Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αισχύλος, το πνεύμα του δικαίου (Μέρος Γ’)

Αισχύλος, το πνεύμα του δικαίου (Μέρος Γ’)

Από την πλουσιότατη παραγωγή του Αισχύλου σώθηκαν ολόκληρες μόλις επτά τραγωδίες, ενδεχομένως εκείνες που βρήκαν ασφαλές καταφύγιο στα σχολεία της περιόδου των Αντωνίνων, όταν έφθινε το ενδιαφέρον για την Κλασική Εποχή

Αμέσως μετά ο Αισχύλος επέστρεψε στην Αθήνα, όπου διαγωνίστηκε (το 468 π.Χ.) με τον Σοφοκλή και κατέλαβε τη δεύτερη θέση.

Τον επόμενο χρόνο αναδείχθηκε νικητής με τη Θηβαϊκή Τριλογία (Λάιος, Οιδίπους, Επτά επί Θήβας) και το 458 π.Χ. με την Ορέστεια.

Η διαφωνία του με το αθηναϊκό κοινό, για την οποία γίνεται λόγος σε ένα χωρίο των Βατράχων του Αριστοφάνη, αποτέλεσε κατά πάσαν πιθανότητα την αιτία που οδήγησε τον Αισχύλο στην εκ νέου μετάβασή του στη Σικελία.

Εκεί, στη Γέλα πιο συγκεκριμένα, απεβίωσε το 456/455 π.Χ. ο μέγιστος αυτός τραγικός, από τον οποίον προήλθε μια ολόκληρη γενεαλογική γραμμή με τραγικούς ποιητές (οι δύο γιοι του, Ευαίων και Ευφορίων, ο ανιψιός του Φιλοκλής κ.ά.).

Ο τάφος του κατέστη τόπος προσκυνήματος για τους υπηρέτες της τραγικής τέχνης, ενώ οι Αθηναίοι τίμησαν τη μνήμη του με έναν ιδιαίτερο νόμο, που επέτρεπε, σε όποιον ασφαλώς το επιθυμούσε, να συμμετάσχει στο διαγωνισμό των τραγικών ποιητών με έργα του Αισχύλου.

Οι γνωστοί τίτλοι δραμάτων του Αισχύλου, σύμφωνα με τον κατάλογο που σώζεται στα χειρόγραφα, ανέρχονται σε εβδομήντα εννιά, με το σχετικό άρθρο της Σούδας να κάνει λόγο για ενενήντα δράματα.

Από αυτήν την πλουσιότατη παραγωγή σώθηκαν ολόκληρες μόλις επτά τραγωδίες, ενδεχομένως εκείνες που βρήκαν ασφαλές καταφύγιο στα σχολεία της περιόδου των Αντωνίνων, όταν έφθινε το ενδιαφέρον για την Κλασική Εποχή.

Αισχύλος, το πνεύμα του δικαίου (Μέρος Α’)

Αισχύλος, το πνεύμα του δικαίου (Μέρος Β’)

Sports in

Μπακς: Παραμένει εκτός ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, χάνει και το Game 3 με τους Πέισερς

Χωρίς τον Γιάννη Αντετοκούνμπο θα αγωνιστούν οι Μπακς κόντρα στους Πέισερς, στο τρίτο ματς της σειράς των Play-offs, όπως ανακοίνωσαν επίσημα τα «Ελάφια»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024