Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ακατάσχετος λογαριασμός : Πότε έρχεται και τι ισχύει

Ακατάσχετος λογαριασμός : Πότε έρχεται και τι ισχύει

Το εν λόγω μέτρο τίθεται σε εφαρμογή για όλους τους οφειλέτες που έχουν ρυθμίσει τα χρέη τους και είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους. 

Προοδευτικά ενεργοποιείται ο ακατάσχετος λογαριασμός για οφειλέτες με ληξιπρόθεσμα χρέη οι οποίοι έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους και είναι συνεπείς στην εξυπηρέτησή τους.

Το εν λόγω μέτρο τίθεται σε εφαρμογή για όλους τους οφειλέτες που έχουν ρυθμίσει τα χρέη τους και είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους.

Προκειμένου να «χτιστεί»  ο ακατάσχετος λογαριασμός, θα πρέπει να έχει προηγηθεί η πληρωμή δύο δόσεων της ρύθμισης – είτε της πάγιας είτε των 120 δόσεων – καθώς και να υποβληθεί ηλεκτρονική αίτηση στην οποία θα αναγράφεται ο αριθμός λογαριασμού για τον οποίο ζητείται περιορισμός της κατάσχεσης.

Ο ακατάσχετος λογαριασμός

Προσοχή! Ειδικά για τα φυσικά πρόσωπα, ο περιορισμός της κατάσχεσης χορηγείται αποκλειστικά στον δηλωθέντα μοναδικό ακατάσχετο λογαριασμό.

Επί της ουσίας  για να μπορέσει ένας οφειλέτης να κάνει χρήση του νέου ευνοϊκού μέτρου, θα πρέπει πρώτα απ’ όλα να έχει πληρώσει τουλάχιστον δύο δόσεις της ρύθμισης στην οποία έχει εντάξει τις οφειλές του.

Ο προοδευτικός λογαριασμός θα λειτουργεί ως εξής:

– Φορολογούμενος ο οποίος έχει υποστεί κατάσχεση, καταβάλλοντας τουλάχιστον δύο δόσεις των ρυθμισμένων οφειλών του, μπορεί τον τρίτο μήνα να ζητήσει αύξηση του ακατάσχετου ορίου.

– Το νέο σύστημα προβλέπει ότι το σημερινό όριο των 1.250 ευρώ προσαυξάνεται κατά το άθροισμα των ποσών των δύο τελευταίων μηνιαίων δόσεων που εξοφλήθηκαν, το οποίο πολλαπλασιάζεται με συντελεστές από 3 έως και 4,5.

– Αν η δόση είναι 500 ευρώ με την εφαρμογή του πρώτου συντελεστή 3, προκύπτει το νέο ύψος ακατάσχετου λογαριασμού στα 1.500 ευρώ.

– Όσο ο οφειλέτης είναι συνεπής ο συντελεστής θα αυξάνεται

– Τα όρια του ακατάσχετου αποφασίζονται κάθε μήνα.

– Αν ο φορολογούμενος, ο οποίος έχει κερδίσει αύξηση ακατάσχετου λογαριασμού, χάσει τη ρύθμιση οφειλών (εξαιτίας μη καταβολής δύο συνεχόμενων δόσεων), χάνει τον αυξημένο ακατάσχετο αλλά και το δικαίωμα να τον διεκδικήσει εκ νέου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην περίπτωση που το χρέος αποπληρωθεί νωρίτερα η εφορία οφείλει να προχωρήσει σε επανυπολογισμό της οφειλής αφαιρώντας τους μη δεδουλευμένους τόκους.

Sports in

Οριστικό: Απορρίφθηκε το αίτημα της Φενέρμπαχτσε πριν τον Ολυμπιακό

Οριστική απόφαση για τον αγώνα Σούπερ Καπ της Φενέρμπαχτσε πριν τα ματς με τον Ολυμπιακό για το Europa Conference League

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024