Το κάπνισμα κατά την κύηση αυξάνει τον κίνδυνο αυτισμού στα κορίτσια
Νέα στοιχεία για την επίπτωση του καπνίσματος στον κίνδυνο εκδήλωσης αυτισμού προσφέρει βρετανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Nature Scientific Reports. Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μπριστολ υποστηρίζουν ότι αν η γιαγιά από την πλευρά της μητέρας κάπνιζε στη διάρκεια της εγκυμοσύνης της κόρης, τότε η εγγονή αντιμετωπίζει κατά 67% αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσει ενδείξεις αυτισμού.
Νέα στοιχεία για την επίπτωση του καπνίσματος στον κίνδυνο εκδήλωσης αυτισμού προσφέρει βρετανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Nature Scientific Reports. Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μπριστολ υποστηρίζουν ότι αν η γιαγιά από την πλευρά της μητέρας κάπνιζε στη διάρκεια της εγκυμοσύνης της κόρης, τότε η εγγονή αντιμετωπίζει κατά 67% αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσει ενδείξεις αυτισμού.
Έχει, επίσης, 53% αυξημένο κίνδυνο να διαγνωσθεί με διαταραχή του φάσματος του αυτισμού.
Το ίδιο δεν φαίνεται να ισχύει για την περίπτωση των άρρενων εμβρύων, χωρίς προς το παρόν οι λόγοι να είναι σαφείς.
Οι επιστήμονες με επικεφαλής τον καθηγητή Μάρκους Πέμπρεϊ, ανέλυσαν στοιχεία για 14.500 παιδιά που είχαν γεννηθεί τη δεκαετία του 1990 καθώς τα τελευταία χρόνια τα περιστατικά αυτισμού εμφανίζουν αύξηση. Πολλοί παράγοντες, γενετικοί και περιβαλλοντικοί, μπορεί να παίζουν ρόλο σ’ αυτό.
Η καθηγήτρια Τζιν Γκόλντινγκ σχολιάζει ότι «το να προστατεύσει μια μητέρα το παιδί της από τον καπνό του τσιγάρου, είναι ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορεί να κάνει για να δώσει ένα υγιές ξεκίνημά στη ζωή του. Τώρα, βρήκαμε ότι η αποφυγή του καπνίσματος στην εγκυμοσύνη αφορά όχι μόνο τα παιδιά, αλλά και τα εγγόνια».
health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Μπορεί το χαβιάρι να δώσει ώθηση στις πωλήσεις των McDonald’s;
- Πλοία του πολεμικού ναυτικού των ΗΠΑ συγκρούστηκαν στην Καραϊβική [βίντεο]
- Οι ΗΠΑ κλείνουν το γραφείο της DEA στη Δομινικανή Δημοκρατία εξαιτίας κατηγοριών για διαφθορά
- Συμφωνία Ταϊβάν – ΗΠΑ με μείωση των δασμών και αύξηση των αγορών αμερικανικών προϊόντων
- Γουατεμάλα: Ο δημοσιογράφος Ρουβέν Σαμόρα βγαίνει από τη φυλακή και τίθεται σε κατ’ οίκον κράτηση
- Από «ζόμπι» σε γίγαντα της AI – Πώς η SK Hynix έγινε ο κρυφός σύμμαχος της Nvidia
- Στην ΑΕΚ μέχρι το 2027 ο Πέτρος Μάνταλος
- «Οι ΗΠΑ είναι απολύτως προσηλωμένες στο ΝΑΤΟ» – «Δεν ανησυχώ για τις διαφωνίες» λέει ο Μαρκ Ρούτε
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 13.02.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/02/jeswin-thomas-UiL3INnJzQw-unsplash-1-315x220.jpg)









![Πλοία του πολεμικού ναυτικού των ΗΠΑ συγκρούστηκαν στην Καραϊβική [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/02/uss-truxtun-128x85.jpg)




![Πλοία του πολεμικού ναυτικού των ΗΠΑ συγκρούστηκαν στην Καραϊβική [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/02/uss-truxtun-315x220.jpg)











































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442