Κυριακή 07 Δεκεμβρίου 2025
weather-icon 21o
Θα βρεθεί λύση στο αίτημα της Πολωνίας να έχει λόγο στην Ευρωζώνη εκτιμά η Γαλλία

Θα βρεθεί λύση στο αίτημα της Πολωνίας να έχει λόγο στην Ευρωζώνη εκτιμά η Γαλλία

Παρέμβαση για να πέσουν οι τόνοι στην αντιπαράθεση που έχει δημιουργηθεί μεταξύ της Γαλλίας και της Πολωνίας σχετικά με τη σύνθεση των συνόδων της Ευρωζώνης και την απαίτηση της τελευταίας να συμμετέχει στις αποφάσεις των χωρών του ευρώ έκανε ο Γάλλος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ζαν Λεονετί.

Παρέμβαση για να πέσουν οι τόνοι στην αντιπαράθεση που έχει δημιουργηθεί μεταξύ της Γαλλίας και της Πολωνίας σχετικά με τη σύνθεση των συνόδων της Ευρωζώνης και την απαίτηση της τελευταίας να συμμετέχει στις αποφάσεις των χωρών του ευρώ έκανε ο Γάλλος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ζαν Λεονετί.

«Καλούμε όλο τον κόσμο να διερευνήσει την κατάσταση», πρόσθεσε, εκτιμώντας ότι είναι φυσιολογικό μία χώρα που δεν χρησιμοποιεί το κοινό νόμισμα «να παρίσταται τουλάχιστον ως παρατηρητής σε ειδικές περιστάσεις» στις συνόδους της Ευρωζώνης.

«Η κατάσταση δεν έχει μπλοκάρει. Δεν υπάρχουν διαφορές, γίνονται σκέψεις για να βρεθεί μία καλή φόρμουλα», επισήμανε ακόμη.

Η Πολωνία επέμεινε ότι θα πρέπει στο μέλλον να συμμετέχει σε όλες τις συνόδους της Ευρωζώνης, όπως και οι υπόλοιπες χώρες της ΕΕ που δεν έχουν υιοθετήσει το ευρώ, παρά την αντίθεση της Γαλλίας.

Το ζήτημα αυτό είναι ένα από τα θέματα που προκαλούν τριβές ενόψει της συνόδου των ευρωπαίων ηγετών τη Δευτέρα, οπότε αναμένεται να υιοθετηθεί το νέο ευρωπαϊκό Δημοσιονομικό Σύμφωνο. Η Πολωνία απείλησε μάλιστα ότι θα υπογράψει το σύμφωνο μόνο αν μπορεί να παίρνει μέρος στις διαδικασίες λήψης
αποφάσεων.

Το Παρίσι είναι έτοιμο να υποστηρίξει τη φόρμουλα που συζητείται αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με την οποία οι μελλοντικές σύνοδοι της Ευρωζώνης θα είναι ανοιχτές, τουλάχιστον μία φορά το χρόνο, στις άλλες χώρες της ΕΕ.

Η Πολωνία από την πλευρά της κρίνει αυτή την παραχώρηση ανεπαρκή.

Υπενθυμίζεται ότι η Πολωνία και η Βρετανία ηγούνται της άτυπης ομάδας των 10 χωρών μελών της ΕΕ εκτός Ευρωζώνης που επιθυμούν μεγαλύτερη συμμετοχή τους στις αποφάσεις για το μέλλον του κοινού νομίσματος παρά το ότι ΔΝ το χρησιμοποιούν και ορισμένες δεν επιθυμούν να προχωρήσουν σε αυτό το βήμα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 07 Δεκεμβρίου 2025
Απόρρητο