«Έφυγε» την Κυριακή σε ηλικία 83 ετών ένας από τις μεγαλύτερες μορφές του ποδοσφαίρου, ο Βραζιλιάνος τερματοφύλακας Ζιλμάρ, ο οποίος κατέκτησε δύο Μουντιάλ με τη Σελεσάο το 1958 και το 1962. Πριν από μια εβδομάδα υπέστη έμφραγμα και τελικά δεν άντεξε, με την υγεία του να είναι επιβαρυμένη τα τελευταία χρόνια καθώς είχε υποστεί και εγκεφαλικό.
«Έφυγε» την Κυριακή σε ηλικία 83 ετών ένας από τις μεγαλύτερες μορφές του ποδοσφαίρου, ο Βραζιλιάνος τερματοφύλακας Ζιλμάρ, ο οποίος κατέκτησε δύο Μουντιάλ με τη Σελεσάο το 1958 και το 1962.
Πριν από μια εβδομάδα υπέστη έμφραγμα και τελικά δεν άντεξε, με την υγεία του να είναι επιβαρυμένη τα τελευταία χρόνια καθώς είχε υποστεί και εγκεφαλικό.
Στην σπουδαία καριέρα του, ο Ζιλμάρ γνώρισε μόλις 16 ήττες με τη φανέλα της Βραζιλίας, στις 104 συμμετοχές που είχε. Επίσης αγωνίστηκε με πολύ μεγάλη επιτυχία στην Κορίνθιανς και στη Σάντος.
Ο Ζιλμάρ ντος Σάντος Νέβες, όπως ήταν το πλήρες όνομά του, άρχισε την καριέρα του στη Ζαμπακάρα, ένα μικρό σύλλογο στη γενέτειρά του, τη Σάντος, ωστόσο έμεινε εκεί για λιγότερο από ένα χρόνο, καθώς τον… άρπαξε η Κορίνθιανς.
Αγωνίστηκε στην ομάδα από το Σάο Πάολο το διάστημα 1951-61, κατακτώντας τρία πρωταθλήματα Παουλίστα, ενώ έχει περάσει στην ιστορία ως ο άνθρωπος που καθόταν κάτω από τα δοκάρια όταν ο Πελέ σημείωσε το πρώτο γκολ της επαγγελματικής καριέρας του.
Έφυγε από την Κορίνθιανς το 1961 για να επιστρέψει στη Σάντος, η οποία αναδυόταν ως η μεγάλη δύναμη της Βραζιλίας σε συλλογικό επίπεδο. Παίζοντας μαζί με τον Πελέ και άλλα «αστέρια», όπως τους Κουτίνιο και Πέπε, ο Ζιλμάρ βοήθησε τη Σάντος στη σπουδαιότερη περίοδο της ιστορίας της.
Στη διάρκεια της επταετούς θητείας του κάτω από τα δοκάρια στο «Βίλα Μπελμίρο», η Σάντος κατέκτησε δύο φορές το Κόπα Λιμπερταδόρες, δύο φορές το Διηπειρωτικό Κύπελλο (σ.σ. νυν Παγκόσμιο Κύπελλο συλλόγων) και πέντε πρωταθλήματα Παουλίστα.
Φόρεσε 104 φορές τη φανέλα της εθνικής Βραζιλίας, με την οποία γνώρισε την ήττα σε μόλις 16 αγώνες και για μεγάλο διάστημα διετέλεσε και αρχηγός της. Μαζί με τον Λεβ Γιασίν θεωρούνταν στην εποχή τους οι κορυφαίοι τερματοφύλακες του κόσμου.
Η Σονάτα του Σεληνόφωτος, ο σκηνικός μονόλογος του μεγάλου ποιητή Γιάννη Ρίτσου, θα παρουσιαστεί για μία μοναδική βραδιά τη Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου στο θέατρο Ολύμπια «Μαρία Κάλλας».
Στις 30 και 31 Ιανουαρίου, στο Ολύμπια θα πραγματοποιηθεί η συναυλία «Δύο Επέτειοι, Μία Σκηνή» - αφορμή τη συμπλήρωση 30 δημιουργικών χρόνων του συνθέτη Κώστα Λειβαδά και για τα 40 χρόνια της Ορχήστρας Νυκτών Εγχόρδων «Θανάσης Τσιπινάκης» του Δήμου Πατρέων.