Συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης : «Η Ελλάδα θα πληρώσει» απειλεί ο Ερντογάν
Ο Ερντογάν αναφέρθηκε σε όλη τη «βεντάλια» θεμάτων με την ελληνική πλευρά και εκτόξευσε νέες απειλές κατά Αθήνας και Λευκωσίας, στέλνοντας μηνύματα όσον αφορά στη συμφωνία Αγκυρας - Τρίπολης αλλά και στις γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο
Κλιμακώνει τη ρητορική έντασης ο Ταγίπ Ερντογάν με φόντο τη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης για τον καθορισμό θαλάσσιων συνόρων στην Ανατολική Μεσόγειο.
Ο τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε σε όλη τη «βεντάλια» θεμάτων με την ελληνική πλευρά και εκτόξευσε νέες απειλές κατά Αθήνας και Λευκωσίας.
Συγκεκριμένα, χαρακτήρισε «διεθνές σκάνδαλο» την απέλαση του λίβυου πρέσβη, προειδοποιώντας ότι η Ελλάδα θα πληρώσει διεθνώς το τίμημα για τις πράξεις της. Παράλληλα, ανέβασε περισσότερο τους τόνους, διαμηνύοντας πως «η Ελλάδα, το Ισραήλ, η Αίγυπτος και οι Ελληνοκύπριοι τώρα δεν μπορούν να κάνουν βήματα χωρίς την έγκριση μας».
#BREAKING Greek Cypriots, Egypt, Greece, Israel can't form natural gas transmission line without Turkey's consent under deal with Libya: Erdogan
— ANADOLU AGENCY (ENG) (@anadoluagency) December 9, 2019
«Η Ελλάδα δέθηκε χειροπόδαρα , αυτό τους έχει τρελάνει» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Την ίδια ώρα, όπως είχε αφήσει να διαρρεύσει τις προηγούμενες ημέρες η τουρκική πλευρά, προανήγγειλε την πραγματοποίηση ερευνών στις περιοχές που ορίζει η συμφωνία Τουρκίας- Λιβύης.
«Παρά τα δικαιώματα που είχαμε μας απειλούσαν, όμως δεν υποχωρήσαμε. Με τη συμφωνία αυτή η Τουρκία έκανε χρήση των δικαιωμάτων της που προκύπτουν από το διεθνές δίκαιο και χάλασε το παιχνίδι όσων έκαναν μονομερείς κινήσεις. Τώρα θα μπορούμε να κάνουμε κοινές έρευνες στις περιοχές αυτές» δήλωσε ο τούρκος πρόεδρος σε τηλεοπτική του συνέντευξη στην κρατική τηλεόραση της Τουρκίας.
#BREAKING With Turkey-Libya maritime deal, Ankara has shown world its determination to protect rights under international law, says President Erdogan
— ANADOLU AGENCY (ENG) (@anadoluagency) December 9, 2019
Αγορά ενός ακόμη γεωτρύπανου
Την ίδια ώρα, ο Ερντογάν προανήγγειλε την αγορά ενός ακόμη γεωτρύπανου προκειμένου να ξεκινήσουν τουρκικές γεωτρήσεις στη Μαύρη Θάλασσα και σε διεθνή ύδατα, χωρίς καμιά διάθεση να υποχωρήσει.
Είχε προηγηθεί η δήλωση του αντιπροέδρου της χώρας, Φουάτ Οκτάι, με την οποία προανήγγειλε την έναρξη πέντε νέων γεωτρήσεων. «Η Τουρκία δεν θα κάνει καμία υπαναχώρηση στα δικαιώματα που διατηρεί στην Κύπρο, στο Αιγαίο ή στην ανατολική Μεσόγειο» δήλωσε σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu.
«Θα συνεχίσουμε την ενεργή στρατηγική για την έρευνα κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου, καθώς αναμένουμε πέντε νέες γεωτρήσεις από τα εθνικά πλοία (σ.σ. Φατίχ και Γιαβούζ)» υπογράμμισε.
LIVE: Turkey’s President Recep Tayyip Erdogan speaks to TRT in Istanbul https://t.co/derV2d87uT
— PresserWatch (@PresserWatch) December 9, 2019
Μαθήματα… νομιμότητας από Τσαβούσογλου
Νωρίτερα, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου χαρακτήρισε παράνομη την επικοινωνία της ελληνικής πλευράς με τον Χαλίφα Χάφταρ ο οποίος ελέγχει τη Βουλή της χώρας, καθώς και το 70% του εδάφους της. «Αυτό που κάνει η Ελλάδα δεν είναι νόμιμο, για παράδειγμα δεν είναι νόμιμο να συναντηθεί με τον Χάφταρ».
Παράλληλα, επεσήμανε πως η μόνη νόμιμη κυβέρνηση στη Λιβύη είναι αυτή του Σάρατζ, καλώντας την ελληνική πλευρά να διαπραγματευτεί μαζί της.
«Η μόνη νόμιμη κυβέρνηση στη Λιβύη αυτή τη στιγμή είναι η κυβέρνηση Σάρατζ, στην Τρίπολη. Εάν η Ελλάδα θέλει να κάνει κάτι μαζί τους, θα πρέπει ουσιαστικά να πάει στην Τρίπολη» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Στη συνέχεια, τόνισε και αυτός με τη σειρά του ότι η συμφωνία με τη Λιβύη είναι σε εναρμόνιση με το διεθνές δίκαιο. «Δεν περίμεναν μία τέτοια κίνηση από την Τουρκία, οι ισορροπίες άλλαξαν, υπάρχει ένας ευρύτερος πανικός».
- Η βαθμολογία της Euroleague μετά το τέλος της 15ης αγωνιστικής – Σε ποια θέση βρίσκονται Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός
- Ο ράπερ The Game «ζητά συγγνώμη» που αποκάλυψε ότι έχει κοιμηθεί με την Κιμ Καρντάσιαν
- Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 98-85: Κλάιμπερν και Πάντερ «καθάρισαν» στη Βαρκελώνη
- Μποξέρ επιτέθηκε σε γιατρό στο νοσοκομείο Αιγίου
- Ιράν: Οι Φρουροί της Επανάστασης κατέσχεσαν δεξαμενόπλοιο με «λαθραίο ντίζελ» [βίντεο]
- Ίντερ: Ο Μαρότα προανήγγειλε μεταγραφική ηρεμία τον Ιανουάριο
- Τραμπ: Ταϊλάνδη και Καμπότζη αποδέχθηκαν να σταματήσουν τις εχθροπραξίες
- Μονακό – Φενέρμπαχτσε 86-92: Γύρισε το ματς από το -17 και πήρε σπουδαία νίκη στο Πριγκιπάτο
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

![H στιγμή της επίθεσης στο τουρκικό πλοίο από τη Ρωσία με Geran 2 / Shahed 136 [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/CENK-RORO-2-111x85.jpg)




![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 12.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/jake-kokot-PbDLAy38QZM-unsplash-315x220.jpg)


































![Ιράν: Οι Φρουροί της Επανάστασης κατέσχεσαν δεξαμενόπλοιο με «λαθραίο ντίζελ» [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/Iran-tanker-1-315x220.jpg)




![H στιγμή της επίθεσης στο τουρκικό πλοίο από τη Ρωσία με Geran 2 / Shahed 136 [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/CENK-RORO-2-315x220.jpg)






































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442