«Κουρασμένα» ανοσοκύτταρα πίσω από το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Αδελαΐδας στην Αυστραλία ανακάλυψαν ότι ένας συγκεκριμένος τύπος του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου σχετίζεται με την «εξουθένωση» του ανοσοποιητικού συστήματος.
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Αδελαΐδας στην Αυστραλία ανακάλυψαν ότι ένας συγκεκριμένος τύπος του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου σχετίζεται με την «εξουθένωση» του ανοσοποιητικού συστήματος.
Όπως αναφέρεται σε σχετικό άρθρο του επιστημονικού εντύπου Gut, η ανακάλυψη έγινε από τον Δρ Πάτρικ Χοτζες της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Αδελαΐδας και τους συνεργάτες του.
Οι επιστήμονες επικεντρώθηκαν σε μια μικρή ομάδα ασθενών με διάφορους τύπους του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου και για πρώτη φορά τους έθεσαν υπό ιατρική παρακολούθηση για έναν χρόνο, συγκρίνοντας δείγματα αίματος που είχαν ληφθεί όταν οι ασθενείς είχαν συμπτώματα και όταν ήταν ελεύθεροι συμπτωμάτων.
Όλοι οι ασθενείς με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου που προκαλεί διάρροια διαπιστώθηκε ότι είχαν το ίδιο είδος εξουθένωσης στα Τ-κύτταρα του ανοσοποιητικού τους.
«Είναι η πρώτη φορά που ανακαλύπτουμε ότι στους ασθενείς με ευερέθιστο έντερο που προκαλεί διάρροια, τα Τ-κύτταρα φαίνονταν κουρασμένα ή να έχουν εξαντληθεί. Τα συγκεκριμένα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος ανταποκρίνονται λιγότερο στην περίπτωση διέγερσης, εκκρίνοντας λιγότερους διαμεσολαβητές και γενικά διαχωρίζονται λιγότερο. Αυτό το είδος της αντίδρασης συχνά παρατηρείται στις χρόνιες λοιμώξεις», εξηγεί ο Δρ Χοτζες.
Σε κάθε περίπτωση ο ερευνητής πιστεύει ότι πρόκειται για σημαντική ανακάλυψη, καθώς θα βοηθήσει στην περαιτέρω διάκριση των διαφόρων τύπων του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου. Απώτερος στόχος των επιστημόνων είναι να κατανοήσουν καλύτερα πως μπορούν να διαγνώσουν και θεραπεύσουν την πάθηση.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, η μέχρι σήμερα έρευνα για το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου έχει αναδείξει τη σχέση του με το στρες, ενώ έχει αποδειχθεί ότι η κορτιζόλη και οι ορμόνες του στρες μπορούν να μπλοκάρουν το ανοσοποιητικό σύστημα.
Μαίρη Μπιμπή
health.in.gr
- Απόφαση ονοματοδοσίας Σχολικού Γυμναστηρίου σε «Ιωάννης Ιωαννίδης»
- Στο 2,5% ο πληθωρισμός τον Ιανουάριο – Πού καταγράφονται οι μεγαλύτερες ανατιμήσεις
- Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη σωφρονιστικός υπάλληλος, κατηγορούμενος για διακίνηση ναρκωτικών
- «Βόμβα» στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες: Αποκλείστηκε ο Ουκρανός για το κράνος με τους νεκρούς αθλητές
- Σαμουράι: Η αληθινή ιστορία πίσω από τον μύθο των άτρωτων πολεμιστών
- Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη σωφρονιστικός υπάλληλος – Κατηγορείται για διακίνηση ναρκωτικών
- Ιταλία: Δίχρονο παιδί κινδυνεύει να πεθάνει έπειτα από πρωτοφανές ιατρικό λάθος σε μεταμόσχευση
- Kαταιγίδα Nils: Σαρώνει τη Γαλλία – Ένας νεκρός και 850.000 σπίτια χωρίς ρεύμα
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Πέμπτη 12.02.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/02/bernard-WQChxc_ZPE4-unsplash-315x220.jpg)


























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442