Έκλεισε η Βουλή, ξεκινά η νέα προεκλογική περίοδος για την κάλπη της 17ης Ιουνίου
Σε προεκλογική περίοδο βρίσκεται και τυπικά πλέον η χώρα, καθώς το πρωί του Σαββάτου θυροκολλήθηκε το Προεδρικό Διάταγμα με το οποίο διαλύθηκε η Βουλή της ΙΔ Περιόδου που προέκυψε από τις εκλογές της 6ης Μαΐου 2012 και προκηρύσσονται εκλογές στις 17 Ιουνίου. Η Βουλή που θα προκύψει από τις επαναληπτικές εκλογές θα συγκληθεί στις 11 π.μ. της Πέμπτης 28 Ιουνίου. Μετά τη διαδικασία της 6ης Μαΐου και τις άκαρπες διαβουλεύσεις που ακολούθησαν για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας, οι επαναληπτικές εκλογές χαρακτηρίζονται ως οι κρισιμότερες μετά τη Μεταπολίτευση
Σε προεκλογική περίοδο βρίσκεται και τυπικά πλέον η χώρα, καθώς το πρωί του Σαββάτου θυροκολλήθηκε το Προεδρικό Διάταγμα με το οποίο διαλύθηκε η Βουλή της ΙΔ Περιόδου που προέκυψε από τις εκλογές της 6ης Μαΐου 2012 και προκηρύσσονται εκλογές στις 17 Ιουνίου.
Το Προεδρικό Διάταγμα υπογράφεται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια και τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό Παναγιώτη Πικραμμένο. Σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα η Βουλή που θα προκύψει από τις εκλογές της 17ης Ιουνίου θα συγκληθεί στις 11 π.μ. της Πέμπτης 28 Ιουνίου.
Μετά τη διαδικασία της 6ης Μαΐου και τις άκαρπες διαβουλεύσεις που ακολούθησαν για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας, οι επαναληπτικές εκλογές χαρακτηρίζονται ως οι κρισιμότερες μετά τη Μεταπολίτευση.
Οι πιέσεις που δέχεται το τελευταίο διάστημα η χώρα έχουν ενταθεί, και όχι μόνο σε πολιτικό επίπεδο. Τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στην Αθήνα και στο αποτέλεσμα που θα προκύψει το βράδυ της 17ης Ιουνίου.
Όλα τα διεθνή μέσα ενημέρωσης δεν παραλείπουν ούτε για μία ημέρα τις αναφορές στη χώρα μας, ενώ καθημερινά υπάρχουν δημοσιεύματα που θέλουν τους Ευρωπαίους να εξετάζουν πιθανά σενάρια για έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη.
Την Παρασκευή η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια. Λίγο μετά την ολιγόλεπτη συνομιλία έγινε γνωστό ότι η κ. Μέρκελ τόνισε στον Πρόεδρο την ανάγκη να σχηματιστεί λειτουργική κυβέρνηση.
Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Παναγιώτης Πικραμμένος ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς για το περιεχόμενο της συνομιλίας Μέρκελ-Παπούλια και αργότερα με κυβερνητική ανακοίνωση γινόταν γνωστό ότι η Γερμανίδα καγκελάριος μετέφερε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σκέψεις περί διενέργειας δημοψηφίσματος στην Ελλάδα, παράλληλα με τις εκλογές, με ερώτημα εάν επιθυμούν οι Έλληνες πολίτες την παραμονή στην Ευρωζώνη.
Οι αντιδράσεις από τα πολιτικά κόμματα ήταν άμεσες, με το Βερολίνο να διαψεύδει την κυβερνητική ανακοίνωση. Ωστόσο, κύκλοι της Προεδρίας της Δημοκρατίας επέμεναν ότι η κυβερνητική ανακοίνωση που εξεδόθη απεικονίζει την πραγματικότητα.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- H Κυπριακή Ομοσπονδία καλεί τον Ολυμπιακό να παίξει στη Λεμεσσό αντί για το ΣΕΦ
- Θρήνος στην κηδεία του 24χρονου που σκοτώθηκε στο τροχαίο στη Λούτσα
- «Φως στο Τούνελ»: Αποκαλυπτικά στοιχεία για δύο σκοτεινές υποθέσεις
- «Φαίνεται τόσο υπέροχος» – Ο Τζακ Νίκολσον σε σπάνια φωτογραφία με τα παιδιά του (και σε τρελή φόρμα)
- Τι είπε ο Σπανούλης για τη μεγάλη νίκη επί της Παρί και τη μεταγραφή του Τζόσεφ
- Κικίλιας: «Η ασφάλεια των επιβατών είναι πρώτα και πάνω από όλα» – Τι είπε για αγρότες και Τσίπρα
- Αλεξανδρούπολη: Ζευγάρι βρέθηκε νεκρό στο σπίτι του έπειτα από μέρες αναζήτησης – Τι εξετάζουν οι Αρχές
- Ποιο ChatGPT, έρχεται το… ChatCR7: Τεράστια συμφωνία του Ρονάλντο με εταιρία τεχνητής νοημοσύνης (pics)
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 05.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/pexels-kammeran-gonzalez-keola-3137381-9559884-315x220.jpg)



























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442