Επικεφαλής μεγάλων επιχειρήσεων, πολιτικοί, τραπεζίτες, καθηγητές και άλλοι ειδικοί γράφουν στο Ειδικό Αφιέρωμα του «Βήματος» και του «Οικονομικού Ταχυδρόμου» για την πορεία της οικονομίας το 2019, μπροστά στις κάλπες, την ταραγμένη Ευρώπη, τις φουρτουνιασμένες αγορές.

Στο πολυσέλιδο ένθετο που κυκλοφορεί την Κυριακή μαζί με «ΤΟ ΒΗΜΑ», 35 προσωπικότητες περιγράφουν το εύρος των προκλήσεων για την ελληνική οικονομία τη νέα χρονιά: Από τις ξένες επενδύσεις και το στοίχημα της ανάπτυξης έως τους φόρους που θα ξαναχτυπήσουν την πόρτα μας· και από τις ανοιχτές πληγές της παγκόσμιας οικονομίας έως το ερώτημα γιατί δεν ήρθε το τέλος της οικονομικής οδύσσειας για τη χώρα.

Επί τάπητος τίθενται τα ζητήματα της «νέας εποχής» για τον κατώτατο μισθό και τις συλλογικές συμβάσεις, αλλά και το εάν πρόκειται για την χρονιά των μεγάλων αποφάσεων για τις τράπεζες, σε τι περιβάλλον καλείται να κινηθεί η ναυτιλία, τα «καμπανάκια» για τον ελληνικό τουρισμό και το «ηλεκτροσόκ» που χρειάζεται ο αγροτικός τομέας.

«Η χρονιά των δράκων»

Το Ειδικό Αφιέρωμα του «Βήματος» και του «Οικονομικού Ταχυδρόμου» ανοίγει όλη την «βεντάλια» των προκλήσεων για την ελληνική οικονομία το 2019. Πρόκειται για μια δύσκολη πορεία μέσα στην ταραγμένη Ευρώπη, ενώ οι πολλαπλές εκλογικές αναμετρήσεις στη χώρα θα έρθουν σε αντίθεση με την ανάγκη διατήρησης της δημοσιονομικής σταθερότητας.

Η νέα χρονιά σηματοδοτεί τη νέα εποχή που οδηγείται η Ελλάδα μετά την έξοδο από τα μνημόνια, τις δυσκολίες επιστροφής στις αγορές και κυρίως την ανάγκη επιτάχυνσης των επενδύσεων στο δρόμο για την ανάπτυξη. Η ελληνική οικονομία επηρεάζεται ασφαλώς και από τις διεθνείς εξελίξεις, όπως η δράση του Τραμπ, οι κινήσεις της Κίνας, το Brexit, το προσφυγικό, αλλά και η έξαρση του λαϊκισμού στην Ευρώπη.

Πώς θα πλεύσει η ελληνική οικονομία μέσα σε αυτό το φουρτουνιασμένο περιβάλλον;

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το αύριο της χώρας αναλύονται από 35 ειδικούς στο οικονομικό ένθετο που φιλοξενείται αυτήν την Κυριακή στο «ΒΗΜΑ».