Ξεπέρασε τις προσδοκίες της ιταλικής κυβέρνησης η μείωση του ελλείμματος
Το έλλειμμα του δημόσιου τομέα μειώθηκε στην Ιταλία πέρυσι περίπου στα 61,5 δισ. ευρώ, (έναντι 67 δισ. ευρώ το 2010), ξεπερνώντας τις προσδοκίες που έτρεφε η κυβέρνηση, εκτιμά το υπουργείο Οικονομίας-Οικονομικών την Δευτέρα. Η κυβέρνηση υπολόγιζε στα τέλη του 2011 ότι το δημόσιο έλλειμμα για όλο το δωδεκάμηνο θα διαμορφωνόταν στα 64,8 δισ. ευρώ. Η θετική αυτή έκπληξη -που στην Ελλάδα δεν συνέβη ποτέ- αποδίδεται σε συνδυασμό καλύτερης της αναμενόμενης πορείας των εσόδων και της μείωσης στο ίδιο διάστημα των δημοσίων δαπανών.
Το έλλειμμα του δημόσιου τομέα μειώθηκε στην Ιταλία πέρυσι περίπου στα 61,5 δισ. ευρώ, (έναντι 67 δισ. ευρώ για όλο το 2010), ξεπερνώντας τις προσδοκίες που έτρεφε η κυβέρνηση στα τέλη του περασμένου έτους, εκτιμά το υπουργείο Οικονομίας-Οικονομικών την Δευτέρα.
Η κυβέρνηση υπολόγιζε στα τέλη του 2011 ότι το δημόσιο έλλειμμα για όλο το δωδεκάμηνο θα διαμορφωνόταν στα 64,8 δισ. ευρώ.
«Εξοικονομήσαμε πέρυσι, αναφορικά με τη χρηματοδότηση του δημοσίου, 5,5 δισ. ευρώ», τόνισε πηγή του υπουργείου Οικονομίας.
Η θετική αυτή έκπληξη -που στην Ελλάδα δεν συνέβη ποτέ- αποδίδεται σε συνδυασμό καλύτερης της αναμενόμενης εξέλιξης στον τομέα των δημοσίων εσόδων και της μείωσης, που επιτεύχθηκε στο ίδιο χρονικό διάστημα στις δημόσιες δαπάνες.
Προς το παρόν, δεν υπάρχει η αναλογία του ελλείμματος αυτού ως προς το ΑΕΠ, δεδομένου ότι το ιταλικό ΑΕΠ για το 2011 από την Στατιστική Υπηρεσία της Ιταλίας θα διαμορφωθεί στην οριστική μορφή του όχι νωρίτερα από το μέσον του Μαρτίου φέτος.
Προσωρινά πάντως, η κυβέρνηση Μόντι εκτιμά ότι το δημόσιο έλλειμμα θα αντιπροσωπεύσει, για όλο το 2011, το 3,9% του ιταλικού ΑΕΠ.
Ωστόσο, οι χρηματαγορές συνεχίζουν να αντιδρούν νευρικά στο ότι το δημόσιο χρέος γειτνιάζει στο 120% του ΑΕΠ της Ιταλίας.
Το υπουργείο Οικονομίας-Οικονομικών αναφέρει ότι από την ιταλική κυβέρνηση παρασχέθηκε δανειακή βοήθεια προς την Ελλάδα 4 δισ. ευρώ το 2010 και άλλα 6 δισ. ευρώ πέρυσι.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό
- Χάνει το υπόλοιπο της σεζόν στο NBA ο Τζα Μοράντ
- Τέμπη: «Συνειδητό σχεδιασμό αποκλεισμού», καταγγέλλουν οι συγγενείς των θυμάτων – «Η κυβέρνηση συνεχίζει τον εμπαιγμό»
- Ο Άρης έγινε 112 ετών: Η κοινή ανάρτηση από ΠΑΕ, ΚΑΕ και Ερασιτέχνη (pics)
- Πώς ο Έπσταϊν προσπαθούσε να «σβήσει» το παρελθόν του online
- Κουτσούμπας για την 25η Μαρτίου: Οι επαναστάσεις κινούν την ιστορία προς τα εμπρός
- Ο Ολυμπιακός ευχήθηκε στον Βαγγέλη Μαρινάκη (pic)
- Δείτε live τη μεγάλη στρατιωτική παρέλαση για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου
- Drone πλήττει σταθμό ενέργειας στην Εσθονία – Έρευνα για παραβίαση εναέριου χώρου από την Ρωσία
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 25.03.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/03/daniel-joshua-fzbasFbCNww-unsplash-315x220.jpg)


























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442