Διαβεβαίωση Μογκερίνι στην Τουρκία για τα τρία δισ. ευρώ για το προσφυγικό
«Πεπεισμένη» ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα προχωρήσει σε «εύλογο χρονικό διάστημα» στη διάθεση του ποσού των τριών δισ. ευρώ στην Τουρκία για τη διαχείριση του προσφυγικού, παρά τις εντάσεις που προβάλλει η Ιταλία, δήλωσε η επικεφαλής διπλωματίας της ΕΕ κατά τη διάρκεια επίσκεψής της στην Τουρκία -από όπου κάλεσε επίσης σε άμεση κατάπαυση του πυρός στα νοτιοανατολικά της χώρας, ενώ διαμήνυσε πως όλες οι πλευρές θα πρέπει να μετάσχουν στις ειρηνευτικές συνομιλίες στη Συρία.
«Πεπεισμένη» ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα προχωρήσει σε «εύλογο χρονικό διάστημα» στη διάθεση του ποσού των τριών δισ. ευρώ στην Τουρκία για τη διαχείριση του προσφυγικού, παρά τις εντάσεις που προβάλλει η Ιταλία, δήλωσε η επικεφαλής διπλωματίας της ΕΕ κατά τη διάρκεια επίσκεψής της στην Τουρκία -από όπου κάλεσε επίσης σε άμεση κατάπαυση του πυρός στα νοτιοανατολικά της χώρας, ενώ διαμήνυσε πως όλες οι πλευρές θα πρέπει να μετάσχουν στις ειρηνευτικές συνομιλίες στη Συρία.
Κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με την Φεντερίκα Μογκερίνι, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου επέμεινε ωστόσο ότι οι προσπάθειες που καταβάλλονται για να συμπεριληφθούν «τρομοκρατικές οργανώσεις όπως η συριακή κουρδική YPG» (η πολιτοφυλακή Μονάδες Προστασίας του Κουρδικού Λαού), στην αντιπροσωπεία της συριακής αντιπολίτευσης για τις ειρηνευτικές συνομιλίες για τη Συρία είναι πολύ επικίνδυνες και μπορεί να υπονομεύσουν τη διαδικασία.
Όσον αφορά την ευρωπαϊκή βοήθεια των τριών δισ. ευρώ προς την Τουρκία, η Μογκερίνι δήλωσε ότι το ποσό που δεσμεύτηκαν οι Βρυξέλλες ότι θα χορηγήσουν στην Άγκυρα για την παροχή βοήθειας στους πρόσφυγες που βρίσκονται στο έδαφός της θα διατεθεί σε «εύλογο χρονικό διάστημα».
Η Ιταλία προβάλλει ενστάσεις στη διάθεση των κονδυλίων τονίζοντας ότι χρειάζεται να υπάρξει μεγαλύτερη σαφήνεια για το πώς θα διατεθεί το ποσό.
«Οι συνομιλίες συνεχίζονται, είμαι πεπεισμένη ότι τα χρήματα θα διατεθούν εδώ σε εύλογο χρονικό διάστημα. Τα χρήματα αυτά δεν είναι χαρτζιλίκι, δεν θα πάνε στα χέρια της τουρκικής κυβέρνησης, είναι χρήματα που προορίζονται για προγράμματα για τους πρόσφυγες» τόνισε η Μογκερίνι.
Άγκυρα και Βρυξέλλες υπέγραψαν στα τέλη Νοεμβρίου «σχέδιο δράσης» που προβλέπει ευρωπαϊκή βοήθεια τριών δισ. ευρώ στις τουρκικές αρχές με αντάλλαγμα τη δέσμευσή τους να ελέγχουν καλύτερα τα σύνορά τους και να καταπολεμούν τους διακινητές μεταναστών και προσφύγων.
Ωστόσο η συμφωνία αυτή καθυστερεί να φέρει αποτελέσματα, με χιλιάδες πρόσφυγες να συνεχίζουν καθημερινά τον επικίνδυνο διάπλου ανάμεσα στις τουρκικές ακτές και τα ελληνικά νησιά, που αποτελούν είσοδο προς την ΕΕ, παρά τις κακές καιρικές συνθήκες του χειμώνα.
Η Τουρκία έχει επανειλημμένα διαμαρτυρηθεί για τις καθυστερήσεις της καταβολής των τριών δισ. ευρώ.
Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου έθεσε το θέμα παρουσία της Μογκερίνι. «Δεν το παίρνουμε προσωπικά. Αλλά ακόμη και η ελάχιστη καθυστέρηση επηρεάζει την καθημερινή ζωή των προσφύγων, την εκπαίδευση και την κατάσταση της υγείας τους» είπε ο Τσαβούσογλου.
Μιλώντας για την κατάσταση στη νοτιοανατολική Τουρκία, η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας κάλεσε σε άμεση κατάπαυση του πυρός και επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. «Ζητούμε την άμεση κατάπαυση του πυρός στην νοτιοανατολική Τουρκία», τόνισε η Μογκερίνι αναφέροντας επίσης ότι η ΕΕ «καταδικάζει απερίφραστα κάθε μορφή τρομοκρατίας».
Άμεση ήταν η αντίδραση του υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας Βολκάν Μποζκίρ, ο οποίος κατέστησε σαφές ότι η χώρα του σκοπεύει να συνεχίσει τις μάχες κατά των κούρδων ανταρτών. «
«Ως κυρίαρχη χώρα, η Τουρκία θα συνεχίσει τη μάχη της εναντίον όλων των τρομοκρατικών οργανώσεων, συμπεριλαμβανομένου του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), οι οποίες απειλούν την εθνική της ασφάλεια. Ενεργώντας έτσι, προσπαθούμε να προστατεύουμε τα δικαιώματα των πολιτών μας» δήλωσε ο Μποζκίρ στην ίδια συνέντευξη Τύπου.
ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό
- Σπιτικός ζωμός οστών: Είναι τόσο ωφέλιμος για τον σκύλο;
- Τραμπ: Απειλεί να στείλει και δεύτερο αεροπλανοφόρο στο Ιράν, ενώ υποδέχεται τον Νετανιάχου
- Κάνοντας τη λιτότητα συνταγματική προσταγή
- «Στο στόχαστρο του Παναθηναϊκού και ο Ρόμπινσον-Ερλ, που έμεινε ελεύθερος από το NBA» (vids)
- Greek State to Re-Issue 10Y Bond
- Γιώργος Μαζωνάκης: Εσπευσμένα στο νοσοκομείο – Τι συνέβη
- Πώς θα αποφύγετε τον φόρο αν έχετε ανείσπρακτα ενοίκια
- Ο Ντε Πολ «γείωσε» τη σύντροφό του: «Είπα ότι τον αγαπώ και μου απάντησε ότι αυτός αγαπά τον Μέσι»
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 11.02.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/02/clay-leconey-LdyTTsIppB8-unsplash-315x220.jpg)


























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442