Στους δρόμους του Καΐρου χιλιάδες υποστηρικτές του Μόρσι
Δεκάδες χιλιάδες Αιγύπτιοι διαδήλωσαν ειρηνικά τα ξημερώματα του Σαββάτου στους δρόμους του Καΐρου ζητώντας την επιστροφή του Μοχάμεντ Μόρσι, χωρίς ωστόσο να σημειωθούν αιματηρές συγκρούσεις.
Δεκάδες χιλιάδες Αιγύπτιοι διαδήλωσαν ειρηνικά τα ξημερώματα του Σαββάτου στους δρόμους του Καΐρου ζητώντας την επιστροφή του Μοχάμεντ Μόρσι, χωρίς ωστόσο να σημειωθούν αιματηρές συγκρούσεις.
Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι κάλεσαν την Παρασκευή τους πολίτες να πραγματοποιήσουν μία «ημέρα πορείας», 10 ημέρες αφότου ο στρατός απομάκρυνε από την εξουσία τον Μοχάμεντ Μόρσι.
Έξω από το υπουργείο Άμυνας, εκατοντάδες διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα κατά των στρατιωτών που μερικά μέτρα μακριά φρουρούσαν το κτίριο.
«Βρίσκομαι εδώ για να πω ένα ηχηρό «όχι» στο στρατιωτικό πραξικόπημα και «ναι» στον Μόρσι, τον οποίο θεωρώ ως το νόμιμο πρόεδρο της χώρας, παρά το γεγονός ότι δεν είμαι υποστηρικτής των Αδελφών Μουσουλμάνων και ούτε τον ψήφισα» δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ο 22χρονος φοιτητής Αχμέντ Άντελ.
Μία εβδομάδα νωρίτερα οι μαζικές διαδηλώσεις εξελίχθηκαν σε βίαια επεισόδια όταν υποστηρικτές και αντίπαλοι του Μόρσι συγκρούστηκαν με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή του 35 άνθρωποι.
Τρεις ημέρες αργότερα, αίμα χύθηκε και πάλι στους δρόμους του Καΐρου όταν στρατιώτες άνοιξαν πυρ κατά μιας ομάδας υποστηρικτών του Μόρσι, σκοτώνοντας 53 άτομα.
Ανάμεσα στους νεκρούς ήταν και τέσσερις στρατιώτες.
Yποστηρικτές του Μόρσι χαρακτήρισαν το περιστατικό ως «σφαγή» και είπαν ότι αυτοί που σκοτώθηκαν προσεύχονταν ειρηνικά όταν οι στρατιώτες άνοιξαν πυρ.
Ο στρατός έχει αρνηθεί ότι η ανατροπή του Μόρσι πρόκειται για πραξικόπημα, υποστηρίζοντας ότι τον απομάκρυνε από την εξουσία προκειμένου να επιβάλει τη θέληση του λαού, καθώς εκατοντάδες χιλιάδες Αιγύπτιοι διαδήλωναν, ζητώντας την παραίτησή του.