Τον Οκτώβριο οι υπογραφές για τον ελληνοβουλγαρικό αγωγό φυσικού αερίου
Στην προγραμματισμένη επίσκεψη του αρμόδιου υπουργού, Κωστή Χατζηδάκη στη Σόφια θα μπουν οι υπογραφές για την κατασκευή του IGB.
Τον προσεχή Οκτώβριο αναμένεται να μπουν οι τελικές υπογραφές για τον ελληνοβουλγαρικό αγωγό φυσικού αερίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο αρμόδιος υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης έχει προγραμματίσει επίσκεψη στη γειτονική χώρα στις 10 Οκτωβρίου.
Τότε θα υπογραφεί το συνολικό «πακέτο» συμφωνιών που θα περιλαμβάνει τη διακρατική συμφωνία Ελλάδας – Βουλγαρίας για το έργο, τη συμφωνία μετόχων μεταξύ των εταιριών που συμμετέχουν σε αυτό, αλλά και τη συμφωνία για τη χρηματοδότησή του με δάνειο από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
Ο αγωγός, μήκους 182 χιλιομέτρων θα ξεκινά από την Κομοτηνή και θα καταλήγει στην Stara Zagora της Βουλγαρίας. Θα διασυνδέεται με τον αγωγό φυσικού αερίου ΤΑΡ, που πρόκειται να τεθεί σε λειτουργία το 2020, με το εθνικό σύστημα φυσικού αερίου (ΕΣΦΑ) και μελλοντικά με τον πλωτό σταθμό Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου στην Αλεξανδρούπολη.
Εκτιμάται ότι ο αγωγός θα τεθεί σε λειτουργία στα τέλη του 2021. Μετά την ολοκλήρωσή του, θα παρέχεται πρόσβαση στη Βουλγαρία -και στην ευρύτερη περιοχή- πρόσβαση σε αέριο από την Κασπία αλλά και σε Υγροποιημένο Αέριο.
Ο προϋπολογισμός του αγωγού είναι 240 εκατ. ευρώ, σημαντικό μέρος των οποίων θα προέλθει από Κοινοτικά κονδύλια. Η αρχική μεταφορική ικανότητα θα είναι 3 δισ. κυβικά μέτρα αερίου το χρόνο με δυνατότητα επαύξησης στα 5 δισ.
Το πράσινο φως για την υπογραφή των συμφωνιών άναψε μετά από διαβουλεύσεις με τη βουλγαρική πλευρά που είχαν ο κ. Χατζηδάκης και η διοίκηση της ΔΕΠΑ στο περιθώριο της ΔΕΘ. Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρώτη διακρατική συμφωνία για τον ελληνοβολγαρικό αγωγό υπεγράφη 10 χρόνια πριν, το 2009, όταν ο κ. Χατζηδάκης ήταν και πάλι υπουργός Ενέργειας.
- «Ακαδημαϊκές Ομιλίες» – Νέο βιβλίο του Προκόπη Παυλόπουλου για Κράτος Δικαίου και λειτουργία της Δημοκρατίας
- Ευρωπαϊκή ακροδεξιά Vs Maga: Ο Τραμπ κατάφερε να εξοργίσει ακόμα και τους Ευρωπαίους θαυμαστές του
- Τα δύο αδεσποτάκια, ο Πάρης και ο Στέφος ανυπομονούν να βρουν μια ζεστή, παντοτινή αγκαλιά
- Greece Confirms No Approved Vaccine for Goat and Sheep Pox
- Κέιτ Χάντσον: Η αντίδραση της όταν μαθαίνει την υποψηφιότητα της στα Όσκαρ μαζί με τη μητέρα της Γκόλντι Χον
- NBA: Ασταμάτητοι οι Σπερς, με νίκες συνέχισαν Κλιπέρς και Μπουλς (vids)
- Σαλβαντόρ Νταλί: Το απεγνωσμένο άλμα προς το μεγαλείο
- ΗΠΑ: Ζητούν εν λευκώ άδεια για στρατιωτική παρουσία στη Γροιλανδία – Η συμφωνία του 1951 που «πατάει» ο Τραμπ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 23.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/chinh-le-duc-W5q8uoqss3Q-unsplash-315x220.jpg)






















































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442