Επιτυχής χειρουργική αντιμετώπιση ασθενή με νόσο Πάρκινσον
Σταθμό για τα ιατρικά χρονικά της Κύπρου αποτελεί η πρώτη χειρουργική αντιμετώπιση της νόσου Πάρκινσον από ομάδα Κυπρίων γιατρών.
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Φιλελεύθερος» οι γιατροί τοποθέτησαν με επιτυχία, σε Κύπριο ασθενή, 56 χρονών, ενδοεγκεφαλικά ηλεκτρόδια (DΒS). Ο ασθενής έπασχε από τη νόσο Πάρκινσον τα τελευταία επτά χρόνια.
Ο Μ.Παντζιαρής μέλος της ιατρικής ομάδας που αντιμετώπισε το περιστατικό δήλωσε στην εφημερίδα ότι η χειρουργική αντιμετώπιση της νόσου Πάρκινσον γίνεται με τη μέθοδο της εμφύτευσης λεπτού ηλεκτροδίου στον υποθαλαμικό πυρήνα και τη σύνδεσή του με μικρό διεγέρτη, ο οποίος τοποθετείται στο στήθος, κάτω από το δέρμα και είναι πολύ αποτελεσματική σε ασθενείς με σοβαρά προβλήματα στην κινητικότητα και με σοβαρές δυσκινησίες (ακούσιες κινήσεις και δυστονίες).
Με τη σωστή τοποθέτηση των ηλεκτροδίων και την κατάλληλη μετεγχειρητική παρακολούθηση και ρύθμιση, σύμφωνα με τον Δρ Παντζιαρή, «οι περισσότεροι ασθενείς παρουσιάζουν θεαματική βελτίωση στην κινητικότητά τους, η οποία χαρακτηρίζεται από σημαντική αύξηση του χρόνου που κινούνται ελεύθερα, χωρίς να «μαγκώνουν» (περίοδοι ακινησίας), εξαφάνιση των ακούσιων κινήσεων (δυσκινησιών) και τέλος σημαντική μείωση της συνολικής ημερήσιας δόσης των φαρμάκων που απαιτείται να παίρνουν».
Επίσης, ο κ.Παντζιαρής πρόσθεσε ότι η ρύθμιση του νευροδιεγέρτη και η μετεγχειρητική παρακολούθηση των ασθενών, απαιτεί ειδική εκπαίδευση και μακροχρόνια εμπειρία στο χειρισμό και την παρακολούθηση τους.
Την ιατρική ομάδα αποτελούσαν οι νευρολόγοι, Μάριος Παντζιαρής και Σάββας Παπακώστας και οι νευροχειρουργοί Βάκης Παπαναστασίου και Ανδρέας Κουγιάλης με την υποστήριξη καθηγητή από την Αυστρία.
health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- NBA: Νέα ήττα για τους Μπακς (124-112), σημαντικές νίκες για Μάβερικς (122-109) και Τίμπεργουλβς (109-106)
- Ζάκυνθος: Συγκλονίζει ο πατέρας του παιδιού που κατασπαράχθηκε από το πιτμπουλ – «Μου χαμογέλασε και έκλεισε τα μάτια»
- Ενισχύσεις: Ποια ποσά ισχυρίζεται η κυβέρνηση ότι κατέβαλε στους αγρότες [πίνακες]
- Η επιστήμη έχει την απάντηση στο δίλημμα «τσάι ή καφές»
- Συνταξιοδότηση: Σε συνεχή άνοδο οι νέες αιτήσεις απονομής συντάξεων
- Ευλογιά προβάτων: Νοσηλεύεται με συμπτώματα εγκεφαλικού ο κτηνοτρόφος που αποχαιρέτησε με λυγμούς 450 πρόβατα
- Ουκρανία: Ολοκληρώθηκαν οι συνομιλίες στο Μαϊάμι, παραμένουν τα «αγκάθια» – Νέα «μαζική» επίθεση της Ρωσίας
- Ντέρμπι ΠΑΟΚ – Άρης στη Θεσσαλονίκη – Εκτός έδρας «μάχη» για Παναθηναϊκό, με Ατρόμητο η ΑΕΚ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

![Ενισχύσεις: Ποια ποσά ισχυρίζεται η κυβέρνηση ότι κατέβαλε στους αγρότες [πίνακες]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/TSC_4_LARISA-4-127x85.jpg)





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 07.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/milky-way-4006343_1920-1-315x220.jpg)













![Ενισχύσεις: Ποια ποσά ισχυρίζεται η κυβέρνηση ότι κατέβαλε στους αγρότες [πίνακες]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/TSC_4_LARISA-4-315x220.jpg)


















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442