Τουσκ προς Άγκυρα: Μέχρι Οκτώβριο θα συζητάμε για την κατάργηση της βίζας
Η ΕΕ βρίσκεται πιο κοντά στην κατάργηση της βίζας για τις μετακινήσεις των Τούρκων στην Ευρώπη, αλλά οι συνομιλίες θα συνεχισθούν μέχρι τουλάχιστον τον Οκτώβριο, δηλώνει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, προσγειώνοντας απότομα την Άγκυρα.
Η ΕΕ βρίσκεται πιο κοντά στην κατάργηση της βίζας για τις μετακινήσεις των Τούρκων στην Ευρώπη, αλλά οι συνομιλίες θα συνεχισθούν μέχρι τουλάχιστον τον Οκτώβριο, δηλώνει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, προσγειώνοντας απότομα την Άγκυρα.
Μιλώντας στην Bild και απαντώντας ερώτηση «πότε θα καταργηθεί η βίζα για τους Τούρκους», ο Τουσκ απαντά:
«Όταν θα έχουν εκπληρωθούν όλοι οι όροι, χωρίς εξαιρέσεις… Είναι βέβαιο ότι οι διαπραγματεύσεις θα διαρκέσουν μέχρι τον Οκτώβριο, αλλά πλησιάζουμε.»
Η συμφωνία για την κατάργηση του καθεστώτος της βίζας για τους τούρκους πολίτες με αντάλλαγμα τον περιορισμό της ροής προσφύγων και μεταναστών προς την Ευρώπη συναντά προσκόμματα στην αντιτρομοκρατική τουρκική νομοθεσία, η οποία αφήνει περιθώρια για διασταλτική ερμηνεία του όρου τρομοκρατική δράση.
Ο αντιτρομοκρατικός νόμος χρησιμοποιείται για τον περιορισμό της ελευθερίας της έκφρασης και της ελευθεροτυπίας στην Τουρκία και κατηγορίες έχουν διατυπωθεί κατά πανεπιστημιακών, δημοσιογράφων και συγγραφέων.
Η Τουρκία διατείνεται ότι ο αντιτρομοκρατικός νόμος είναι απαραίτητος για την αντιμετώπιση πολλαπλών απειλών για την ασφάλειά της.
Η Αγκυρα θεωρεί ότι περιμένει θετική έκβαση των συνομιλιών με την ΕΕ για την κατάργηση του καθεστώτος της βίζας εντός των προσεχών ημερών.
Στις 30 και 31 Ιανουαρίου, στο Ολύμπια θα πραγματοποιηθεί η συναυλία «Δύο Επέτειοι, Μία Σκηνή» - αφορμή τη συμπλήρωση 30 δημιουργικών χρόνων του συνθέτη Κώστα Λειβαδά και για τα 40 χρόνια της Ορχήστρας Νυκτών Εγχόρδων «Θανάσης Τσιπινάκης» του Δήμου Πατρέων.