Τετάρτη 08 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Η ελληνίδα νηπιαγωγός που ξεχωρίζει και διακρίνεται διεθνώς

Η ελληνίδα νηπιαγωγός που ξεχωρίζει και διακρίνεται διεθνώς

Μια διεθνής διάκριση στην Ελλάδα έφερε η νηπιαγωγός Βίκυ Ξανθοπούλου, η οποία υπηρετεί τη δημόσια εκπαίδευση στο διθέσιο Ολοήμερο Νηπιαγωγείο της Ποταμιάς Θάσου και κέρδισε με το ευφάνταστο περιοδικό αναγνωστικών εμψυχώσεων «Παίζουμε βιβλίο» το διεθνές βραβείο The Freedom Through Literacy Award

Μια διεθνής διάκριση στην Ελλάδα έφερε η νηπιαγωγός Βίκυ Ξανθοπούλου, η οποία υπηρετεί τη δημόσια εκπαίδευση στο διθέσιο Ολοήμερο Νηπιαγωγείο της Ποταμιάς Θάσου και κέρδισε με το ευφάνταστο περιοδικό αναγνωστικών εμψυχώσεων «Παίζουμε βιβλίο» το διεθνές βραβείο The Freedom Through Literacy Award.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα elniplex, πρόκειται για το «Βραβείο Ελευθερίας μέσω του γραμματισμού», που δίνεται από το Judith’s Reading Room από το 2015, ένα αναγνωστικό κέντρο με έδρα την Πενσιλβανία των Η.Π.Α. που προωθεί έμπρακτα την φιλαναγνωσία παγκοσμίως.

Όπως μαρτυρά το όνομα του βραβείου, το Judith’s Reading Room προωθεί και ξεχωρίζει τις βέλτιστες πρακτικές και δράσεις γραμματισμού και κυρίως την ενστάλαξη σε άλλους ανθρώπους της αγάπης για την ανάγνωση. Γιατί η αγάπη για ανάγνωση και το βιβλίο χαρίζουν ελευθερία: στις επιλογές και κυρίως στην σκέψη και άρα στην ίδια τη ζωή.

Το βραβείο του Judith’s Reading Room δίδεται με σκοπό την αναγνώριση και τιμή μεμονωμένων φωνών (και όχι οργανώσεων ή φορέων) υπέρ του αλφαβητισμού από όλους τους κλάδους σε όλο τον κόσμο, καθηγητές, εκπαιδευτικούς, βιβλιοθηκονόμους, συγγραφείς, ερευνητές, κάθε έναν που κάνει μια ξεχωριστή δουλειά με σκοπό να προωθήσει την αγάπη της ανάγνωσης.

Ο πρώτος νικητής, ο παιδαγωγός και συγγραφέας Alvin Irby κέρδισε το βραβείο των 3 χιλιάδων δολαρίων με το πρότζεκτ «Barbershop Books», ένα πρόγραμμα που δημιουργεί φιλικά στα παιδιά περιβάλλοντα για ανάγνωση σε κομμωτήρια με μαύρους εργαζομένους και μαύρα παιδιά και άντρες.  Το πρόγραμμά εκτείνεται πλέον σε 140 κομμωτήρια σε περισσότερες από 30 πόλεις.

Η Ελληνίδα νηπιαγωγός τιμήθηκε για το σημαντικό έργο της σε ένα μέρος όπου «δεν υπάρχει δανειστική βιβλιοθήκη», όπως αναφέρει το σκεπτικό των βραβείων. Το πρόγραμμα «Παίζουμε Βιβλίο» έχει αποδειχθεί «απαραίτητο για την παροχή βασικών εργαλείων γραμματισμού. Για το καινοτόμο, δημιουργικό και παθιασμένο της έργο σε χωριό χωρίς βιβλιοθήκη, το αναγνωστικό κέντρο της Judith απονέμει στην Βίκυ Ξανθοπούλου το Βραβείο Judith 2019 αξίας 500 δολαρίων».

Μιλώντας στο elniplex η Βίκυ Ξανθοπούλου τόνισε πως «αυτή τη στιγμή πλημμυρίζομαι από συναισθήματα χαράς και ικανοποίησης για τη βράβευση αυτή!»

Το «Παίζουμε Βιβλίο» έχει τιμηθεί και σε ελληνικούς διαγωνισμούς (2 φορές από το θεσμό των Education Leaders Awards και μία από το Ελληνικό Τμήμα της IBBY), αλλά πέρα και πάνω από όλα τα βραβεία είναι μια εμπνευσμένη και καθοδηγημένη από την καρδιά δράση που ενθουσιάζει τα παιδιά του νηπιαγωγείου της Ποταμιάς Θάσου, ενός οικισμού περίπου 1.500 κατοίκων στην βορειανατολική άκρη της Ελλάδας.

Sports in

Ο Ολυμπιακός με 2 νίκες, αλλάζει το ελληνικό ποδόσφαιρο!

Πόσο θα αλλάξουν οι συνθήκες για το ελληνικό ποδόσφαιρο στην Ευρώπη, εάν ο Ολυμπιακός κάνει το «2 στα 2» στο Conference League;

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 08 Μαϊου 2024