Προς κατάθεση στη Βουλή το νομοσχέδιο για την αγορά φυσικού αερίου
Τη δυνατότητα επιλογής προμηθευτή φυσικού αερίου θα δίνει στο σύνολο των καταναλωτών το νομοσχέδιο για την απελευθέρωση της αγοράς που θα κατατεθεί εντός του επομένου δεκαπενθήμερου, επανάλαβε, μιλώντας σε συνέδριο, ο υφυπουργός ΠΕΚΑ Ασ.Παπαγεωργίου. Σημειώνεται πως η κατάργηση του μονοπωλίου των Εταιρειών Παροχής Αερίου (ΕΠΑ) στη λιανική αγορά είναι μνημονιακή υποχρέωση.
Τη δυνατότητα επιλογής προμηθευτή φυσικού αερίου θα δίνει στο σύνολο των καταναλωτών το νομοσχέδιο για την απελευθέρωση της αγοράς αερίου που θα κατατεθεί εντός του επομένου δεκαπενθήμερου στη Βουλή.
Μιλώντας στο συνέδριο «Επενδύσεις στην Ελλάδα και Αναπτυξιακή Προοπτική» ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Ασημάκης Παπαγεωργίου αναφέρθηκε αναλυτικά στο προς κατάθεση νομοσχέδιο, αλλά και στα μέτρα που ελήφθησαν τα τελευταία χρόνια και με τα οποία επιλύθηκαν πολλές στρεβλώσεις στην ενεργειακή αγορά.
Σημειώνεται πως η κατάργηση του μονοπωλίου των Εταιρειών Παροχής Αερίου (ΕΠΑ) στη λιανική αγορά είναι μνημονιακή υποχρέωση, για την οποία η χώρα έχει λάβει ολιγόμηνη παράταση, καθώς η μεταρρύθμιση συμπεριλαμβανόταν στα «προαπαιτούμενα» του Ιουνίου.
Με τη νομοθετική παρέμβαση θα διαχωρίζονται οι δραστηριότητες διαχείρισης δικτύου και προμήθειας αερίου, που σημαίνει ότι και τρίτοι προμηθευτές θα μπορούν να δραστηριοποιηθούν στην πώληση αερίου εντός των γεωγραφικών ορίων των τριών ΕΠΑ, Αττικής, Θεσσαλονίκης και Θεσσαλίας, οι οποίες σήμερα έχουν το μονοπώλιο.
Ο κ. Παπαγεωργίου αναφέρθηκε στην αντιμετώπιση του ελλείμματος του λογαριασμού Ανανεώσιμων Πηγών, στην απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρισμού με δημοπρασίες, οι οποίες και θα ξεκινήσουν την επόμενη χρονιά, στην προώθηση αποκρατικοποιήσεων, κ.α..
Στο ίδιο πλαίσιο τόνισε πως η διαφοροποίηση των πηγών εφοδιασμού με φυσικό αέριο με τον αγωγό ΤΑΡ και την αναβάθμιση του σταθμού υγροποιημένου αερίου στη Ρεβυθούσα δημιουργούν συνθήκες περαιτέρω συμπίεσης των τιμών του αερίου.
Ο διευθύνων σύμβουλος του Διαχειριστή του Συστήματος Φυσικού Αερίου, Κώστας Ξιφαράς, ανέφερε ότι ο ΔΕΣΦΑ ανέλαβε τη συντήρηση του αγωγού ΤΑΡ στην Ελλάδα και συζητά το ενδεχόμενο να επεκτείνει το συμβόλαιο και εκτός συνόρων.
Είπε, ακόμη, ότι η επέκταση του δικτύου στην Πελοπόννησο για την τροφοδοσία της νέας μονάδας της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη (βρίσκεται σε τελική φάση) θα ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο, ενώ τον Ιανουάριο θα ολοκληρωθεί ο αγωγός τροφοδοσίας με αέριο του διυλιστηρίου των ΕΛΠΕ στην Ελευσίνα.
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ), Γιάννης Γιαρέντης, ανέφερε ότι το επενδυτικό πρόγραμμα του διαχειριστή την επόμενη δεκαετία διαμορφώνεται σε 2,5 δισ. ευρώ.
Τα μεγαλύτερα έργα αφορούν τη διασύνδεση της Κρήτης με το ηπειρωτικό δίκτυο, κόστους 1 δισ. ευρώ, που αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2021, καθώς και την αντίστοιχη διασύνδεση των Κυκλάδων που έχει ξεκινήσει.
Οι επενδύσεις αυτές όπως είπε θα οδηγήσουν σε σημαντική ελάφρυνση των καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας καθώς μειώνεται το κονδύλι των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας μέσω του οποίου επιδοτείται η παραγωγή ρεύματος από αυτόνομες πετρελαϊκές μονάδες στα νησιά.