Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κοροναϊός : Πανικός με τις μάσκες παγκοσμίως - «Καμπανάκι» από ΠΟΥ

Κοροναϊός : Πανικός με τις μάσκες παγκοσμίως – «Καμπανάκι» από ΠΟΥ

Εκατονταπλάσια η ζήτηση για τις μάσκες με αποτέλεσμα να διαταράσσεται η μάχη εναντίον του κοροναϊού, προειδοποιεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας

Η ζήτηση για μάσκες, γάντια και άλλον προστατευτικό εξοπλισμό είναι εκατονταπλάσια και οι τιμές αυξήθηκαν εξαιτίας του κοροναϊού στην Κίνα, με αποτέλεσμα να διαπιστώνεται «σοβαρή» διαταραχή στον παγκόσμιο εφοδιασμό, προειδοποίησε σήμερα ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Η κατάσταση επιδεινώνεται από τους ανθρώπους που δεν είναι ιατρικό προσωπικό και οι οποίοι αγοράζουν τον προστατευτικό εξοπλισμό για δική τους χρήση, επισήμανε ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς.

«Όταν οι προμήθειες είναι ελλιπείς και η ζήτηση υψηλή, τότε ενδέχεται να παρουσιάζονται κακές πρακτικές όπως η συσσώρευση προκειμένου οι προμήθειες να πωλούνται σε υψηλότερες τιμές και για αυτό κάνουμε έκκληση για αλληλεγγύη» τόνισε ο Τέντρος κατά τη διάρκεια μιας ενημέρωσης από την έδρα του ΠΟΥ στη Γενεύη.

«Η ζήτηση είναι 100 φορές υψηλότερη σε σύγκριση με το κανονικό και οι τιμές είναι 20 φορές υψηλότερες» συμπλήρωσε, με αποτέλεσμα να δημιουργείται αναμονή 4-6 μηνών για τη διάθεση εξοπλισμού.

Το προσωπικό υγείας στην Κίνα, που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της μάχης, καθώς έχουν καταγραφεί 31.211 επιβεβαιωμένα κρούσματα στη χώρα αυτή, χρειάζεται κατά κύριο λόγο αυτά τα υλικά, τόνισε ο επικεφαλής του ΠΟΥ.

Ο Τέντρος επισήμανε, επίσης, ότι έχει μιλήσει σε κατασκευαστές και διανομείς για να διασφαλιστούν οι προμήθειες για εκείνους που τις χρειάζονται περισσότερο, με την προτεραιότητα να δίνεται στο προσωπικό ασφαλείας, ενώ ακολουθούν οι ασθενείς και όσοι τους φροντίζουν.

«Καλούμε τις χώρες και τις εταιρείες να εργαστούν με τον ΠΟΥ για να διασφαλίσουν τη δίκαιη και ορθολογική χρήση των προμηθειών και την εξισορρόπηση της αγοράς. Έχουμε όλοι το δικό μας μερίδιο ευθύνης για να κρατήσουμε ο ένας τον άλλο ασφαλή».

Αισχροκέρδεια με τις μάσκες στην Ελλάδα

Για «μαύρη αγορά» στις χειρουργικές μάσκες κάνει λόγο η ΠΟΕΔΗΝ η έλλειψη τους στην αγορά έχει οδηγήσει σε αισχροκέρδεια εις βάρος νοσοκομείων και πολιτών, με την τιμή τους να αυξάνεται κατά 300%.

Όπως αναφέρει στην καταγγγελία της η ΠΟΕΔΗΝ, οι εταιρείες εκμεταλλεύονται την ανησυχία που υπάρχει για την εμφάνιση πιθανών κρουσμάτων κοροναϊού και την γρίπη που είναι σε έξαρση.

Την ανησυχία των πολιτών την ενισχύουν οι δηλώσεις αρμοδίων του ΕΟΔΥ και του Υπουργείου Υγείας που θεωρούν πολύ πιθανόν την εμφάνιση κρουσμάτων κοροναϊού.

Τα Νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας λόγω της γρίπης και την προετοιμασία για την εμφάνιση κρουσμάτων κοροναϊού έχουν αυξημένες ανάγκες για προμήθεια μασκών.

Sports in

Εξελίξεις με Ιωαννίδη – Τι γίνεται με Σεβίλλη και Γουέστ Χαμ

Νέο δημοσίευμα για τον Φώτη Ιωαννίδη, το οποίο αναφέρεται στη Σεβίλλη, τη Γουέστ Χαμ και τον μεγάλο ανταγωνισμό για τον επιθετικό του Παναθηναϊκού

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024