτυπήσει είτε στους πνεύμονες είτε το έντερο.

Αιματηρή θύελλα

Οι κοροναϊοί μπορούν επίσης να προκαλέσουν προβλήματα σε άλλα συστήματα του σώματος, λόγω της υπερδραστικής ανοσοαπόκρισης που προκαλεί.

Μια μελέτη του 2014 έδειξε ότι το 92% των ασθενών με MERS δεν είχαν πρόβλημα με τους πνεύμονες αλλά με το κυκλοφορικό τους σύστημα.

Στην πραγματικότητα, παρατηρήθηκε πρόβλημα στο αίμα και με τους τρεις ζωονοτικούς κοροναϊούς, όπως αυξημένα ηπατικά ένζυμα, χαμηλότερα επίπεδα λευκών αιμοσφαιρίων και αιμοπεταλίων και χαμηλή αρτηριακή πίεση. Μάλιστα σε σπάνιες περιπτώσεις, οι ασθενείς υπέστησαν οξεία νεφρική βλάβη και καρδιακή ανακοπή.

Ήπαρ: Παράπλευρες βλάβες

Όταν ένας κοροναϊός εξαπλώνεται από το αναπνευστικό σύστημα, το συκώτι σας είναι συχνά ένα από τα όργανα που θα… υποφέρουν.

Οι γιατροί έχουν δει ενδείξεις ηπατικής βλάβης στο SARS, το MERS και στον κοροναϊό, αν και λίγες είναι οι περιπτώσεις που έχουν οδηγήσει σε σοβαρή ηπατική βλάβη και ακόμη και ηπατική ανεπάρκεια. Τι συμβαίνει λοιπόν;

«Μόλις ο ιός εισέλθει στην κυκλοφορία του αίματός σας, μπορεί να κολυμπήσει σε οποιοδήποτε μέρος του σώματός σας» λέει ο γιατρός  Lok. «Το ήπαρ είναι ένα πολύ αγγειακό όργανο με αποτέλεσμα ο [κοροναϊός] να μπορεί πολύ εύκολα να εισέλθει στο συκώτι σας».

ΠΟΥ: Ξεκινά το Σ/Κ το ερευνητικό έργο της για τον ιό

Όλοι οι πολίτες που επιστρέφουν στην πρωτεύουσα της Κίνας, το Πεκίνο, θα πρέπει να τεθούν από μόνοι τους σε καραντίνα για 14 ημέρες προκειμένου να αποτρέψουν την εξάπλωση του νέου κοροναϊού, έγινε σήμερα γνωστό από τις αρχές της πόλης.

Όσοι αρνηθούν να απομονωθούν ή να εφαρμόσουν τους επίσημους κανονισμούς για τον περιορισμό του ιού θα τιμωρούνται.

Η εφημερίδα Beijing Daily αναμετέδωσε μια ανακοίνωση από τη δημοτική υπηρεία πρόληψης του ιού στο Πεκίνο σύμφωνα με την οποία:

«Από εδώ και στο εξής, όλοι όσοι επιστρέφουν στο Πεκίνο θα πρέπει να παραμείνουν στο σπίτι τους ή να ενταχθούν σε μια ομάδα παρατήρησης για 14 ημέρες μετά την άφιξή τους. Όσοι αρνούνται να αποδεχθούν να μείνουν στο σπίτι τους ή να τεθούν υπό παρακολούθηση και άλλα προληπτικά μέτρα και μέτρα ελέγχου θα λογοδοτήσουν ενώπιον της δικαιοσύνης».

Βάσει της ανακοίνωσης, σε οποιονδήποτε επιστρέφει στο Πεκίνο θα ζητηθεί να υποβάλει στις αρχές τα σχέδιά του για τις μετακινήσεις του.

Δεν υπήρξε συγκεκριμένη αναφορά σχετικά με τους ξένους επισκέπτες που φθάνουν από χώρες του εξωτερικού, εκτός της Κίνας, και εάν και πώς θα εφαρμοστούν οι περιορισμοί σε αυτούς.

Στο μεταξύ, ο διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρέσους δήλωσε σήμερα ότι μια κοινή αποστολή με την Κίνα, υπό τον ΠΟΥ, θα ξεκινήσει να ερευνά την επιδημία αυτό το Σαββατοκύριακο και θα επικεντρωθεί στον τρόπο που ο νέος κοροναϊός εξαπλώνεται και στη δριμύτητα της νόσου.

Η αποστολή θα αναζητήσει επίσης περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το πώς, το πού και το πότε οι περισσότεροι από 1.700 εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας προσβλήθηκαν μέχρι στιγμής από τον Covid-19.

«Ιδιαίτερη προσοχή θα δοθεί στο να κατανοήσουμε τη μετάδοση του ιού, τη σοβαρότητα της ασθένειας και τον αντίκτυπο των μέτρων αντιμετώπισης» είπε ο Τέντρος σε δημοσιογράφους.

Οι κινεζικές αρχές ανέφεραν σήμερα 5.090 νέα κρούσματα στην ηπειρωτική Κίνα και περισσότερους από 120 θανάτους. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 63.851 και ο αριθμός των θανάτων από τη νόσο σε 1.380.

Νέα πολιτική για την εξέταση και τον έλεγχο του κοροναϊού στις ΗΠΑ

Οι ασθενείς που εμφανίζουν συμπτώματα γρίπης αλλά κατά την ιατρική εξέταση βρίσκονται αρνητικοί στη νόσο αυτή, θα εξετάζονται στη συνέχεια για τον νέο κοροναϊό, ανακοίνωσαν σήμερα τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC).

Η Νάνσι Μεσονιέρ, η διευθύντρια του τμήματος αναπνευστικών νόσων των CDC ανέφερε ότι η υπηρεσία συνεργάζεται με πέντε εργαστήρια δημόσιας υγείας στις ΗΠΑ ώστε να εξετάζονται εκείνοι που παρουσιάζουν συμπτώματα παρόμοια με της γρίπης. Τα εργαστήρια αυτά βρίσκονται στο Λος Άντζελες, το Σαν Φρανσίσκο, το Σιάτλ, το Σικάγο και τη Νέα Υόρκη. «Αυτή δεν είναι παρά η αρχή, θα έχουμε περισσότερα τις επόμενες εβδομάδες ώστε να δημιουργήσουμε ένα πανεθνικό δίκτυο παρακολούθησης», πρόσθεσε.

Στα εργαστήρια θα εξετάζονται για τον Covid-19 τα δείγματα που έχουν βρεθεί αρνητικά στον ιό της γρίπης.

Όπως είπε η Μεσονιέρ, η εποχιακή γρίπη βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο αποκορύφωμά της στις ΗΠΑ. Τον Δεκέμβριο επικρατούσε η γρίπη τύπου Β όμως πρόσφατα παρατηρήθηκε μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων της γρίπης Α (Η1Ν1).

«Σε αυτό το στάδιο εκτιμούμε ότι υπάρχουν 26 εκατομμύρια ασθενείς με γρίπη, 250.000 νοσηλεύτηκαν και 14.000 πέθαναν, μεταξύ των οποίων και παιδιά», τόνισε. Σύμφωνα με τον ιστότοπο των CDC την περασμένη εβδομάδα πέθαναν 14 παιδιά από γρίπη.

Στις ΗΠΑ έχουν επιβεβαιωθεί μέχρι σήμερα 15 κρούσματα του Covid-19. Περισσότεροι από 600 άνθρωποι που επέστρεψαν από την Κίνα (σχεδόν όλοι επαναπατρίστηκαν από την αμερικανική κυβέρνηση) παραμένουν σε καραντίνα.

Η Νάνσι Μεσονιέρ εξήγησε ότι αν η εξέταση βγει αρνητική για τον Covid-19, αυτό δεν είναι κατ’ ανάγκη ένδειξη ότι ο άνθρωπος δεν έχει προσβληθεί, επειδή μπορεί να χρειαστεί να περάσουν αρκετές ημέρες μέχρι να γίνει ανιχνεύσιμος ο ιός.

Sports in

Σάλος με τον Ρούντιγκερ: Αντιδράσεις για ποστάρισμά του που παραπέμπει σε… ISIS

Ο Αντόνιο Ρούντιγκερ έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις με ένα ποστάρισμά του με αφορμή το Ραμαζάνι.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024