Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τι δεν είχε ο Αλέξης Τσίπρας

Τι δεν είχε ο Αλέξης Τσίπρας

Ο πρωθυπουργός δεν είχε το απαιτούμενο γνωστικό υπόβαθρο, την απαραίτητη πνευματική και ηθική συγκρότηση, ώστε να αναδειχθεί σε έναν άξιο κυβερνήτη, μια πραγματικά κυρίαρχη πολιτική προσωπικότητα, που θα αποφασίζει και θα δρα ανεξάρτητα από το εφήμερο και το συγκυριακό

Πολλές και ποικίλες υπήρξαν οι αναλύσεις αναφορικά με τους λόγους που οδήγησαν τον ΣΥΡΙΖΑ στη βαριά εκλογική ήττα του Μαΐου και του Ιουνίου, ήττα που σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα επαναληφθεί στις 7 Ιουλίου, σηματοδοτώντας την αποχώρηση των στελεχών του από τα κυβερνητικά έδρανα.

Δεδομένου ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πέραν πάσης αμφιβολίας ένας καθαρά προσωποπαγής πολιτικός σχηματισμός, φρονώ ότι η αναζήτηση των αιτίων της συντριβής του ως κυβερνητικής παράταξης πρέπει να επικεντρωθεί κατεξοχήν στα λάθη που διέπραξε και στις αδυναμίες που εμφάνισε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την άσκηση των καθηκόντων του επί τεσσεράμισι χρόνια.

Συμπυκνώνοντας και κωδικοποιώντας τα αρνητικά σημεία της πρωθυπουργικής θητείας του, θα μπορούσαμε να ισχυριστούμε ότι ο Αλέξης Τσίπρας —μαζί του, μοιραία, και ο ΣΥΡΙΖΑ— ηττήθηκε κατά κράτος επειδή:

Δεν είχε το απαιτούμενο γνωστικό υπόβαθρο, την απαραίτητη πνευματική και ηθική συγκρότηση, ώστε να αναδειχθεί σε έναν άξιο κυβερνήτη, μια πραγματικά κυρίαρχη πολιτική προσωπικότητα, που θα αποφασίζει και θα δρα ανεξάρτητα από το εφήμερο και το συγκυριακό.

Δεν είχε την ευρύτητα πνεύματος και το πολιτικό θάρρος που θα του επέτρεπαν να υπερβεί ιδεολογικές αγκυλώσεις και εμμονές και να αντιληφθεί τη σύγχρονη πολιτικοκοινωνική πραγματικότητα σε διεθνές επίπεδο.

Δεν είχε άξιους συνεργάτες και συμπαραστάτες προερχόμενους από την παράταξή του, και δεν αναζήτησε τέτοιους εκτός των κομματικών τειχών.

Δεν είχε —δις— το πολιτικό αισθητήριο να προβεί στην επιλογή του κατάλληλου κυβερνητικού εταίρου και να αποφύγει έτσι την παγίδα που έκρυβε η συνεργασία του με τους αλλοπρόσαλλους ΑΝΕΛ.

Δεν είχε συμμάχους στην ελληνική πολιτική σκηνή, καθώς ο ίδιος φρόντιζε επιμελώς, διαιρώντας και διχάζοντας, να κατασκευάζει εχθρούς και να δημιουργεί αντιπαλότητες.

Δεν είχε ένα σαφές σχέδιο, ένα πειστικό αφήγημα κατά την έκφραση του συρμού, για τη διακυβέρνηση της χώρας μετά την πολυδιαφημισμένη από τον ίδιον έξοδό της από τα μνημόνια και την επιτροπεία.

Τέλος, δεν είχε τη γενναιότητα να κοιτάξει στα μάτια τους έλληνες πολίτες και να τους ζητήσει συγγνώμη για όσα τους πλήγωσαν και τους απογοήτευσαν, για όσα προσέβαλαν τη νοημοσύνη τους και την αξιοπρέπειά τους.

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024