Από επιτυχία σε επιτυχία προχωρεί η ελληνική κυβέρνηση και ειδικότερα ο στυλοβάτης της Πάνος Καμμένος. Μόλις προ ημερών έφερε στην Βουλή την τροπολογία που είχε προαναγγείλει και με την οποία οι δύο έλληνες στρατιωτικοί που κρατούνται στην Ανδριανούπολη επί τέσσερις και πλέον μήνες θα λαμβάνουν επίδομα ως υπηρετούντες και συνεπώς διαμένοντες μονίμως στην Τουρκία.

Κατά τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης αυτό θα διευκόλυνε την αποφυλάκισή τους.

Σχεδόν αστραπιαία ήταν η αντίδραση της τουρκικής πλευράς, η οποία με επίσημο έγγραφο προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δεν ζήτησε  καν την ανταλλαγή των Τούρκων αξιωματικών με τους δύο Ελληνες, αλλά την έκδοση των «Οκτώ», προκειμένου οι Άγγελος Μητρετώδης και Δημήτρης Κούκλατζης, να έχουν μία «δίκαιη δίκη».

Είναι περισσότερο από προφανές ότι οι Τούρκοι έχουν καταλάβει με τι έχουν να κάνουν και μας δουλεύουν ψιλό γαζί.

Με την διεκδίκησή τους, αφενός δείχνουν ότι περιφρονούν την ελληνική κυβέρνηση.

Την ίδια στιγμή όμως αποκαλύπτουν και ότι η δίκαιη δίκη στην Τουρκία είναι στην διακριτική ευχέρεια κάποιων. Δεν τους απασχολούν ούτε καν τα προσχήματα.

Είναι φανερό ότι με τους δύο έλληνες στρατιωτικούς σε αυτήν την δεινή θέση, η Τουρκία θα διεκδικήσει ανταλλάγματα μέχρις εσχάτων.

Ποια θα είναι αυτά δεν μπορεί κανείς να γνωρίζει, όμως το μόνο σίγουρο είναι πως χωρίς αντάλλαγμα η (όποια) τουρκική κυβέρνηση δεν κάνει παραχωρήσεις.

Επειτα από τέσσερις και πλέον μήνες αναδεικνύεται καθημερινώς τι σημαίνει και τι κοστίζει η ολιγωρία, η αδυναμία εκτίμησης της κρισιμότητας μίας κατάστασης και η ελαφρότητα στην διαχείριση σοβαρών θεμάτων.

Μοναδική ελπίδα για την απελευθέρωση των Μητρετώδη και Κούκλατζη μπορεί να βρεθεί στην διεθνή παρέμβαση. Κατά κάποιους γνωρίζοντες δε τους συσχετισμούς, κάτι τέτοιο θα μπορούσε να είναι εφικτό μόνον μέσω του ΝΑΤΟ, το οποίο είναι ούτως ή άλλως σε μία διαδικασία διερεύνησης των σχέσεών του με την Τουρκία και έχει δυνατότητα να ασκήσει πιέσεις ή/και να μπει σε μία διαδικασία συζήτησης με τον Ερντογάν.

Θα γίνει αυτό κάποια στιγμή; Δυστυχώς μόνο στους ξένους μπορούμε να ελπίζουμε σε αυτήν την περίπτωση. Γιατί αν περιμένουμε από τους δικούς μας…