
Όχι στο «κούρεμα», ναι στην ελάφρυνση του χρέους
Ο υποψήφιος του ΕΛΚ για την προεδρία της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ απορρίπτει ένα νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, υπενθυμίζοντας τη δέσμευση του Eurogroup για ελάφρυνση των ελληνικών υποχρεώσεων.

Δεν χρειαζόμαστε ένα νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους», υπογράμμισε σε προεκλογική του ομιλία, στο Μπραουνσβάιγκ της Γερμανίας, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Όπως επισήμανε ο πρώην πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και πρόεδρος του Eurogroup, η Ευρώπη θα πρέπει να τηρήσει απαρέγκλιτα τις δεσμεύσεις έναντι της Ελλάδας που απορρέουν από την απόφαση του Eurogroup στις 27 Νοεμβρίου του 2012.
«Το Eurogroup θα πρέπει τώρα να κάνει παραχωρήσεις στην Ελλάδα»
Τότε οι υπουργοί Οικονομικών των χωρών της ευρωζώνης «είχαν υποσχεθεί ελαφρύνσεις κατά την εξυπηρέτηση του ελληνικού χρέους, εφόσον η χώρα επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα. Αυτός ο όρος εκπληρώθηκε», υπενθυμίζει σε σχετική ανταπόκριση από το Μπραουνσβάιγκ η γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt.
«Το Eurogroup θα πρέπει τώρα να κάνει παραχωρήσεις στην Ελλάδα όσον αφορά τα επιτόκια των δανείων», πρότεινε στην ομιλία του ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.
Tο ζήτημα του «κουρέματος» του χρέους θα επιστρέψει
Στην ίδια εφημερίδα δημοσιεύεται σχόλιο της Ρουθ Μπέρσενς, με τίτλο «Ζεστά και κρύα ντους για την Αθήνα». Η ανταποκρίτρια της εφημερίδας στις Βρυξέλλες υποστηρίζει ότι το ζήτημα του «κουρέματος» του χρέους θα επιστρέψει αναπόφευκτα στην ημερήσια διάταξη.
«Για τις κυβερνήσεις των κρατών της ευρωζώνης ένα τέτοιο ενδεχόμενο είναι ιδιαιτέρως δυσάρεστο…, καθώς κάτι τέτοιο θα επιβάρυνε πλήρως τους δημόσιους πιστωτές. Τα κράτη μέλη της ευρωζώνης θα πρέπει σε μια τέτοια περίπτωση για πρώτη φορά να θυσιαστούν οικονομικά για την Ελλάδα».
Η Μπέρσενς εκτιμά ότι αντί για το «αντιδημοφιλές» κούρεμα χρέους (σ.σ. Deutsche Welle: εννοεί το ονομαστικό κούρεμα του ελληνικού χρέους), αρχικά θα γίνει στο μέλλον λόγος για χαμηλότερα επιτόκια. «Πίσω από μία μείωση των επιτοκίων μπορεί κανείς να κρύψει και ένα κούρεμα χρέους. Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα πρέπει να ασχοληθούν με το θέμα αυτό μετά τις καλοκαιρινές διακοπές», καταλήγει η γερμανίδα αναλύτρια.
Σταμάτης Ασημένιος, Handelsblatt
Υπεύθ. Σύνταξης: Κώστας Συμεωνίδης
Deutsche Welle
- O Ολυμπιακός «εκτόξευσε» τις πιθανότητες του – Τι λένε οι αριθμοί μετά τη σπουδαία νίκη με τη Λεβερκούζεν (pics)
- Στράτος Τζώρτζογλου: «Με την Σοφία Μαριόλα χωρίσαμε, αλλά… δεν χωρίσαμε»
- Consumer Protection Heads Approved by Committee
- NBA: Διέλυσαν τους Κλίπερς οι Μπουλς (138-110) – Διπλό στο Ντένβερ οι Λέικερς (107-115)
- Δολοφονία στο Αγρίνιο: Απολογείται σήμερα ο 44χρονος – «Δεν περίμενα να φτάσουν τα πράγματα σε αυτό το σημείο»
- Η Σονάτα του Σεληνόφωτος: Η εξομολόγηση του Γιάννη Ρίτσου
- Πού θα χτυπήσει με σφοδρότητα η κακοκαιρία, οι κόκκινες περιοχές – Κίνδυνος για πλημμύρες, μπαράζ 112, κλειστά σχολεία
- Η εμπειρία της κίνησης μέσω μιας γλυπτικής ως ενσώματης πράξης
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 21.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/daniel-joshua-Vxr9QbwI3hQ-unsplash-1-315x220.jpg)




























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442