Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών ΕΕ για Τουρκία - Λιβύη : Προβληματική η συμφωνία

Συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών ΕΕ για Τουρκία – Λιβύη : Προβληματική η συμφωνία

Ανησυχία εξέφρασαν οι Ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών κάνοντας λόγο για "προβληματική" συμφωνία που υπέγραψαν Τουρκία - Λιβύη. Ρητή καταδίκη και στήριξη της Ελλάδας και της Κύπρου ζήτησε ο Νίκος Δένδιας

Τις συνέπειες για την Ελλάδα και την Κύπρο που δημιουργεί η «υπογραφή των δυο «άκυρων» μνημονίων μεταξύ Τουρκίας και της κυβέρνησης της Λιβύης» ανέδειξε ο Νίκος Δένδιας στο συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ και μίλησε, για την παραβίαση της συμφωνίας του Skhirat αλλά την ευθεία παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας.

«Ανέδειξα το μοντέλο της τουρκικής παραβατικότητας, τόσο στο Αιγαίο, όσο και στην Κύπρο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Ζήτησα την ρητή καταδίκη των συγκεκριμένων μνημονίων, τη δημιουργία πλαισίου κυρώσεων, εάν η Τουρκία και η κυβέρνηση της Τρίπολης δεν συμμορφωθούν και βεβαίως τη στήριξη της Ελλάδας και της Κύπρου», τόνισε χαρακτηριστικά ο Νίκος Δένδιας μετά το τέλος της συνεδρίασης του Συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.

Αθήνα – Ρώμη συντονίζονται

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών εξήγησε με τον πιο σαφή τρόπο ότι «η Ελλάδα θα κάνει ό, τι χρειάζεται για να υπερασπίσει την κυριαρχία της και τα κυριαρχικά της δικαιώματα» και σύμφωνα με τον κ. Δένδια η ελληνική πλευρά έλαβε ευρύτατη στήριξη από τη Γαλλία, την Ιταλία, την Κύπρο και την Ολλανδία. «Μάλιστα με τον Ιταλό Υπουργό Εξωτερικών, τον κ. Di Maio, συνεννοηθήκαμε για μία προσεχή, άμεση επίσκεψή μου στη Ρώμη, ώστε να συντονίσουμε τις ενέργειές μας» ανέφερε ο Νίκος Δένδιας.

Ανησυχία Μπορέλ

Την ανησυχία τους εξέφρασαν οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ για το μνημόνιο συνεργασίας που υπέγραψαν Τουρκία-Λιβύη. O Αντιπρόεδρος της Κομισιόν και ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής Γιόσεπ Μπόρελ εξέφρασε την αλληλεγγύη και τη στήριξη της ΕΕ στην Ελλάδα και την Κύπρο, σημειώνοντας ότι το μνημόνιο συνεργασίας Τουρκίας και Λιβύης προκαλεί «σοβαρή ανησυχία».

«Είναι σαφές ότι αυτό το έγγραφο προκαλεί σοβαρή ανησυχία. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας και τη στήριξή ας στην Ελλάδα και την Κύπρο», δήλωσε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μετά το πέρας της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών στις Βρυξέλλες.

Ερωτηθείς σχετικά, ο νέος ύπατος εκπρόσωπος σημείωσε ακόμη ότι η συμφωνία έγινε γνωστή στις Βρυξέλλες «πολύ αργά» και ότι αυτή τη στιγμή οι ευρωπαϊκές αρχές την «εξετάζουν». «Στη σημερινή συζήτηση σε πολιτικό επίπεδο έγινε σαφές ότι η συμφωνία είναι προβληματική για κάποιες χώρες και συγκεκριμένα για την Ελλάδα και την Κύπρο σε ό,τι αφορά τα χωρικά ύδατα» είπε, προσθέτοντας ότι θα «μπορούσε να προκαλέσει πρόβλημα σε ελληνικά νησιά».

Τέλος, ο κ. Μπορέλ επανέλαβε τη θέση της Επιτροπής ότι «όποια συμφωνία θα πρέπει να σέβεται το διεθνές δίκαιο».

Ο τελικός λόγος στους Ευρωπαίους ηγέτες

Όπως εξήγησε ο κ. Δένδιας «τελικές αποφάσεις θα λάβει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, με τη συμμετοχή των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, στο οποίο θα μετάσχει ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης».

Αύριο ο Νίκος Δένδιας θα ενημερώσει τους εκπροσώπους των κομμάτων στο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο εφόσον παραστεί ανάγκη να συγκληθεί το Συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024