Ουκ εν τω πολλώ το ευ

Τα αγαθά κόποις κτώνται

Ο άνθρωπος φύσει πολιτικόν ζώον

Αριστοτέλης. Η κορυφαία μορφή της αρχαίας ελληνικής σκέψης.

Το αξεπέραστο έργο του οικουμενικού φιλοσόφου και δασκάλου του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

«Αθηναίων Πολιτεία», «Περί ψυχής», «Ποιητική». Τρεις διαχρονικές πραγματείες του Αριστοτέλη περί πολιτικής, περί ψυχής και περί λογοτεχνίας κυκλοφορούν μαζί με το «Βήμα».

Τα αυθεντικά κείμενα με τη μετάφρασή τους, επεξηγηματικά σχόλια και διαφωτιστικές αναλύσεις, σε πολυτελείς σκληρόδετες εκδόσεις.

 

Αριστοτέλης, ο πανεπιστήμων φιλόσοφος

Ο Αριστοτέλης γεννιέται το 384 π.Χ. στα Στάγειρα της Χαλκιδικής. Σε ηλικία 18 ετών πηγαίνει στην Αθήνα για να σπουδάσει στην Ακαδημία του Πλάτωνα,. Μετά τον θάνατο του Πλάτωνα, ο Αριστοτέλης αναχωρεί για την Ασσο της Τρωάδας όπου ιδρύει δική του σχολή. Το 343 π.Χ. αναλαμβάνει την εκπαίδευση του δεκατριάχρονου Αλέξανδρου. Το 335 π.Χ. επιστρέφει στην Αθήνα και διδάσκει στη δική του Περιπατητική Σχολή ως το 323 π.Χ. όταν τον κατηγορούν για ασέβεια –πιθανότατα τα αίτια ήταν πολιτικά, μιας και μετά τον θάνατο του Αλέξανδρου, το αντιμακεδονικό μένος στην Αθήνα είχε ενταθεί– και αναχωρεί για τη Χαλκίδα. Πεθαίνει εκεί, σε ένα κτήμα της μητέρας, ένα χρόνο αργότερα, σε ηλικία 63 ετών.

Ο τίτλος του πανεπιστήμονα φιλοσόφου είναι χαρακτηριστικός της πολυπραγμοσύνης του Αριστοτέλη, ο οποίος ασχολήθηκε στα έργα του με πολλά και ποικίλα θέματα: θέματα λογικής (Κατηγορίαι, Περί ερμηνείας, Αναλυτικά πρότερα κ.ά.), θέματα της φύσης και του κόσμου (Φυσικά, Μετεωρολογικά, Περί ζώων γενέσεως, Περί ψυχής κ.ά.), θέματα μεταφυσικής (Μετά τα φυσικά), θέματα ηθικής (Ηθικά Νικομάχεια κ.ά.), θέματα πολιτικής φιλοσοφίας (Πολιτικά, Αθηναίων Πολιτεία κ.ά.), θέματα ρητορικής και ποίησης (Ρητορική, Ποιητική).

Αυτή την εβδομάδα,

Ποιητική

«Εστιν ουν τραγωδία μίμησις πράξεως σπουδαίας και τελείας»

Η Ποιητική γράφτηκε πιθανότατα μεταξύ 360-355 π.Χ. Σε αντίθεση με τον δάσκαλό του Πλάτωνα, ο οποίος υποτιμούσε την ποίηση, ο Αριστοτέλης την υπερασπίζεται ως μορφή λόγου η οποία υπερβαίνει το ιστορικό, το ειδικό και το συγκεκριμένο και ανοίγεται στο οικουμενικό και στο καθολικό εμπνέοντας στον άνθρωπο αξίες και πρότυπα ηρωικής συμπεριφοράς. Μύθος, πλοκή, χαρακτήρες, μεταφορά και άλλοι όροι αναλύονται σε αυτό το έργο που θεωρείται το πρώτο κείμενο θεωρίας της λογοτεχνίας.

Τον ορισμό της τραγωδίας που δίνει εδώ ο Αριστοτέλης τον έχουν απομνημονεύσει γενιές μαθητών από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα: «Εστιν ουν τραγωδία μίμησις πράξεως σπουδαίας και τελείας, μέγεθος εχούσης, ηδυσμένω λόγω, χωρίς εκάστω των ειδών εν τοις μορίοις, δρώντων και ου δι’ απαγγελίας, δι’ ελέου και φόβου περαίνουσα την των τοιούτων παθημάτων κάθαρσιν». Στην έκδοση που κυκλοφορεί με το «Βήμα», το έργο, σε κείμενο, μετάφραση και σχόλια του Δημητρίου Λυπουρλή, συστηματικού μελετητή του Αριστοτέλη, δεινού φιλόλογου και χαρισματικού συγγραφέα, συνοδεύεται από γλαφυρή εισαγωγή για τη ζωή και το έργο του φιλοσόφου.

Και

ΒHMAgazino.

Και στην απλή έκδοση των €2.