Συγγνώμη ζήτησε ο Αμερικανός στρατιώτης που σκότωσε 16 αμάχους στο Αφγανιστάν
Ο παρασημοφορημένος Αμερικανός στρατιώτης που πυροβόλησε και σκότωσε 16 άοπλους Αφγανούς πολίτες, κυρίως γυναίκες και παιδιά, ζήτησε συγγνώμη για την πράξη του, την οποία χαρακτήρισε «άνανδρη», στη διάρκεια ακρόασης από την οποία θα καθοριστεί εάν θα παραμείνει για όλη του τη ζωή στη φυλακή.
Ο παρασημοφορημένος Αμερικανός στρατιώτης που πυροβόλησε και σκότωσε 16 άοπλους Αφγανούς πολίτες, κυρίως γυναίκες και παιδιά, ζήτησε συγγνώμη για την πράξη του, την οποία χαρακτήρισε «άνανδρη», στη διάρκεια ακρόασης από την οποία θα καθοριστεί εάν θα παραμείνει για όλη του τη ζωή στη φυλακή.
Ο βετεράνος Ρόμπερτ Μπέιλς, που έχει υπηρετήσει τέσσερις θητείες στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, παραδέχτηκε ότι πυροβόλησε τους Αφγανούς χωρικούς εισβάλλοντας νύχτα στα σπίτια του στην επαρχία Κανταχάρ, τον Μάρτιο του 2012.
«Ένα συγγνώμη δεν αρκεί, όμως ζητάω συγγνώμη. Αυτό που έκανα ήταν μια άνανδρη πράξη» είπε απευθυνόμενος στους ενόρκους στο στρατοδικείο της Πολιτείας της Ουάσινγκτον.
Ο Μπέιλς κατέληξε σε συμφωνία τον περασμένο Ιούνιο με τις αρχές και δήλωσε ένοχος για να γλιτώσει τη θανατική ποινή.
Το σώμα των ενόρκων, που αποτελείται από έξι στρατιωτικούς, θα αποφασίσει εάν θα φυλακιστεί για όλη του τη ζωή ή αν θα έχει το δικαίωμα να ζητήσει την αποφυλάκισή του υπό όρους μετά από 20 χρόνια.
Οι συνήγοροί του επιχείρησαν να αποδείξουν ότι ο στρατιώτης είχε καταρρεύσει ψυχολογικά κατά την τελευταία του αποστολή στο Αφγανιστάν και ότι έπασχε ήδη από μετατραυματική διαταραχή και από εγκεφαλική βλάβη, προτού σταλεί στη χώρα.
Ο στρατιωτικός εισαγγελέας από την άλλη υποστηρίζει ότι ο Μπέιλς έδρασε μόνος και προμελετημένα.
Οπλισμένος με ένα πιστόλι, έναν εκτοξευτήρα οπλοβομβίδων και ένα τουφέκι, έφυγε δύο φορές από τη βάση του, κατά τη διάρκεια της νύχτας για να πραγματοποιήσει το σχέδιό του.
Μάλιστα όταν επέστρεψε την πρώτη φορά είπε σε έναν συνάδελφό του: «Μόλις σκότωσα κάτι ανθρώπους».
Η Σονάτα του Σεληνόφωτος, ο σκηνικός μονόλογος του μεγάλου ποιητή Γιάννη Ρίτσου, θα παρουσιαστεί για μία μοναδική βραδιά τη Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου στο θέατρο Ολύμπια «Μαρία Κάλλας».
Στις 30 και 31 Ιανουαρίου, στο Ολύμπια θα πραγματοποιηθεί η συναυλία «Δύο Επέτειοι, Μία Σκηνή» - αφορμή τη συμπλήρωση 30 δημιουργικών χρόνων του συνθέτη Κώστα Λειβαδά και για τα 40 χρόνια της Ορχήστρας Νυκτών Εγχόρδων «Θανάσης Τσιπινάκης» του Δήμου Πατρέων.
Σύνταξη
WIDGET ΡΟΗΣ ΕΙΔΗΣΕΩΝΗ ροή ειδήσεων του in.gr στο site σας