«Τα μάγια της Πεταλούδας» το πρώτο θεατρικό του Λόρκα
Το πρώτο θεατρικό έργο του ποιητή Φρεντερίκο Γκαρθία Λόρκα τα «Μάγια της Πεταλούδας» με πρωταγωνιστές έντομα σε μορφή μιούζικαλ, που απευθύνεται σε νέους κάθε ηλικίας παίζεται στο Σύγχρονο Θέατρο. Τη σκηνοθεσία υπογράφει η Νικολέτα Ξεναρίου και την πρωτότυπη μουσική ο Χρίστος Θεοδώρου. Δείτε τη συνέντευξη: Νικολέττα Ξεναρίου: «Ζωή με συμβιβασμούς δεν είναι ζωή. Δεν αρκεί…» […]
Το πρώτο θεατρικό έργο του ποιητή Φρεντερίκο Γκαρθία Λόρκα τα «Μάγια της Πεταλούδας» με πρωταγωνιστές έντομα σε μορφή μιούζικαλ, που απευθύνεται σε νέους κάθε ηλικίας και παίζεται στο Σύγχρονο Θέατρο. Τη σκηνοθεσία υπογράφει η Νικολέτα Ξεναρίου και την πρωτότυπη μουσική ο Χρίστος Θεοδώρου.
Πρόκειται για μια κωμωδία όπου ο νεαρός Λόρκα ταυτίζεται με τον πρωταγωνιστή της κωμωδίας του, τον νεαρό Σκαθαράκο που διψά για μια ζωή γεμάτη ποίηση και ελευθερία.
Πάνω σ’ αυτόν τον καμβά ο ποιητής πλέκει και ανατρέπει την καθημερινότητα της ζωής των εντόμων του, δημιουργεί μια κοινωνία που μπαίνει σε κρίση, εξαιτίας της παράξενης φύσης του Σκαθαράκου – ποιητή, που επιμένει στην αναζήτηση της Ελευθερίας. Όλα ανατρέπονται και η κρίση ανάμεσα στα έντομα βαθαίνει όταν εμφανίζεται μια πληγωμένη πεταλούδα. Ο Σκαθαράκος την ερωτεύεται και θέλει να την κρατήσει κοντά του. Όμως τελικά η πεταλούδα υπακούοντας στην ελεύθερη φύση της, πετά για τον δικό της κόσμο.

Στην παράσταση, 17 νέοι ηθοποιοί μεταμορφώνονται στην πολύχρωμη κοινότητα των εντόμων του Lorca και μέσα από την πρωτότυπη μουσική, το τραγούδι και τον χορό, στήνουν έναν καινούργιο τρόπο αφήγησης του κλασικού αριστουργήματος.
Η αναζήτηση της ελευθερίας, ο έρωτας, η ανατροπή – βασικές ανησυχίες των εφήβων και ζητούμενα του ποιητή, γίνονται οι άξονες της παράστασης και η θεατρική πράξη γίνεται η απάντηση στο δύσκολο αίτημα του ανθρώπου για ελευθερία.
Ο Χρίστος Θεοδώρου έγραψε μια ευαίσθητη και ευφάνταστη μουσική πάνω στο λιμπρέτο του Μιχάλη Γελασάκη και μαζί με τη χορογράφο και σκηνοθέτιδα Νικολέτα Ξεναρίου και την ομάδα των ηθοποιών, δούλεψαν όλοι μαζί εντατικά και με όρεξη για πάνω από ένα χρόνο. Με τη συνέργεια και της σκηνογράφου Κωνσταντίνας Κρίγκου, δημιούργησαν μία παράσταση πρωτότυπη, γεμάτη φαντασία και ενέργεια.
Συντελεστές
Μουσική: Χρίστος Θεοδώρου
Λιμπρέτο: Μιχάλης Γελασάκης
Σκηνοθεσία: Νικολέτα Ξεναρίου
Δραματουργική Επεξεργασία: Κωστής Καπελώνης
Φωτισμοί: Κατερίνα Μαραγκουδάκη
Σκηνικά- Κοστούμια: Κωνσταντίνα Κρίγκου
Μουσική Διδασκαλία: Οδυσσέας Ιωάννου Κωνσταντίνου
Β. Σκηνοθέτη: Μαντώ Κεραμυδά
Παίζουν οι: Χριστίνα Απαννά, Άννα-Μαρία Βέλλη, Βαγγέλης Γαβριήλ, Μαρτίνα Δημοπούλου, Ισμήνη Κακούρα Βαρακλή, Άρης Κανέλλος, Ανδρέας Κανελλόπουλος, Μαρία Καρύδη, Ζωή Κατσαμάνη, Νίκος Κουρνιάτης, Χριστίνα Μαριάνου, Εμα Μαυρέλη, Παύλος Παυλίδης, Κατερίνα Πρωτονοταρίου, Μάριος Ράμμος, Άννα Χανιώτη, Βαρβάρα Χριστοφή.
Παίζουν οι μουσικοί: Χρίστος Θεοδώρου (πιάνο, μεταλλόφωνο), Θεοδόσης Άγγελος Σμυρνιός (κρουστά), Παύλος Παυλίδης (ακορντεόν)
Η παράσταση είναι μια σύμπραξη του Σύγχρονου Θεάτρου και της Σχολής Θεάτρου «Δήλος» – Δήμητρα Χατούπη, και παίζεται κάθε Σάββατο στις 18:00 & κάθε Κυριακή στις 15:00
Διάρκεια παράστασης: 75’ χωρίς διάλειμμα
Τιμή εισιτηρίου: 10 ευρώ
Προπώληση: viva.gr (πατήστε εδώ)| τηλεφωνικά στο 11876 | στα καταστήματα PUBLIC, Παπασωτηρίου, Seven Spots, Ianos, Reload.
Καθημερινές παραστάσεις για σχολεία κατόπιν συνεννόησης στο τηλ: 6973496178 (Μαντώ Κεραμυδά) και e-mail: magiapetaloudas@gmail.com
Σύγχρονο Θέατρο: Ευμολπιδών 45, Γκάζι – τηλ: 210 3464380
- Βολιβία: Κινητοποιήσεις εργαζομένων στα ορυχεία εναντίον της κατάργησης των επιδοτήσεων στα καύσιμα
- Συρία: Αεροπορικοί βομβαρδισμοί της Ιορδανίας εναντίον κυκλωμάτων διακίνησης ναρκωτικών
- Ονδούρα: Η κυβέρνηση Τραμπ «συνεχάρη» τον εκλεκτό της νέο πρόεδρο της χώρας
- Βόρεια Κορέα: Εκτόξευση νέου τύπου πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς και παρουσίαση πυρηνοκίνητου υποβρυχίου
- Παναθηναϊκός: Στις 39.074 θέσεις η τελική χωρητικότητα του νέου γηπέδου στον Βοτανικό
- Ονδούρα: Ο εκλεκτός του Τραμπ αναδεικνύεται πρόεδρος σε μια αμφισβητούμενη διαδικασία
- Ρεβεγιόν στα πιο διάσημα εστιατόρια του κόσμου
- Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Πέμπτη 25.12.2025]
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Πέμπτη 25.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/evgeni-tcherkasski-bE4C_M7M4xY-unsplash-1-315x220.jpg)

























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442