Παρασκευή 05 Δεκεμβρίου 2025
weather-icon 21o
Βίαιες ταραχές στην Ταϊλάνδη λίγο προτού ανοίξουν οι κάλπες

Βίαιες ταραχές στην Ταϊλάνδη λίγο προτού ανοίξουν οι κάλπες

Στις κάλπες προσέρχονται την Κυριακή οι πολίτες της Ταϊλάνδης σε μια διαδικασία που, σύμφωνα τουλάχιστον με την πρωθυπουργό, επρόκειτο να εκτονώσει το εκρηκτικό πολιτικό κλίμα που επικρατεί στη χώρα. Ωστόσο, κανείς δεν πιστεύει ειλικρινά ότι η επομένη των εκλογών, εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά, θα βγάλει τη χώρα από το πολιτικό αδιέξοδο, που τώρα απειλεί και την οικονομία. Βίαια επεισόδια ξέσπασαν το Σάββατο, με τουλάχιστον έξι τραυματίες.

Βίαια επεισόδια ξέσπασαν μεταξύ φιλοκυβερνητικών και αντικυβερνητικών διαδηλωτών στη βόρεια Μπανγκόκ, παραμονή των βουλευτικών εκλογών, δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες προσθέτοντας ότι άκουσαν πολλούς πυροβολισμούς και εκρήξεις.

Οι ταραχές σημειώθηκαν ανάμεσα σε διαδηλωτές που θέλουν να παρεμποδίσουν τη διεξαγωγή των αυριανών εκλογών και σε οπαδούς της κυβέρνησης.

Τουλάχιστον έξι άτομα φέρουν τραύματα από σφαίρες.

Η κυβέρνηση της πρωθυπουργού Γινγκλάκ Σιναουάτρα προχωρά κανονικά με τη διεξαγωγή των πρόωρων εκλογών, παρά τις απειλές των διαδηλωτών ότι θα τις εμποδίσουν και δεν θα επιτρέψουν στο κόμμα της να παραμείνει την εξουσία.

Ο επικεφαλής των διαδηλωτών, Σουτέπ Ταουγκσουμπάν, έχει ζητήσει από τους οπαδούς του να κλείσουν ειρηνικά τους δρόμους της Μπανγκόκ, αλλά την ίδια ώρα δεσμεύθηκε ότι δεν θα εμποδίσει τους πολίτες να ψηφίσουν.

Μια αιματοχυσία θα υπονομεύσει περαιτέρω την αξιοπιστία των εκλογών που πιστεύεται ότι είναι δύσκολο να αποκαταστήσουν τη σταθερότητα στην Ταϊλάνδη.

«Ο λαός δεν θα κλείσει τα εκλογικά κέντρα, αλλά θα διαδηλώσει στους δρόμους. Θα διαδηλώσουν ήρεμα, ειρηνικά και χωρίς βία. Αν κάποιος προσπαθήσει να προκαλέσει ταραχές δεν θα έρθουμε σε αντιπαράθεση μαζί του. Δεν θα κάνουμε τίποτα που θα εμποδίζει τους ανθρώπους να πάνε να ψηφίσουν» δήλωσε ο Σουτέπ.

«Στο νότο, όσοι περικυκλώνουν τα μέρη όπου συγκεντρώνονται οι ψήφοι, περικυκλώστε τα ως συνήθως, αλλά σας ζητώ να παραμείνετε εκεί ειρηνικά, μην υποχωρήσετε, μην φύγετε μακριά και μην τους πολεμήσετε, απλώς προσευχηθείτε. Πιστεύω ότι σίγουρα θα αποφευχθούν αυτές οι εκ

Η εφημερίδα Nation αναφέρει ότι διαδηλωτές έχουν στήσει σκηνές έξω από τα ταχυδρομεία για να εμποδίσουν την παράδοση των ψηφοδελτίων στο νότο, όπου βρίσκονται οι περισσότεροι υποστηρικτές του Σουτέπ.

Οι αντικυβερνητικοί διαδηλωτές βγήκαν για πρώτη φορά στους δρόμους τον Νοέμβριο, στον τελευταίο γύρο της 8ετούς αντιπαράθεσης μεταξύ της μεσαίας τάξης της Μπανγκόκ, των Ταϊλανδών του νότου και του φιλοβασιλικού κατεστημένου εναντίον των οπαδών της πρωθυπουργού και του αδελφού της Τακσίν Σιναουάτρα, που αποπέμφθηκε από την εξουσία το 2006.

Το Δημοκρατικό Κόμμα της αντιπολίτευσης, το οποίο υποστηρίζει τους διαδηλωτές, μποϊκοτάρει τις εκλογές, τις οποίες αναμένεται να κερδίσει το κόμμα της Γινγκλάκ, χωρίς όμως να λάβει την πλειοψηφία των εδρών στο Κοινοβούλιο, γεγονός που, στην καλύτερη περίπτωση, θα προκαλέσει νέο πολιτικό αδιέξοδο στη χώρα, αν οι εκλογές διεξαχθούν ειρηνικά.

Ο Τακσίν ζει αυτοεξόριστος στο εξωτερικό μετά την καταδίκη του το 2008 για διαφθορά.

Ο ίδιος ή σύμμαχοί του έχουν κερδίσει κάθε εκλογική αναμέτρηση από το 2001. Οι υποστηρικτές του λένε ότι ήταν ο πρώτος πολιτικός που κράτησε τις προεκλογικές του υποσχέσεις να βοηθήσει τους φτωχούς.

Ο Σουτέπ επιθυμεί να δημιουργηθεί ένα μη εκλεγμένο «λαϊκό συμβούλιο», που θα αποτελείται από προσωπικότητες, πριν τη διεξαγωγή εκλογών.

Η παρατεταμένη πολιτική κρίση έχει πλήξει τον τουρισμό της Ταϊλάνδης, με την κεντρική τράπεζα να ανακοινώνει ότι η οικονομία της χώρας ενδέχεται να αναπτυχθεί μόλις 3% φέτος, αντί για 4% που ήταν οι προβλέψεις.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 05 Δεκεμβρίου 2025
Απόρρητο