Προσφυγικό: Μέτρα για την οικονομική ενίσχυση των νησιών
Επιπλέον μέτρα κυρίως για την οικονομική ενίσχυση των νησιών που αντιμετωπίζουν τις μεταναστευτικές ροές ανακοίνωσε η υπηρεσιακή κυβέρνηση. Αίσθηση προκαλεί η δήλωση του υπηρεσιακού υπουργού Ναυτιλίας ότι «τέσσερα εκατομμύρια πρόσφυγες αυτή την ώρα στην Τουρκία ίσως περιμένουν να περάσουν απέναντι. Πρέπει να το πούμε στους εταίρους μας».
Δέκα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών με εμπειρία στη διαχείριση ευρωπαϊκών προγραμμάτων θα διατεθούν στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομίας, Νίκος Χριστοδουλάκης στη συνέντευξη Τύπου για το προσφυγικό.
Ο κ. Χριστοδουλάκης επισήμανε επίσης ότι θα υπάρξει οικονομική στήριξη των νησιών που δέχονται τις μεγάλες προσφυγικές ροές και που αντιμετώπισαν κατάρρευση της τουριστικής κίνησης.
Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, εξήγησε ότι τα μέτρα που λαμβάνει η υπηρεσιακή κυβέρνηση είναι αποσυμφόρησης των νησιών, «με στόχο να κρατήσουμε τις ροές σε επίπεδα που οι τοπικές κοινωνίες μπορούν να αντέξουν, χωρίς όμως τη δημιουργία χώρων συμφόρησης στην Αθήνα».
Ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας, Χρήστος Ζώης, δήλωσε ότι από τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του, «τέσσερα εκατομμύρια πρόσφυγες και μετανάστες αυτή την ώρα στην Τουρκία ίσως περιμένουν να περάσουν απέναντι, Έχω την υποχρέωση να μην τα αποκρύψω και πρέπει να τα πούμε στους εταίρους μας» παρατήρησε.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο κ. Ζώης, από τα 240 πλοία του Λιμενικού, το 36% είναι ακινητοποιημένα, ενώ από τα επτά αεροπλάνα τα τέσσερα είναι σε ακινησία, και από τα έξι ελικόπτερα μόνο το ένα πετάει, λόγω καταπόνησης και δυσκολίας εύρεσης.
Ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτης, Αντώνης Μακρυδημήτρης αποκάλυψε ότι η ΕΛ.ΑΣ. χρωστά 9 εκατ. ευρώ σε προμηθευτές για τη σίτιση των προσφύγων.
Ο ίδιος υπογράμμισε ότι πέντε ελληνικά νησιά δέχονται τον κύριο όγκο των προσφύγων, η Λέσβος (δέχεται το 50%), η Κως (28%), η Χίος (14%), η Σάμος (12%) και η Λέρος.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Βίλατζ Λιμπερταδόρες: Πρώτο σφύριγμα στη Δαμάστα Ηρακλείου – Απόψε στο MEGA
- Μεγάλη Εικόνα: Έρχεται στις 16 Φεβρουαρίου με τους Ευάγγελο Βενιζέλο και Ντόρα Μπακογιάννη
- Βρυξέλλες: Έφοδος της αστυνομίας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή – Εν εξελίξει έρευνα για υπόθεση πώλησης ακινήτων
- Αποθέωση για τον ΟΦΗ στο Ηράκλειο (pics, vid)
- 28ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: Τα 5 ντοκιμαντέρ για το περιβάλλον από τη Γροιλανδία στον Καναδά
- Κραν Μοντανά: «Σκοτώσατε τον γιο μου, θα πληρώσετε» – Προπηλάκισαν τους ιδιοκτήτες του μοιραίου μπαρ
- Η Αυστραλία στους 50 βαθμούς – Ρεκόρ ζέστης και πυρκαγιές σημαδεύουν το καλοκαίρι στο νότιο ημισφαίριο
- Betsson: Ψηφίζεις τους κορυφαίους των ημιτελικών και διεκδικείς μια θέση στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας Betsson
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Πέμπτη 12.02.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/02/bernard-WQChxc_ZPE4-unsplash-315x220.jpg)


























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442