Ένα παξιμάδι, ντομάτα και τυρί. Αυτός είναι ο βασικός ντάκος ή κουκουβάγια. Απλό θα πείτε. Και ναι και όχι. Η νοστιμιά και η γεύση του εξαρτώνται από την ποιότητα και το είδος των βασικών υλικών αλλά και τους συνδυασμούς που μπορούν να γίνουν.

Πάμε πρώτα στα βασικά:

1) Το παξιμάδι. Συνήθως είναι ένα μεγάλο και κριθαρένιο, μπορούμε, όμως, να χρησιμοποιήσουμε πολλά μικρά και από άλλα υλικά πχ. χαρουπι. Το μυστικό είναι, λένε οι γνώστες, να το βρέξεις. Λίγο, ελάχιστα. Για την ακρίβεια αφήνεις το νερό της βρύσης να τρέχει και το «περνάς» μια φορά από κάτω.

2) Η ντομάτα. Συνήθως τρίβεται στην χοντρή πλευρά του τρίφτη αλλά πολλές φορές κόβεται σε μικρά καρέ. Ούτως ή άλλως, το σημαντικό είναι να χρησιμοποιήσουμε και το ζουμί της μαζί με ελαιόλαδο – είναι αυτό που δίνει μοναδική γεύση στο παξιμάδι.

3) Το τυρί. Το πιο συνηθισμένο είναι η ξινομυζήθρα. Ο συνδυασμός της γλυκειάς ντομάτας με το τυρί αυτό απογειώνει την γεύση. Αυτό δεν σημαίνει φυσικά ότι δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και κάποιο άλλο τυρί, κατσικίσιο ή ξύγαλο, για παράδειγμα.

Είπαμε από την αρχή πως αυτή είναι η βάση. Από κεί και πέρα αναλαμβάνει η φαντασία.

Εδώ παίρνουν τον λόγο οι σεφ του «Γευσιγνώστη» και προτείνουν μοναδικές συνταγές, χρησιμοποιώντας πολλά και διάφορα υλικά. Από ελιές, γλιστρίδα ή αβοκάντο μέχρι καρπούζι ή νεκταρίνια. Μας προτείνουν ακόμα και τούρτα ντάκο!

Θα βρείτε τις συνταγές στον Γευσιγνώστη Ιουλίου που κυκλοφορεί την Κυριακή 7 Ιουλίου με το Βήμα.