Σάββατο 06 Δεκεμβρίου 2025
weather-icon 21o
Την προέλασή τους γύρω από την Τρίπολη συνεχίζουν οι Λίβυοι αντικαθεστωτικοί

Την προέλασή τους γύρω από την Τρίπολη συνεχίζουν οι Λίβυοι αντικαθεστωτικοί

Τον έλεγχο άλλων δύο πόλεων στο ανατολικό τμήμα της Λιβύης, γύρω από την Τρίπολη, υποστηρίζουν πως κέρδισαν οι αντικαθεστωτικοί, δηλώνοντας πως βρίσκονται πλέον στο Σουρμάν και το Γκαριάν. Νωρίτερα οι αντικαθεστωτικοί υποστήριξαν πως ανέκτησαν τις Μπρέγκα και Ζαουίγια, με την κυβέρνηση του Καντάφι όμως να τους διαψεύδει.

Τον έλεγχο άλλων δύο πόλεων στο ανατολικό τμήμα της Λιβύης, γύρω από την Τρίπολη, υποστηρίζουν πως κέρδισαν οι αντικαθεστωτικοί το απόγευμα της Κυριακής, δηλώνοντας πως βρίσκονται πλέον στο Σουρμάν και το Γκαριάν.

Νωρίτερα οι αντικαθεστωτικοί υποστήριξαν πως ανέκτησαν τις Μπρέγκα και Ζαουίγια, με την κυβέρνηση του Καντάφι όμως να τους διαψεύδει.

Το παραθαλάσσιο Σουρμάν βρίσκεται 70 χλμ. δυτικά από την Τρίπολη. Το Γκαριάν βρίσκεται στη βασική οδική αρτηρία που οδηγεί στην Τρίπολη από το νότο και εάν επιβεβαιωθεί η κατάληψή του, η πρωτεύουσα θα έχει αποκοπεί από αυτήν την πλευρά.{{{ map }}}

Εκπρόσωπος των αντικαθεστωτικών από το Ζιντάν δήλωσε τηλεφωνικά στο Reuters: «Μπήκαμε στο κέντρο του Σουρμάν, έχουμε τον πλήρη έλεγχό του», συμπληρώνοντας πως στην πόλη δεν σημειώνονται πια συγκρούσεις.

Δεν έχει σταθεί ακόμη δυνατό να επιβεβαιωθεί ο ισχυρισμός. Νωρίτερα την Κυριακή, το καθεστώς της Τρίπολης υποστήριξε πως διατηρεί τον έλεγχο της Ζαουίγια, κάνοντας λόγο για επικοινωνιακά παιχνίδια των αντικαθεστωτικών.

Έξι μήνες μετά την έναρξη της αντικαθεστωτικής εξέγερσης και πέντε μήνες μετά την ένατξη των ΝΑΤΟϊκών βομβαρδισμών, η κατάσταση στη Λιβύη είναι σε τέλμα: Οι αντικαθεστωτικοί, παρά τον ενθουσιασμό τους, δεν καταφέρνουν πάντα να διατηρούν τον έλεγχο των περιοχών που καταλαμβάνουν ενώ οι ΝΑΤΟϊκές αεροπορικές επιδρομές δεν έχουν καταφέρει ακόμα να φέρουν αποφασιστικά πλήγματα στις δυνάμεις του Καντάφι.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 06 Δεκεμβρίου 2025
Απόρρητο